Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Nuri Yaman, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 2 soru önergesi verdi. Muş’ta çalışan çocuk sayısında her geçen gün artış olduğunu belirten Yaman, ayrıca Muş’ta yaşanan hava kirliliğine de değinerek, 2 ayrı soru önergesi verdi. Yaman, Muş’ta çalışan çocuk sayısı ile ilgili olarak verdiği soru önergesinde: “Hayat şartlarının her geçen gün zorlaştığı günümüzde Muş ilinde çalışan çocuk sayısı her geçen gün artmaktadır. Şehir içerisinde seyyar satıcılık yaparak para kazanmaya çalışan çocukların yanı sıra el arabası ile eşya taşıyarak para kazanmaya çalışan çocukların görüntüleri durumun ciddiyetinin en önemli göstergesidir. Yaz tatilinde günün tamamını çalışarak geçirdiklerini ve tatil yapamadıklarını söyleyen çocuklar, okullar açık olduğu dönemlerde de boş vakitlerinde aynı şekilde çalıştıklarını ifade etmekte, bu ise şehirdeki ekonomik ve sosyal durumu gözler önüne sermektedirler. Yaşanan bu durumun karşısında; Muş ilinde çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? İlde hali hazırda 18 yaş altında olup da sigorta kapsamında bulunan kaç çocuk çalışmaktadır? Sigortalı olmayan çocuk işçilerin tespiti konusunda çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa sayı ne kadardır?” dedi.
HAVA KİRLİLİĞİNE SORU ÖNERGESİ
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Nuri Yaman, Muş’ta yaşanan hava kirliliği nedeniyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği soru önergesinde: “Hava kirliliğinin, başta insan sağlığı olmak üzere hem canlıların sağlığı açısından hem de ekonomik yönden olumsuz etkileri mevcuttur. Açık bir arazi yapısına sahip olduğu halde bu olumsuzluktan Muş İli de nasibini almaktadır. Hava sıcaklıklarını azalması ile birlikte ısınma amaçlı olarak kullanılan yakacaklar kentte hava kirliliğine neden olmakta, özel ve resmi binaların bacalarından yükselen dumanlar sağlığı tehdit etmektedir. Yaklaşık 6 ay süren kış mevsiminde hava kirliliğinin önlenmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerekmektedir ancak konuyla ilgili ilde hiçbir çalışma yapılmadığı gözlemlenmektedir.
Bu vesile ile İlde özel ve resmi binaların kullanmış olduğu yakıtlar ile ilgili olarak gerekli kontroller yapılmakta mıdır? İlde sürekli olarak hava kirliği ölçümleri yapılmakta mıdır?
Hava kirliliğinden kaynaklı hastalıklar nedeniyle sağlık birimlerine başvuran kişi sayısı ne kadardır? Herhangi bir artış söz konusu mudur? İl genelinde var olan kronik solunum yolu hastalarının tespiti ve takibi yapılmakta mıdır? Bronşit, astım ve diğer solunum yolu hastalıklarındaki artış oranı ne düzeydedir? Bu kişilerdeki artış ile hava kirliliğindeki artış arasındaki orantı ne seviyededir?” dedi. Muş Ovası Gazetesi
Atletizmde Gurur Tablosu: Derya Kunur Türkiye Şampiyonu…
Mayıs 5, 2026 2:33 PM


