Turizm Haftası vesilesiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında son olarak Kültür Merkezinde program yapıldı.
Sinevizyon gösterisi, ödül töreni, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları ekibinin gösterisi, Güzel Sanatlar Lisesi Korosunun türkü dinletisi ve fotoğraf sergisinin yer aldığı programa Vali Vedat Büyükersoy, eşi Kadriye Büyükersoy, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Kültür ve Turizm İl Müdür Hayrettin Çetin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Vedat Beyazduman, Muş Gençlik Merkezi Müdürü Murat Karataş, kurum idarecileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programda ilk olarak Muşun turizm tanıtımını içeren sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin tarafından açılış konuşması yapıldı. Turizm hakkında genel bilgiler vererek konuşmasına başlayan Çetin: Yerli veya yabancı tüketicilerin bir ülke veya bölgeyi ziyareti sırasında duyacağı ihtiyaçları tatmin edecek hizmetlerin bütününe turizm diyoruz. Dinlenmek, eğlenmek, gezmek, görmek, bilgi ve görgüsünü arttırmak maksadıyla yurt içi veya yurt dışında yapılan gezilerle turizm gelişir.
Turizm çeşitli maksatlara göre değişik sahaları içine alır. En çok eğlence (dinlenme), spor ve dini sahalarda turizm gelişmiştir. Dağcılık, havacılık, otomobil, bisiklet, keşif gibi yaygın olmayan turizm dalları da vardır. Turizm, yabancı memleketlerden gelen meraklı kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması ile birçok gelişmeleri zorlar. Şehirlerde, tabii güzelliklerin bulunduğu yerlerde oteller, pansiyonlar ve lokantalar, plajlar, kamplar, eğlence yerleri, kaplıcalar, dinlenme ve tedavi yerleri, spor ve avcılık tesisleri gibi pahalı altyapı tesisleri kurulurken, memleketin çehresi değişir ve içeriye yabancı para akışı hızlanır. Bu bakımdan turizm mühim bir ekonomi dalıdır.
Birçok memlekette hükümetler turizm işlerinin iyi yürütülerek hem propaganda hem de ekonomik gelir sağlanması için bu dalda bakanlık seviyesinde teşkilatlar kurmuşlardır. Turizm işlerini yürüten teşkilatlar daha çok kişinin alakasını çekmek üzere müzeler, tarihi eserler, panayır ve şenlikler, konserler, spor gösterileri gibi konularda faaliyet gösterirler.
Turizm, yerli ve yabancı gezgin ve turistlere hizmet üreten bir sanayi dalıdır. Bacasız sanayi olarak da adlandırılır. Turizm, ülke ekonomisine ödemeler dengesine net döviz geliri sağlamak kaydıyla katkıda bulunur. Bir başka deyimle turizmin döviz geliri sağlaması o ülkeye giriş ve çıkışlar sonucu net döviz kazancı olmasına bağlıdır dedi. Çetin, turizm verilerini açıkladı Çetin konuşmasının devamında, ülke ve ilimizdeki turizm verilerini katılımcılarla paylaştı. Çetin konuşmasında: 2014 yılı TUİK göre verilerine göre Ülkemizin turizm gelirlerinde bir önceki yıla göre % 6.18 artarak 34.308.904.000 Dolara; Ziyaretçi sayımız %5.58 artarak 41.415.070 kişiye ulaşmıştır. Turizm Türkiye için önemli bir döviz kaynağı oluşturarak yeni istihdam olanakları meydana getirmekte, ödemeler dengesinin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır.
Bu nedenle turizm sektörü Türkiyenin ekonomik kalkınma stratejisinde anahtar sektör olarak kabul edilebilecek bir konuma sahiptir. Değerli dinleyenler ilimizdeki turizm istatistikleri incelendiğinde turizm alanında sağlanan başarıların ülkemiz ortalamalarını yakaladığı görülmektedir. 2012 yılında ilimizde 177 si yabancı olmak üzere toplam 52.567 ziyaretçi konaklamıştır. O tarihlerde toplam 1 seyahat acentesi, 7otel ve 352 yatak kapasitesine sahip iken 2014 yılında ilimizde toplam 75.830 kişi konaklamıştır. 14 otel, 6 seyahat acentesi ve 834 yatak kapasitesine ulaşılmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde sanayileşme olmadığı için kalkınma hamlelerini ancak sahip oldukları turistik arz potansiyelini değerlendirmekle mümkündür.
Ekonomik kalkınma için yüksek meblağlı sermayeye ihtiyaç duyulmaktadır. İhtiyaç duyulan sermayenin ya yabancı döviz kazancı ya da dış borçlanmayla mümkün olmaktadır. Bu durum sanayileşme için gerekli finansman kaynaklarını oluşturmak amacıyla ülke yönetimlerini turizm sektörüne yöneltmektedir açıklamasında bulundu. Turizm alanında kalkınmanın sağlanması için uygulanması gereken bazı yöntemlere dikkat çeken Çetin, konuşmasının devamında il genelinde yapılan çalışmalardan bahsetti. Çetin konuyla ilgili olarak: Turizm bilincinin geliştirilmesi için ulusal fuar ve organizasyonlara katılım sağlanmakta ve il tanıtım günleri düzenlenmektedir.
Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere 4 dilde Muş Tanıtım Filmi yayınlanmıştır. Gezi rehberi, Muş Halk Kültürü kitapları batırılarak ilimizin tanıtımına katkı sunulmaktadır. Yerel anlamda etkinlik düzenleyerek ilimizin tanıtımına katkı sunan STK ve yerel yönetimlerimize maddi yardımlar yapılmakta ve yapılmaya devam edilecektir. İl özel İdaresinin Maddi yardımları sayesinde Kültür Envanterimiz basılmaktadır. Malazgirt Zafer Anıtı çevresi yeniden düzenlenmekte ve alana Panoramik Müze yapılmaktadır. Hazırlanan projeler koruma kurulunca onaylanmıştır.
Haspet Kalesi, Çengilli Kilisesi, Dere Hamamı ve Muş Belediyemizin çalışmalarıyla Yıldızlı Han turizme kazandırılacaktır. Vakıflar genel Müdürlüğünce tarihi camilerimiz onarılmaktadır. Huzurunuzda adı geçen kurumlara, Başta Sayın valimiz olmak üzere Belediye Başkanımıza, İl özel idarisi meclis başkanma ve Genel sekreterine ile diğer kurum çalışanlarına Şahsım ve Kurumum adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Hamurpet gölleri, toy kuşu, telli turnası, ulu camisi, Alaattin Bey Camisi, Meryem Ana Kilisesi, Tarihi Köprüsü, Haspet Kalesi, Suphan Dağı ve Şerafettin Yaylaları ve Malazgirt İlçesi ile önemli turizm potansiyeli olan ilimizin turizm sayesinde gelişeceğine inanıyor, hafta münasebetiyle sektör çalışanlarına, yatırımcılarına sağlık afiyet ve bol kazançlar diliyorum açıklamasında bulundu. Çetinin konuşmasının ardından sahne alan Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi, izleyenlere yöresel oyunları içeren keyifli bir gösteri sundu. Halk Oyunları ekibinin ardından il genelinde yapılan şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ve geçtiğimiz hafta düzenlenen Yöresel Yemek Yarışmasında dereceye girenlere Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Belediye Başkanı Feyat Asya, Vali Vedat Büyükersoy ve eşi Kadriye Büyükersoy tarafından ödülleri takdim edildi. Programın ilerleyen bölümünde Güzel Sanatlar Lisesi Korosunun konseri yer aldı.
Birbirinden güzel türküler seslendiren öğrenciler, katılımcılara keyifli bir dinleti sundu. Programda son olarak Gençlik Merkezi bünyesinde açılan fotoğrafçılık kursuna katılan kursiyerlerin çalışmalarının yer aldığı serginin açılışı yapıldı. Vali Vedat Büyükersoy, eşi Kadriye Büyükersoy, MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Belediye Başkanı Feyat Asya ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin tarafından serginin açılışı yapıldıktan sonra katılımcılar sergiyi gezdi. Serginin ardından yöresel yemeklerin yer aldığı yemek ikramıyla program sona erdi.
Muş Ovası Gazetesi