Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş 2. Sıra Milletvekili Adayı Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, geçtiğimiz gün Radyo 49da yayınlanan Gündem Özel Programına katıldı.
7 Haziran genel seçimi, HDPnin baraj durumu ve Muşun sorunları üzerine açıklamalar yapan Yıldırım, konuşmasında ilk olarak seçime parti olarak girmelerinin büyük bir cesaret örneği olduğunu vurguladı. Yıldırım konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: 7 Haziran genel seçimi öncesi çalışmalarına devam eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş 2. Sıra Milletvekili Adayı Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, geçtiğimiz gün Radyo 49da Gündem Özel Programına konuk oldu. Yıldırım Radyo 49da gerçekleştirilen Gündem Özel Programında gündem ile ilgili çok özel açıklamalarda bulundu. Programda oy bantlarının yüzde dokuzun üzerine çıktığını vurgulayan Yıldırım: Partimizin seçime bağımsız olarak değil de parti olarak girmesi bir cesaretin ürünü.
Aldığımız oyların tamamının vekilliğe ve değeri dönüşmesi amacını taşıyoruz. Yoksa 12 Haziran 2011 seçimlerinde 53 vekil çıkara bilecek oyu aldığımız halde sadece 34 vekil çıkara bilmiştik. Biz şimdi oy bandımızın yüzde dokuzun üzerine çıktı, baraj sınırını zorladı. Gerçekten 65 – 70 vekille parlamentoya girmemiz durumunda, parlamento ön görülen aritmetiğinin kilit noktasına yerleşmiş olacağız.
Bütün partilerin vaat etmiş olduğu yeni Anayasanın yapılmasında kilit parti noktasına geleceğiz. Bizde sadece bir kişinin, bir zümrenin, bir partinin değil 77 milyon insanın hassasiyetinin gözetileceği bir süreçte Anayasada yer almak istiyoruz. 77 milyon insanın Anayasasının yapılmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Yıldırım, en kötü 9.8 oy oranları olduğunu belirtti Konuşmasının devamında HDPnin oy oranıyla ilgili açıklamalar yapan Yıldırım, meclise girememeleri halinde ülkenin önemli renklerinde birinin eksik kalacağını belirtti. Yıldırım konuşmasında: Baraj konusuna gelince, bütün anketler göz önünde bulundurulmasında bizim en kötü oy alabilme oranımız 9.8 ama yüzde 11-12de bulabilme ve bu banda ulaşabilme şansımızın da olduğunu bütün yanlı yansız anket şirketlerinin, araştırma şirketlerinin dile getirdiği bir husus. Açık söylemek gerekirse, 9.95 ile baraj altında kalmamız ile hayıflanacağız. Türkiyede temsilde adalet gerçek anlamda sağlanamayacak. Parlamentoda ülkemizin en önemli renklerden biri eksik kalacak. Ama bulunması durumunda sadece Muşumuz bölgemiz değil, bütün Türkiyenin kazanabileceği ve onların hayrına ola bileceği bir sonucun neticesine ulaşacağız. Umarım bütün memleket için hayırlı bir sonuç teselli eder 7 Haziran gecesi ifadelerini kullandı.
Bütün illerden vekil çıkarma umudumuz var Yıldırım, yaptığı açıklamalarına milletvekili sayıları konusunda devam etti.
Minimum 40 ilden vekil çıkarabilme amacında olduklarını ifade eden Yıldırım, bütün illerden vekil çıkarabilmeyi de umduklarını belirtti. Yıldırım konuyla ilgili olarak: Şuan ki hedefimiz minimum kırk ilden vekil çıkarabilme hedefine ulaşabilmektir. Marmaradan üç dört ilden Bursa, Kocaeli, Tekirdağ, İstanbul gibi illerden, Egede ise İzmir, Aydın, Manisa, Akdeniz bölgesinden ise Adana, Mersin, Antalya ve Orta Anadolundan Konya, Ankara, Kırşehirden vekil çıkarma ve bölgede ise tamamını alma suretiyle bütün illerden vekil çıkarma umudumuz var. HDPde oy artışıyla birlikte bütün Türkiyenin meseleleriyle ilgilenmek zorunda kalan bir parti haline gelmiştir. Biz Kürt meselesini şundan ötürü önemsiyoruz.
Cumhuriyetimizin ana kronik meselelerinden biridir. Çözülmesi durumunda sadece bir kesimin dil ve kültürel haklarına çözümüne hizmet etmeyecek. Biz ekonomik süreçlerden eğitim süreçlerine, eğitim süreçlerinden sağlık süreçlerine, sosyal problemlere kadar birçok problemin Kürt meselesinin, barışın yöntemle çözülmesi neticesinde önünün açılacağına inanıyoruz. 2 buçuk yıldır devam eden çözüm sürecinin hepimiz mutluluk ile takip etmekteyiz. 2 buçuk yıldır hiçbir gencin ölmüyor olması Türk, Kürt gencinin bir birini öldürmüyor ve kanının akmıyor olması bu ülke için büyük bir kazançtır. Biz bunu çok kudretli bir kazanım olarak görüyoruz.
Bu sürece katkı koyan herkesten Allah razı olsun diyoruz açıklamasında bulundu. Öncelik, barış süreci Yıldırım, katıldığı Gündem Özel Programının son bölümlerindebarış sürecine ilişkin konuştu. 7 Haziranın ardından barış sürecinin nihayete ermesi ve ülkeye barış ve huzurun gelmesi için çaba sarf edeceklerini belirten Yıldırım, bu sorunu çözdükten sonra Muşun ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarının çözümüne zemin hazırlamış olacaklarını ifade etti. Yıldırım konuşmasını: Allahın izniyle parlamentoda bulunursak, 7 Hazirandan sonra bu çözüm sürecinin nihaiyi bir Türkiye barışına vesile olması için çaba sarf edeceğiz. Önceliğimiz bu olacak ve bunu hallettikten sonrada Muşunda bölgenin de ötekileştirilen geri kalmış bütün bölgelerin ekonomik, soysal, kültürel meselelerinin çözümüne zemin hazırlamış olacağız. Biz tekçiliğe indirgenmiş özellik din ve dinden kaynaklı eğitim meseleleri dışında anayasanın kurucu maddelerinin hiç biri ile problemimizin olmadığını ifade etmek isteriz. Ben Muş esnafının ve iş insanının, ticaret hayatının zaten yarına çok güvenle bakabilir. Güçlü zeminler üzerinde olmadığını biliyorum.
Hiçbir siyasi ve kaotik ortam yaşanmasa bile Muş esnafı bile 5 yıl sonrasını görebilecek güçlü temellere sahip zeminde iş ve ticaret hayatını sürdürmüyor. Sanki HDP gelirse kepenkler indirilecek. HDP gelirse insanların iş ve ticaret hayatı önünde ciddi engeller açılacak. HDP zaten gelmiş. 2004den bu yana bütün seçimlerde il sınırları dâhilinde birinci olan partiyiz biz. Esnaflarımızın canına malına, kepengine yönele bilecek her türlü tehdide karşı kendimizi siper etmeye varız sözleriyle noktaladı.
Muş Ovası Gazetesi


