Skip to main content

Zafer Bayramı kutlanıyor

Muş Haber Fotoğrafı

30 Ağustos 1922 tarihinde Türk Ordusunun Yunanlılara karşı kazandığı zaferin ve yurdun düşmandan temizlenmesinin 94. yıldönümünü kutluyoruz.

30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Muşta da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bugün sabah saatlerinde Valilik binası önünde bulunan Atatürk Büstüne çelenklerin sunulması ile başlayacak tören, saygı duruşu ve istiklal marşı ile devam edecek. Daha sonra Valilik makamında Vali Seddar, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı Feyat Asya tebrikleri kabul edecekler.

ZAFER BAYRAMININ ÖNEMİ

Türk ordusunun 30 Ağustos 1922de Yunan Ordusu karşısında kazandığı zafer tüm ülkeyi yine tek yürek haline getirdi. Türkiye yine her kutlamada her başarıda olduğu gibi kırmızı beyaz bayraklarla süslendi. Resmi kurumlara ve evlerin balkonlarına asılan Türk bayrakları da coşkunun büyüklüğünü gözler önüne serdi.

EŞSİZ BİR DESTAN

Mondros Ateşkes Anlaşması ve Sevr, Osmanlı Devletine vurulan iki pranga idi. Ancak tarih, Türk milletine pranga vurabileceklerini zannedenleri bir kez daha şaşırttı ve Kurtuluş Savaşı, bu millete vurulmak istenen prangaları tarihin çöp sepetine yolladı. 26 Ağustos 1922de başlayan Büyük Taarruzla düşman ordusu, hallaç pamuğu gibi atıldı ve 30 Ağustosta kahraman ordumuz İzmire kadar başka hiçbir mukavemet ile karşılaşmadan hızla ilerledi. Böylece, Türk Ordusunun taarruz gücünün olmadığını, Yunan mevzilerinin aşılamayacağını iddia edenlerin boş konuştuğu ortaya çıktı. Büyük Zafer, zamanın güçlü devletlerinin birkaç yüzyıl eskiye uzanan Paylaşma Projelerini de boşa çıkardı.

Yunan Kralı Konstantin, İzmire çıktığı zaman, askerine yayınladığı bildirisinde ve Bizansı ihya etmek hayali ile İki bin yıl size bakıyor demiş. Eskişehirdeyken, yabancı bir gazetecinin Ankaraya gidecek misiniz sorusuna da Bu ordu ile Ankaraya değil, Sivasa değil, cehenneme bile giderim cevabını vermişti. Kısa bir süre sonra ülkesini sürüklediği bu boş maceranın bedelini tahtını kaybederek ödedi. Bundan 88 yıl önce, 30 Ağustos 1922de kazanılan Büyük Zafer, bağımsızlığımızın önündeki engelleri tamamen yıktı, yeni ve millî bir Türk devleti kuruldu. Bu zafer, başta İslam dünyası olmak üzere bütün sömürge toplumlarında, büyük yankılar uyandırdı.

GÜNÜN ANLAMI VE ÖNEMİ

Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla yurdumuz tamamen elimizden alınıyor, vatanımızda hür olarak yaşama hakkımıza son veriliyordu. Yüzyıllardır üzerinde bağımsız olarak yaşadığımız bu topraklar düşmanlara veriliyor, bizim de bunu kabul etmemiz isteniyordu.

Türk milletinin bu durumu kabul etmesi elbette mümkün değildi. 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla, lideriyle kucaklaşan Anadolu, Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Amasya Genelgesi’nin yayınlanmasının ardından Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıldı. Daha sonra 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelen Atatürk, 23 Nisan 1920’de TBMM’yi kurdu. Böylece hem memleketin yönetimi halkın iradesine verilmiş oluyordu hem de Kurtuluş Savaşı’nın merkezi Ankara oluyordu.

TBMM Meclisi yaptığı görüşmelerde yurdun durumunu ve kurtuluş çarelerini aradı. Misak-ı Millî sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı görüşünden hareketle, düşmanla mücadele kararı alındı. Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi. İlk başarı, Doğu’da Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra, Batı cephesinde, Yunanlılarla, I. İnönü ve II. İnönü Savaşları yapıldı. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlılara büyük bir darbe indirilmiş oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti. Saldırı üzerine Mustafa Kemal, ordularına: Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz emrini verdi.

Türk askeri, büyük bir azim ve fedakârlıkla bu karara uydu. 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaşmasından beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Sakarya Savaşı, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş olarak da tarihe geçti. Bu zafer sonunda, TBMM tarafından, Mustafa Kemal’e gazi unvanı ve Mareşal rütbesi verildi.

Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı’ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı.

1922 yılı Ağustosuna kadar, hazırlıklar tamamlandı. Güneydeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Batı cephesine kaydırıldı. İstanbul’daki cephane depolarından silah ve cephane kaçırıldı. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silâhlar satın alındı. Ordumuza taarruz eğitimi yaptırıldı. Bu hazırlıklardan sonra, Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığını yaptığı ordumuz, 26 Ağustos 1922’de düşmana saldırdı. Bir saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos’ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis’te vardı.

Bu savaş, Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir’e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmandan temizlenmiş oldu. Hain düşmanın, haksızca ve alçakça işgaline dur diyen ve kanımızın son damlasını akıtmadan yurdumuzu bırakmayacağımızı dünyaya ispatlayan bu büyük zaferi her yıl, 30 Ağustos günü, bayram yaparak kutluyoruz.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri