Skip to main content

Folklor kültürü yaşatılmaya devam ediyor

Muş Haber Fotoğrafı

  Muş Gençlik Merkezi´nde yaklaşık 6 ay önce açılan Halk Oyunları Kursu, 60 öğrenciyle devam ediyor.

Haftanın her günü eğitimin verildiği kursun antrenörlüğünü ise folklorun usta ismi Hasan Bingöl yapıyor. 8 yıldan bu yana çeşitli kurslarla genç yaşlı talep eden herkese folklor eğitimleri veren Bingöl, yöresel kültürün devam etmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Yaşları 10 ila 16 arasında değişen öğrencilerin katıldığı kursta zeyno, ağırbar, yarım gorani, hırhır, gerandi, yakuşte, papuri, çepki ve daha birçok yöresel oyunun olduğu 20´ye yakın oyun öğretiliyor. Çalışmalara büyük bir hevesle gelen öğrenciler kurslarını aksatmadan sürdürürken bir yandan da okullar arası ve kulüpler arası yarışmalara hazırlanıyorlar. Yöremizde 7´den 70´e herkesin meraklı olduğu halk oyunları, bu kurslarla genç nesillere aktarılmaya devam ediyor.    

Bu yaşlarda öğrenmeleri daha kolay oluyor 8 yıldır halk oyunları eğitimi veren Antrenör Hasan Bingöl, 6 ay önce başladığı bu kursta 60 öğrencisine hem kültürümüzü aktarıyor hem de genç neslin faydalı bir uğraşa yönelmesini sağlıyor. Muş Gençlik Merkezi´nde haftanın her günü kursları sürdüren Bingöl, öğrencilerine şimdiye kadar 20 oyunu öğretmeyi başarmış. Küçük yaşta özellikle düğünlerde oynadıkları oyunları daha profesyonel şekilde öğrenen öğrencileriyle sıkı bir çalışma içinde olduklarını belirten Bingöl: Yaklaşık 8 yıldır Gençlik Merkezi´nde halk oyunları antrenörü olarak çalışıyorum.

Amacımız dışarıdaki çocukları kötülükten, zararlı maddelerden korumak adına buraya getirip halk oyunları kültürümüzü yansıtmak. Yaklaşık 60 tane öğrencimiz var. Bir kısmı hafta içi bir kısmı ise hafta sonu kursa geliyor. Burada kendilerine özellikle eski oyunlarımızı öğretiyoruz. Şimdiye kadar yaklaşık 20 tane oyun öğretmiş durumdayız. Bunlardan isimlerini saymak gerekirse zeyno, ağırbar, yarım gorani, hırhır, gerandi, yakuşte, papuri, çepki gibi oyunlar.

Tabi bunlar ilerledikçe bu oyunların seviyesi artıyor. Hem adım sayıları olarak hem zorluk aşaması olarak giderek artıyor. Çocuklarımız bu kursa yaklaşık 6 aydır geliyorlar. Bunlar hem kulüpler arası hem de okullar arası yarışmalara katılacaklar. Tabi herkes kendi okulunda seçmeye giriyor.

Bunlar yaklaşık bir ya da bir buçuk yıl daha sürecektir çünkü kendi okullarında yarışmalar düzenlenecek ifadelerini kullandı. Küçük yaşta öğrenmenin daha kolay olduğunu vurgulayarak konuşmasını sürdüren Bingöl: Biz istiyoruz ki bu bir gelenek haline gelsin. Çünkü çocukların yaşları büyüdükçe öğrenmeleri yavaşlamaya başlıyor. Biz şimdiden çocuklarımıza bu oyunları öğretmeye başlıyoruz. Bu yaşlarda öğrenmeleri daha kolay oluyor. Bugün bizde halk oyunları bir gelenektir. Köyünde, yaşadığı yerde, kim düğünde oynamaz ise genç yaşlı fark etmez ayıplanıyor.

Bu nedenle çocuklara şimdiden halk oyunlarını öğretiyoruz ki hem küçükken daha iyi bir şekilde oyunları öğrensinler hem de bu kültür böylece devam etsin. Kişi 60 yaşında da gelse hem sağlık açısından iyi oluyor hem de kültürün devam etmesi açısından iyi oluyor şeklinde konuştu.   Bizde küçük yaştan beri folklor oynamak adettir 7 yaşından beri düğünlerde halk oyunları oynamaya başladığını belirten Mehmet Taş, kursa 6 aydır aralıksız devam ediyor.

Folklorü çok sevdiğini belirten Taş: 10. sınıfa gidiyorum. Şu an 16 yaşındayım. Ben 7 yaşımdan bu yana folklor oynuyorum. Hasan Hocam ile birlikte kursumuz devam ediyor. Bu kursta 20´ye yakın oyun öğrendik. Kendimi folklor alanında daha da iyi seviyeye getirmek istiyorum.

Bizde küçük yaştan beri folklor oynamak adettir. Düğünlerimizde genç yaşlı herkes folklor oynar şeklinde konuşurken kursa katılan 9. sınıf öğrencisi Azad Taş ise: 6 yıldır Gençlik Merkezi´ndeki bu kursa geliyorum. Folklor oyunları oynamayı çok seviyorum. Ben, akrabalarım ve kardeşlerimle birlikte düğünlerde oynuyoruz. Buraya da haftada iki gün geliyorum. Arkadaşlarımızla birlikte ilimizin yöresel oyunlarını öğreniyoruz.

Ben folklor da daha iyi seviyeye çıkmak istiyorum. Burada aynı zamanda yarışlara hazırlanıyoruz. Okullar açıldığında da folklor ekibinde yer almak istiyorum ifadelerini kullandı. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri