Skip to main content
  • Ana Sayfa
  • Korkut
  • Define avcıları tarihi eserleri tahrip edince çalışma başlatıldı

Define avcıları tarihi eserleri tahrip edince çalışma başlatıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’un Korkut ilçesine bağlı bazı köylerinde define avcıları tarihi eserleri tahrip edince, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında çalışma başlatıldı.

Korkut’a bağlı Çalaplı köyünde Ortaçağ döneminden kalan Andak Mağaralarının ve diğer tarihi eserlerin define avcıları tarafından adeta talan edilmesi üzerine yetkililer harekete geçti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Karabük Üniversitesi ile Yüzüncü Yıl üniversiteleri tarafından yürütülen “İlk ve Ortaçağ Müzeleri Araştırma Projesi” kapsamında Muş’a gelen arkeologlar, tarihi eserlerin etrafında bilinçsizce kazı yapılmasının önüne geçebilmek ve tescile değer görülen eserlerin koruma altına alınabilmesi için Kosor bölgesi ile Çalaplı köyünde çalışmalara başladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Korkut’un bazı köylerinde geçmişi çok eski yıllara dayanan ve tarihi önem arz eden mekanların bulunduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında bölgede çalışmalara başlandığını ifade eden Çetin, bölgede daha önce çalışma yürütüldüğünü ve bazı tescile değer görülen eserlerin tespit edildiğini anımsattı.

Çetin, “Geçmişte de bazı çalışmalar yapılmıştı. Şimdi Karabük Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından Çalaplı köyünde araştırma ve inceleme yapılıyor. Bulunan eserler kurula gönderilecek. Kurul tarafından uygun görülen eserler koruma altına alınıp, ilgili kurumlar bilgilendirilecektir” dedi.

Tescile değer eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilleneceğini vurgulayan Çetin, Muş’un tarihi eserlere sahip çıkan bir il olduğunu ifade etti.

Çalaplı köyü muhtarı Şükrüllah Karayel de köyde bulunan eski yerleşim yerleri ve mağaraların define avcıları tarafından bilinçsizce kazıldığını ve tarihi eserlerin büyük ölçüde tahrip edildiğini savundu.

Yetkililerin köylerindeki tarihi eserleri koruma altına alması gerektiğini ifade eden Karayel, 1700’lü yıllarda yerleşim yeri olan köylerinin Ermeniler döneminden kaldığını anımsattı.

Tarihi bir köyde ikamet ettiklerinin altını çizen Karayel, şöyle konuştu:

“Köyümüzde sahip çıkılması gereken tarihi eserler ve mağaralar var. Fakat bugüne kadar kimse buralara sahip çıkmadı. Define aramak için gelenler taşların üzerinde işaret gördükleri anda taşı kırıp kazmaya başlıyorlar. Yıllardan beri burada yaşamamıza rağmen biz define görmedik. Ancak define olduğunu söyleyenler ve arayanlar köyümüzde bulunan tarihi mekanlara zarar vermekten öteye gidemiyorlar. Biz artık kazıların olmamasını ve tarihi yerlerin yıkılmamasını istiyoruz. Devletimizden isteğimiz köyümüzü koruma altına almasıdır. ”

Haber: Anadolu Ajansı
Fotoğraf: Adem Sönmez

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri