Skip to main content

Bayramda tatlılara dikkat

Muş Haber Fotoğrafı

Muş İl Sağlık Müdürü Dr. Kenan Akpolat, vatandaşlara Ramazan bayramında beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Ramazan boyunca oruca bağlı olarak insan metabolizmasının yavaşladığına dikkat çeken Kenan Akpolat, uzun süreli açlığa bağlı olarak yavaşlayan metabolizmanın etkisiyle ramazan sonrasında tekrar eski alışkanlıklara dönülerek yemek yenilmesinin kilo alımına sebep olabileceğini vurguladı.

Akpolat, ramazan dönemi öncesiyle aynı şekilde besleniliyor olunsa dahi metabolizma yavaşladığı için aynı besinlerle alınan enerjinin vücuda fazla geleceğine işaret ederek, bu sebeple öncelikli olarak metabolizmanın yeniden düzenlenmesi veya en azından eski haline getirilmesinin şart olduğunu dile getirdi.

Metabolizmanın hızlandırılmasında öğün sıklığının arttırılmasının oldukça önemli olduğunu ifade eden Akpolat, gün içinde her 3 saatte bir meyve ve ayran gibi ara öğünler de konularak 5-6 öğün şeklinde beslenilmesinin hem kan şekerinin düzenli olmasını sağlayacağını hem de ana öğünlerde fazla miktarda besin tüketiminin önüne geçeceğini savundu. Akpolat, metabolizmayı hızlandırmanın bir diğer yolunun da egzersiz yapılması olduğunu, bu kapsamda da günde 45 dakika orta tempoda yürüyüş yapılmasının yeterli olacağını kaydetti.

Bayramda beslenme konusunda nelere dikkat edilmesi konusunda da açıklamalarda bulunan Akpolat, vatandaşlara bir takım uyarılarda bulundu. Bayram sabahı güne hafif bir kahvaltıyla başlanılmasını öneren Kenan Akpolat, “Yemekler birden ve çok fazla miktarda değil, gün içerisinde az az miktarlarda öğünlere dağıtılarak tüketilmelidir. Öğle ve akşam yemekleri yağ miktarları düşük, kan şekerini hızla yükseltmeyecek besinlerden oluşmalı; öğünler tüm besin gruplarını kapsamalıdır. Ramazan süresince kişilerde sıvı alımı düşer. Bu yüzden mutlaka bayramlarda ve sonrasında başta su olmak üzere ayran, komposto gibi su oranı yüksek sıvı gıdalar ile günlük ihtiyacımız karşılanmalıdır” dedi.

Bugün gelinen noktada bayram sofralarının zenginliğinin bir gelenek haline geldiğini vurgulayan Akpolat, bu sebeple de bayram sofralarındaki yiyeceklerin çok çeşitli olması, bunların sağlıklı ve beslenme kurallarına uymasının başta sindirim sisteminin zorlanmasıyla birlikte birçok sağlık sorununu da beraberinde getireceğini anlattı.

Bayram sofralarında en çok yapılan yanlışlardan birinin de çok çabuk ve yeterince çiğnemeden yemek yenilmesi olduğunu belirten Akpolat, “Sindirim bilindiği gibi önce ağızda çiğnemeyle başlar ve beyin doyma emrini 15-20 dakikada verir. Çabuk yemek yediğimizde doyma emrini henüz alamadığımız için kendimizi hala aç hissederiz ve gereğinden fazla yemek yeriz. Ayrıca ağızda yeterince çiğnenmeyen yiyecekler, sindirim sistemini zorlayacağı için zamanla birçok hastalığa ve probleme neden olacaktır. Gerek bayramda, gerekse normal öğünlerde yiyecekleri mümkün olduğu kadar yavaş yemeli ve çok iyi çiğnemeliyiz. Bayramda da normal zamanlarda olması gerektiği gibi azar azar ve sık sık beslenilmeli ve öğünlerde tüketilen besinlerin miktarı ve kalorisi normal zamandakine benzer olmalıdır. Bunun yanında günlük 2,5-3 litre su ve sıvı tüketilmesi gerekliliği de unutulmamalıdır” diye konuştu.

Oruçluyken boş kalmaya alışkın olan midenin, normalde alışkın olduğu miktardan fazla yemek yenilerek yüklenildiğinde sindirimin zorlaşacağını, bunun da midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı gibi sorunlara yol açacağı uyarısında bulunan Akpolat, bunun yanında bağırsaklarda şişkinlik, kabızlık ve gaz gibi problemlerle de karşılaşılabileceğini söyledi. Bayram sofralarında sadece yenilebileceği kadar yemek bulundurulmasının hem vücuda boş yere yükleme yapılmasının önüne geçeceğini hem de sağlığın korunacağını dile getiren Akpolat, bayramda bireylerin nefislerine hakim olmaları, vücuda boş enerji veren çikolata ve tatlılardan da fazla yenilmemesi tavsiyesinde bulundu. Polat, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yağlı olan çikolatanın ve sindirimi zor olan hamur tatlılarının fazla tüketilmesi mide bozulmasına, kusmaya ve ishale sebep olabilir. İkram amaçlı sunulan her tatlıyı kabul etmeyerek, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek yine sağlıklı birer seçim olacaktır.”
Aşırı miktarda şekerli gıda tüketiminin dişlere de zarar vereceğini, dişteki mine tabakasına yapışan şekerlerinse burada bakteriyel salgıları arttırarak asit oluşturup dişlerin çürümesini sağlayacağının altını çizen Sağlık Müdürü Kenan Akpolat, bayramda artan kahve ve çay tüketiminin aşırı miktarda alınması durumunda da, uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritmi bozukluğu gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğini kaydetti. Diyabet ve kalp hastalarının yanı sıra mide rahatsızlığı olanların, tansiyon hastaları ve böbrek yetmezliği olan hastaların var olan diyetlerini bozmaması ve diyetlerinin yasaklarına uymalarının önemli olduğunu vurgulayan Akpolat, “Ayrıca 45 yaş ve üstü tüm yetişkinlerin şekerli, yağlı yiyecekleri fazla tüketmelerinin; yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları ve şeker hastalığı gibi önemli metabolik hastalıklara zemin hazırlayacağı da unutulmamalı” dedi. Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri