Malazgirt ilçesine bağlı Adaksu İlköğretim Okulu öğretmenleri tarafından kızların okullaştırılması için başlatılan çalışmalar olumlu sonuç verdi. Malazgirt’e bağlı 270 hane ve 3 bin nüfuslu Adaksu köyündeki kızlar okullu oldu. Adaksu İlköğretim Okulu’nda mevcudun yarısına yakınını kızların oluşturduğu ve bazı sınıflarda kız öğrenci sayısının erkek öğrenci sayısından fazla olduğu belirtildi. 415 öğrencinin eğitim gördüğü ve bunun 200’ünün kız öğrencilerden oluşturduğu Adaksu İlköğretim Okulu’nda kızların okullaştırılması için okul idaresi ile birlikte büyük çaba sarf ettiklerini belirten Sınıf Öğretmeni Duygu Yıldırım, kendi sınıfında 21 kız öğrenci ve 13 erkek öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Duygu Yıldırım, kızların okullu olmalı için çok çalıştıklarını ve bunu da başardıklarını belirterek; “Köyümüzdeki tüm velileri gezdik, özellikle anneleri okul konusunda bilinçlendirdik. Kız öğrencilerimizin okula gönderilmesi yönünde aileleri teşvik ettik. Babalar genellikle köyde olmuyorlar, bu yüzden annelere daha çok görev düşüyor. Bu nedenle anneleri hedef aldık. Çocukların okullu olmalarındaki faydaları üzerine annelerle konuştuk. Bu yönde çok emek sarf ettik. Zaten buradaki aileler kız çocuklarının okula gitmesi yönünde çok istekliler. Ancak, bazı aileler maddi yönden sıkıntıda olduğundan, bazı evlerde 10 civarında öğrenci olduğundan, bu yönden sıkıntıların olduğunu gördük. Annelerimiz bilinçlendikten sonra kızlarını okula göndermeye başladılar. Artık bizlere destek vermeye başladılar. Burada belirtmek istediğim nokta, köy gezilerimizin çok etkili olduğudur. Köy gezilerimiz olmasaydı, bu başarıyı elde edemeyeceğimize inanıyorum. Senenin yarısından sonra bile kız öğrencilerimiz okula gelmeye başladılar. Aileler bilinçlendikçe, kızlarını okula göndermeye başladılar ve bu da bizleri çok mutlu etti. Erkek öğrenciler yönünden zaten bir sıkıntımız yok. Veliler erkek çocuklarını okula gönderiyorlar. Ama gerçekten şimdi bütün kızlarımız okullu oldu. Şimdi kızlarımız çok daha mutlular” dedi.

Adaksu köyünde okul çağına gelmesine rağmen okula gönderilmeyen son kız çocuğu Berfin Demir (7) de yapılan çalışmalar sonucu okula kazandırıldı. Berfin’i okula kazandırmak için defalarca ailesini ziyaret ettiklerini söyleyen Duygu Yıldırım; “Okullu yapma çalışmalarımızda son kalan 7 yaşındaki kızımız Berfin’i de okullu yaptık. Berfin’in babası başka bir şehirde çalıştığından, okullu olmak için babasını bekledi. Babası köye gelince gidip konuştuk ve Berfin’i de okullu yaptık. Artık köylümüzde bizim yanımızda, bize destek veriyorlar” dedi.

Okul Müdürü Yasin Çetin ise; “Okulumuzda 415 öğrenci var. Bu öğrencilerin yarısına yakını kız öğrencilerden oluşuyor. Okulumuzda daha önceleri 40’a yakın öğrencinin devamsızlığı olurken, yaptığımız çalışmalarla bu sorunu giderdik. Kız çocuklarının okul kazandırılması için yaptığımız köy gezilerimiz oldukça etkili oldu. Aileleri okul hakkında bilinçlendirdik. Şimdi aileler daha bilinçli ve desteklerini hiç esirgemiyorlar. Çalışmalarımıza aralıksız şekilde devam ediyoruz. Aileleri bilinçlendirme yönündeki çalışmalarımızın çok faydalarını gördük. Ekip olarak bu çalışmaları yaparak, sonucunda başarı elde ettik” dedi.

7 yaşındaki Berfin’in babası Erol Demir ise şunları söyledi; “Öğretmenlerimiz güzel bir çalışma yapmışlardır. Köyümüzde okul çağına gelmiş son kız olan benim kızım Berfin de okula kazandırıldı. Ben bundan mutluluk duydum. Öğretmenlerimize çok teşekkür ederim. Çok emek verdiler ve başarıya ulaştılar” dedi.

Berfin’in annesi Serpil Demir de; “Öğretmenlerimiz kızımın okullu olması için gelip bizlerle konuştular. Bizlere okulun faydalarını anlattılar. Bizler de bilgi sahibi olduk. Şimdi ise kızımı okula gönderdiğim için mutluyum. Öğretmenlerimize teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

 Topkan Haber Ajansı