Skip to main content

Bulakçıbaşı tecrübelerini kaleme aldı

Muş Haber Fotoğrafı

Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Sanatçısı ve Yöre Uzmanı Hemşerimiz Emre Yener Bulakçıbaşı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin Tarihini ve Kültürünü araştırıp kitap haline getiriyor.

Emre Yener Bulakçıbaşı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki araştırmaların devam ettiğini ifade ederek, tanınırlık, bilinirlik ve farkındalık duyularının güçlendirilmesi ve en önemlisi milli birlik ve kardeşlik projesine katkı sağlanması amaçlandığını söyledi.

Genç yaşına rağmen yıllarca Resmi yöre tarihçiliği, kültürel iki alanda resmi bilirkişilik ve yıllarca turizm rehberliği yapan Bulakçıbaşı’nın hazırlayacağı kitap ilk etapta Türkçe olarak basılacak. Daha sonra Kürtçe, İngilizce ve Ermenice’ye çevrilecek. Muş Folklor’ ünde de önemli çalışmalara imza atan ve en zor şartlarda bile ilk ve tek Türkiye şampiyonasını ilimize getiren Bulakçıbaşı, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Sanatçısı ve Yöre Uzmanı olduktan sonra da Bölgenin tarihini ve kültürünü kitaplaştırıyor. 

Üzerinde çalıştığım konular bölge Etnoarkeolojisi, Etnoğrafya terimleri sözcüğü, Kürt, Ermeni, Çerkes, Çeçen, Arap halk masalları üzerine incelemeler yaptığını ifade eden Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Sanatçısı ve Yöre Uzmanı Hemşerimiz Emre Yener Bulakçıbaşı, bu seride yayınlayacağım ilk kitabımı doğup büyüdüğüm memleketim Muş ve Muş’un en kadim ailelerinden olan Bulakçıbaşı ailesine armağanım olsun…

Çalışmaları hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Sanatçısı ve Yöre Uzmanı Hemşerimiz Emre Yener Bulakçıbaşı, “Bir kaç yıldır uzun araştırmalarla üzerinde çalıştığım siyasi sınırlar çizildikten itibaren Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi diye adlandırılmış olan fakat halkımızın coğrafik ve kültürel anlamda Kürtçe ve Ermenice isimlerle belirlediği bölgeler (Botan, Serhed, Dersim, Garzan, Müküs, Hoyut, Daron, Gaspar vs.) hakkında lokal olarak 93 bölge 113 alan çalışmam oldu. Bu çalışmalar yukarıda kısmen sıraladığım bölge ve yörelerde yaşamış toplulukların etnik yapıları tarihleri dil ve tavır yapıları müzik ve dans ölçü, ritm, enstrüman ve makam derlemelerini yapıp aralarındaki farklılıkları analiz eden daha önce denenmemiş çalışmalardır. Folklor; halk kültürü demektir halk dansları veya halk müziği folklorun içindeki alt dallardır!!Bu alanlarla ilgili çalışmalarımın bir kısmını kitap haline getirdim ve Doğu Güneydoğu Anadolu yörelerini bir seri halinde çıkaracağım kitabımın ilkini memleketim olan Muş (daron) yerli ve kırsal yerleşkeleri halk kültürü ve etnik boylarını geçmişten günümüze ele alan başlıklar halinde ilerde hemşerilerime iyi bir kaynak olması ve memleketime faydası bulunması temennisiyle sunacağım… Ayrıca memleketimizin kendi alanımla ilgili bakanlık ve TRT de herhangi bir repertuarı yokken, geçtiğimiz sezon bölgesel tarih dans ve müziklerimizi tek tek Kültür Bakanlığı ve TRT repertuarına eğitimleri bizzat tarafımdan verilerek Muş kültürüne dair 22 motif eklenip sergilendi repertuara kaydedildi. Bu sezonda büyük bir hızla doğu ve güneydoğu Anadolu’nun diğer illerini kültür ve turizm bakanlığına yine bizzat eğitimleri tarafımdan verilerek tescillenmektedir… Emek verildiğinde hiçbir zaman boşa çıkmıyor. Olmaz diye bir şey yok.” sözlerini ifade etti.HABER49

 

 

 

 

 

Haber 49 Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri