Muş’un yetiştirdiği fotoğraf sanatçısı Adem Sönmez’in çektiği binlerce fotoğraflar her kesimden ilgi görüyor.
1975 yılından beri fotoğraf sanatı ile uğraşan ve Muş’a ait binlerce resmi arşivinde bulunduran Adem Sönmez, ilin tanıtımına büyük ölçüde katkıda bulunuyor. Muş’ta yaşam ve doğa konulu binlerce resim ile sergiler açan ve sanatseverlerle buluşan Sönmez, şehrin yıllar öncesine ait fotoğraflarını da arşivinde bulunduruyor. Muş’un 35 yıl öncesine göre kat ettiği mesafeyi ve gelişmeyi fotoğraflarla belgeleyen Sönmez, çok sevdiği fotoğraf sanatı ile Muş’un geçmişini sürekli kalıcı tutup yaşatmaktan yana olduğunu belirtiyor.

Muş ile ilgili her türlü resmin arşivinde bulunduğunu ve Muş’un yıllar öncesindeki halinin unutulmaması gerektiğini kaydeden Sönmez, “Uzun yıllardır fotoğraf sanatı ile uğraşıyorum. Muş başta olmak üzere çevre illerde de yaşam ve doğa konulu çok sayıda fotoğraf çalışmam var. Yaklaşık kırk yıllık bir süre zarfında çok ciddi bir arşive ulaştım. Şu anda Muş’un yıllar öncesinden kalan resimleri görünce adeta o yıllara gitmiş gibi oluyorum. Ben kesinlikle hiçbir resmi çöpe atmam. Bir resim ne kadar kötü olursa olsun veya öylesine çekilmiş bir resim dahi olsa kesinlikle saklarım. Bu düşüncelerle yıllardan beri yaptığım fotoğraf arşivi ile Muş’un adeta dünü ve bugünü belgelenmiş duruma geldi” dedi.

Muş’un tanıtımı ile ilgili olarak yaptığı işin çok önemli olduğuna inandığını söyleyen Sönmez, “Mesela yıllar önce Cumhuriyet caddesinin çekilmiş bir resmi ile bugünkü hali arasında çok büyük fark vardır. Yıllar önceki şehrin bir genel görünümü ile bugünkü genel görünüm resmi çok farklıdır. Yıllar önce gelişmemiş teknoloji ile bu resimleri çekip saklamak ve bugünlere ulaşmasını sağlamak Muş için çok yararlıdır. Muş’un tanıtımı ve geçmişini yaşatmak açısından bu resimlerin çok değerli olduğuna inanıyorum” dedi.

Muş Lalesi’ni görüntülemek için Elazığ’dan gelen Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cem Aydın ve beraberindekiler, çekimlerden önce Adem Sönmez’in fotoğraf arşivini incelediler. Sönmez’in çektiği fotoğraflara hayran kaldıklarını belirten Cem Aydın, büyük iller hariç daha önce böyle geniş bir fotoğraf arşivi görmediklerini söyledi. Muş Lalesi’nin ününü duydukları için dört kişilik ekiple birlikte Muş’a geldiklerini söyleyen Aydın; “Muş Lalesi’nin namını bilmeyen yok. Biz de Fırat Üniversitesi’nden dört kişilik bir ekiple Muş Lalesi’ni görüntülemek için geldik. Çekimlerden önce fotoğraf sanatçısı Adem Sönmez’den yardım almak ve fotoğraf arşivine bakmak için kendisini ziyaret ettik. Fotoğraf arşivi beklediğimizden daha büyük ve güzeldi. Büyükşehirler hariç bu kadar geniş bir fotoğraf arşivine denk gelmek mümkün değil. Sönmez, hem Muş’un hem de çevre illerin fotoğraflarını çekip tanıtımda önemli bir rol üstlenmiş” diye konuştu.

 Muş`un Sesi Gazetesi