Skip to main content

Yaman’ın soru önergesini yanıtladı

Muş Haber Fotoğrafı

Barış ve Demokrasi Partisi Muş Milletvekili Nuri Yaman’ın baz istasyonlarına ilişkin soru önergesini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yanıtladı. Yıldırım, güvenlik sertifikası olmayan hiçbir baz istasyonunun kurulmasına ve işletilmesine izin verilmediğini ifade etti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman’ın baz istasyonlarına ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, “Baz istasyonunun kurulacağı yerin uygun bulunması durumunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından baz istasyonuna Güvenlik sertifikası düzenlenmektedir. Güvenlik Sertifikası olmayan hiçbir baz istasyonunun kurulup, işletilmesine izin verilmemektedir” dedi.

Yıldırım, abone sayısı arttıkça birbirine yakın baz istasyonlarının sayısının da artacağını ifade ederek, “Baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması gibi bir düzenleme yapmak mümkün olmayıp, baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasını istemek hücresel sistem mantığına ters olduğundan baz istasyonlarının çalışmaması anlamına gelmektedir” dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman’ın baz istasyonlarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı.

BDP’li Yaman binalara, okul, hastane, kreş ve benzeri yerlere kurulan baz istasyonlarının insan ve toplum sağlığı açısından olumsuz etkilerini sorarken Bakan Yıldırım, Elektronik Haberleşme Kanunu’nun elektronik haberleşme hizmetinin sunulması ile ilgili olduğu kadar elektromanyetik alan maruziyeti konusunda da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) yetki verdiğini söyledi. 2009 yılında çıkarılan yönetmeliğe göre de kurulması planlanan her baz istasyonu için GSM işletmecileri tarafından ilgili BTK’nın bölge müdürlüklerine müracaat ederek izin alması gerektiğine işaret eden Bakan Yıldırım şunları söyledi:

“Baz istasyonunun kurulacağı yerin uygun bulunması durumunda BTK tarafından baz istasyonuna Güvenlik Sertifikası düzenlenmektedir. Güvenlik Sertifikası olmayan hiçbir baz istasyonunun kurulup işletilmesine izin verilmemektedir. Baz istasyonlarının ortama yaydığı elektrik alanların insan sağlığı üzerine olası zararlı etkilerinin belirlenmesi amacıyla başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan çalışmalar halen devam etmekte olup, BTK tarafından yapılan bu çalışmaların sonuçları yakından takip edilmektedir. Elektronik Haberleşme Cihazlarına Güvenlik Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik, elektromanyetik alanların olası etkilerini en aza indirmek amacıyla çıkartılmış olup, kurulacak olan her bir baz istasyonu için ülkemizde izin verilen elektrik alan limit değeri, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin ve çoğu dünya ülkelerinin kabul ettiği Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komisyonu’nun sınır değerinin dörtte birine tekabül etmektedir.”

“ŞEHİR DIŞINA TAŞINMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Dünya Sağlık Örgütü’nün 1996 yılında başlattığı Elektromanyetik Alan Projesi’nde yaklaşık 20 AB ülkesinin yer aldığını, İtalya’dan 33, İsveç’ten 25, Almanya’dan 19, Fransa ve Çek Cumhuriyeti’nden 9, Belçika’dan 6 olmak üzere çok sayıda kurum, enstitü ve çok sayıda bilim adamının çalışmalara aktif olarak katıldığını ifade eden Bakan Yıldırım, bu çalışmaların henüz tam olarak sonuçlanmadığını söyledi.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda baz istasyonlarının olumsuz bir etki oluşturduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmadığını Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımladığı bültenlerde dünya kamuoyuna açıkladığını kaydeden Yıldırım şu bilgileri verdi:

“Hiçbir ilköğretim okulu ve bahçe sınırları içinde baz istasyonunun kurulmasına izin verilmemektedir. Meskun mahallerde kurulan baz istasyonlarının büyük çoğunluğu çatı üzerlerine konulmakta olup, enterferans vb teknik zorunluluktan dolayı bina yüzeylerine de kurulabilmektedir. Konuşma trafiğini karşılayabilmek için, iş merkezleri, havaalanları ve büyük alış veriş merkezleri gibi yerlere indoor baz istasyonları adı verilen düşük güçlü baz istasyonları kurulmaktadır. Abone yoğunluğu baz istasyonu sayısını ve kapsayacak alanın yarıçapını belirlemektedir. Abone sayısı arttıkça birbirlerine yakın baz istasyonlarının sayısı da artacaktır. Dolayısıyla baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması gibi bir düzenleme yapmak mümkün olmayıp, baz istasyonlarının şehir dışına taşınmasını istemek hücresel sistem mantığına ters olduğundan baz istasyonlarının çalışmaması anlamına gelmektedir.” Muş`un Sesi Gazetesi

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Muşlu Öğrenciler Proje Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu

Muş’taki ortaokul öğrencileri, bilimsel çalışmalarıyla büyük bir başarıya imza attı. TÜBİTAK 2204-B Ortaokul…

Alpaslan Üniversitesi’nde TÜBİTAK Projesi Heyecanı

“TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023/2 Dönemi Bilimsel Değerlendirme Sonuçları…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri