Muş’un Malazgirt İlçesi Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, yaşanan kuraklık sebebiyle ekinlerin yüzde 80’ininden yeterli verimi almadıklarını bildirerek, ilçeden göçlerin başlamasından endişe ettiklerini söyledi. 
 
 Muş’ta yaşanan kuraklık sebebiyle ekimi yapılan ürünlerin büyük bir bölümünden yeterli verimin alınamaması çiftçileri zor durumda bıraktı. Malazgirt İlçesi’nde ciddi boyutlarda kuraklık yaşandığını bildiren İlçe Ziraat Odası Başkanı Kılıç, 100 bin dekar alanda ekimi yapılan yem bitkisinin 40 bin dekar alanda yeşerdiğini ifade etti. 
 
 Yılın kurak geçmesi nedeniyle ekilen ürünlerin yüzde 80’nin çıkmadığını aktaran Kılıç, çiftçi tarafından ekilen pancarda gecikme olması nedeniyle çiftçiye verilen kotayı doldurması mümkün olmadığı için cezaya maruz kalacağını söyledi. 
 
 Çiftçinin kuraklık olduğu için pancarını ekemediği bu gibi durumlarda kota cezasının kaldırılmasını talep eden Kılıç, “Çünkü pancar ekememiş ki kota cezasını yatırsın. Bunun yanında ilk ve son baharda ekilen buğday, arpa ve korunganın da yüzde 50’si biçilemez durumdadır. Malazgirt İlçesi’nde yaklaşık 100 bin dekar yem bitkisi ekilmiş ama bundan 40 bin dekarı biçilebilir. Ziraat odası olarak özellikle bunu vurgulamak istiyorum. Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni arada mevsim farkı olduğu için kıyaslamak doğru değil. Doğu Anadolu’da yaklaşık 6 ay şiddetli kış devam ediyor, Güneydoğu’da ise bu süre çok azdır” dedi.
  
 Malazgirt İlçesi’nin yıllardan beri büyük göç verdiğini söyleyen Tahsin Kılıç, “Bugüne kadar Malazgirt nüfusunun yüzde 35’i göç etmiştir. Bu yılsa kuraklık nedeniyle vatandaşın büyük bir bölümünün daha göç etmesinden endişe ediyorum. Sormak lazım bu insanlar nereye gidiyor, dertleri nedir? 100 hanelik benim köyümde şu anada kadar 35 hane göç etmiştir. Neden gittiklerini sorduğumuzda, ‘Biz burada ektiğimizin karşılığını alamıyor ve zarar ediyoruz. En azından gidip orada çalışarak zararımızı çıkarırız’ diyor. 
 
 İnsanlar haklı olarak göç etmek zorunda kalıyor. Malazgirt Ziraat Odası’na kayıtlı 4 bin 300 çiftçi var. Çiftçiye verilen doğrudan gelir desteği zamanında verilmediği için çiftçi hiçbir şey alamıyor. Zamansız verildiği için çiftçi bu parayı kahvede oturarak bitiriyor. Çiftçiler ziraat bankasından kredi almışlar bu kredi borçlarının mutlaka ertelenmesini istiyoruz. Aksi halde çiftçi içinde bulunduğu bu zor durumdan kurtulamayacaktır” diye konuştu. 
 
 Kuraklığın Muş genelinde yaşandığını ve çiftçinin gerçekten mağdur olduğunu ifade eden Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özarslan ise, ekilen ürünlerden verim alamadıklarını söyledi. Yağışların birden olduğunu ve son 1.5 ay içerisinde hiç yağmurun yağmadığını kaydeden 
 
 Özaslan, “Muş Ovası’nın büyük bir bölümünde drenaj sorunu vardır. Kışın bol yağışlı geçen mevsimin ardından toprak yüzeyinde su birikintileri oluşmaktadır. Ayrıca yağan yağmur suları ovanın zemininin düz olması, meylinin az olması nedeniyle su birikintileri uzun süre toprak üzerinde kalmaktadır. Drenaj sorunu nedeniyle ilkbaharda ekinler ağışlardan yeterince istifade edememektedir. Bu durumda ekilen ekinler veya yapılan zirai faaliyetler yağışlardan yeterince faydalanamamaktadır. İle en Mayıs ayının 7’sinde yağmur yağmıştır. Bu nedenle ekilen ekinlerde kuraklık nedeniyle kurumalar oluştu” şeklinde konuştu. NULL