Skip to main content

Yıldız kurbanlıklar için uyardı

Muş Haber Fotoğrafı

Tarım Müdürü Murat Yıldız, bu yıl Kurban Bayramı’nda dişi koyun ve keçi kesiminin yasak olduğunu belirterek; “Bu yasak da damızlık hayvanların çoğalması için konuldu” dedi.

Tarım Müdürü Murat Yıldız, makamında kurbanlıklarla ilgili açıklamalarda bulundu. Kurban kesimiyle ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunan Murat Yıldız, özellikle hastalıklı olan, kulak küpesi ve pasaportu olmayan hayvanların tercih edilmemesi gerektiğini kaydetti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Genel Müdürlüğü’nden genelgenin henüz yayınlanmadığını ifade eden, genelgenin gelmesi halinde basın aracılığıyla kamuoyuna duyuracaklarını dile getirdi.

Kurban alımı ve kesimiyle ilgili uyarılarda bulunan Yıldız; “Kurban sevkıyatıyla ilgili şu anda bakanlığımızın Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nden henüz Kurban Bayramı’na yönelik genelge daha gelmedi. Daha önceden bir genelge geliyordu ve bu genelge yayınlandıktan sonra biz basın aracılığıyla bu genelgeyi kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Ama Kurban Bayramı’yla ilgili genel önlemler aynıdır. Herkesin geçen sene de yapılan uygulamalara dikkat etmesi gerekiyor.

Vatandaşlarımızdan kurban alırken biraz dikkat ve özveri istiyoruz. Ağız burun akıntısı çok anormal olan, yüksek ateşi olan, vücutta yara, bere, şişlik gibi durumları olan hayvanları almamaları gerekir. Özellikle kulak küpesi bulunmayan, pasaportu bulunmayan hayvanları almamalarını önemle tavsiye ediyoruz. Çünkü sağlık açısından da, kaçak hayvan hareketi açısından da çok büyük önemi var. Kurban seçecek vatandaşlarımızın özellikle bu tür şeylere dikkat etmelerini istiyoruz. Zaten ruhsatlı mezbahalarımızın dışında Kurban Bayramı’na yönelik geçici kesim yerleri Kurban Komisyonu’nca belirlenecek ve buralarda kesimlerin yapılması sağlanacak. Zati ihtiyaç Kurban Bayramı’nda kendi meskenlerinde kurban kesecek arkadaşlarımız biraz daha çevreye duyarlı olmalarını istiyoruz. Usulüne uygun çukur açmaları ve kanını bu çukura atmaları, yenilmeyecek atıkları uygun bir şekilde çukurlara gömüp bertaraf etmelerini istirham ediyorum” dedi.

Bu yıl dişi koyun ve keçi kesiminin yasak olduğunu vurgulayan Yıldız açıklamasında; “Bu sene dişi koyun ve keçilerin kesimi konusunda biraz daha dikkat etmeleri gerekiyor. Dişi koyun ve keçi kesimine müsaade edilmeyecek. Damızlık hayvanı biz bitiriyoruz. Köyleri geziyoruz ve o köyde önceden 100 sürü varken şimdi bir sürü kalmadığını söylüyorlar. Biz elimizdeki mevcut damızlık hayvanları da kesime gönderiyoruz. Damızlık hayvanlar gidince elimizde seneye yetiştirecek hayvanımız kalmıyor. Dolayısıyla damızlık hayvanlara sahip çıkmamız lazım. Hayvancılığın kalkınması da bu şekilde olur. Damızlık hayvanları elde bırakacağız ki bir sonraki üretim sezonuna hayvan yetiştirelim. Örneğin Trakya’ya dışarıdan hayvan girişi yasak ama çok yoğun bir şekilde Trakya’dan hayvan çıkıyor. Buna rağmen Trakya’da hayvan azalmıyor, sürekli artıyor. Çünkü ellerinde kaliteli damızlık vasıflı hayvanları bırakarak üretimi yeniden canlandırıyorlar. Biz elimizdeki tüm dişi hayvanları, damızlık hayvanları kestiğimizde gelecek sezona yetiştirecek kuzu bulamıyoruz. Bunun için damızlık hayvanların korunması lazım. Bu yasak da damızlık hayvanların çoğalması için konuldu. Ama kurban hareketlerine yönelik genelge gelirse net olarak belirlenecek” ifadelerine yer verdi. Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri