Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, daha çok bahar aylarında ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı konusunda vatandaşları, alınması gereken önlemler konusunda uyardı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, KKKA hastalığına karşı, her yıl hastalığı taşıyan keneler faal duruma geçmeden konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluş personeline hizmet içi eğitim verildiği belirtildi. 2008 yılında, hastalıkta rol oynayan kenelere yönelik yeni mücadele yöntemlerinin hastalığın görüldüğü ve riskli iller olan İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Yozgat, Çankırı, Kırşehir, Amasya, Tokat, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırıkkale, Çorum, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan ve Artvin’de görev yapan Hayvan Sağlığı Şube Müdürleri, veteriner hekimler ile ilgili kurumların personeline eğitim verildiği kaydedildi.
VATANDAŞLARIN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Bakanlıktan yapılan açıklamada, vatandaşlardan da koruyucu önlemler konusunda dikkatli olmaları istendi. Bakanlığın korunma önerileri ise şöyle:
-Keneler uçma ve sıçrama kapabiliyeti olmadığından genellikle yerde bulunur. Bu nedenle vatandaşların uzun otların, çimenlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken dikkatli olmaları gerekir.
-Hayvancılıkla uğraşan, tarlada ya da mezbaha gibi kenelerin yaşam alanlarında bulunanlar, repellent olarak bilinen böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler.
-Kenelerin bulunabileceği yerlere yada pikniğe gidildiğinde, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli, pantolonlar, çorapların içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmeli. Açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştırdığından tercih edilmeli.
-Eve gelindiğinde vücut (koltuk altı, kulak içi ve çevresi, göbek deliğininin içi, dizlerin arkası, saç ve kıllı bölgelerin içi ve çevresi, bacak arası, bel bölgesi) kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli. Kene bir çımbızla, deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalı.
-Kenenin uzaklaştırılmasından sonra, ellerin su ve sabunla yıkanması, kenenin ısırdığı bölgenin ise iyot çözeltisi gibi bir antiseptikle, alkole veya deterjanlı su ile temizlenmesi gerekir.
-Keneler çıkartılırken öldürülmemeli ve patlatılmamalı.
-Keneleri vücuttan uzaklaştırmak için, üzerine sigara basmak veya kolonyo ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalı.
-Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske vebenzeri giymeleri gerekmekte.
-Kızarıklık ve yüksek ateş gibi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının belirtilerinin görülmesi halinde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.