Son birkaç gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağışlar çiftçilikle uğraşan vatandaşları mağdur etti. Muş’un kırsal kesiminde henüz hasadı yapılmayan ekinler zarar görürken, biçilen otlarda aşırı yağışlardan dolayı toplanamadığı için çürümeye terk edildi. Yağışların maddi anlamda zarara sebebiyet verdiğini ifade eden çiftçiler, bu durumun verimi olumsuz yönde düşüreceğini belirttiler.
Aşırı yağışlar sonucu yan yatan buğday başaklarının gelişemeyeceği ve hasadının zor olacağı ifade eden çiftçiler, henüz olgunlaşmayan başakların da yağmura bağlı olarak gelişimini tamamlayamayacağı ve buna bağlı olarak verimin en az yüzde 50 düşebileceğini söyledi.
Çiftçiler, 2011 yılı üretim sezonunda çiftçilerin en çok tedirgin olduğu noktalardan birinin kuvvetli yağmur ve dolu olduğunu belirtti. Çiftçiler, “Son birkaç gündür kentte aralıklarla devam eden yağışların henüz yeni biçilen ve kurumayan otlara büyük ölçüde zarar verdi. Biçilen yoncaları tarlalarda kurumaya bıraktık. Ancak yağışlar yüzünden kurumayan otlar tarlalarda çürüdü. Otları yağışlardan dolayı toplanamadığından mecburen tarlalarda çürümeye terk edeceğiz. Öte yandan buğdaylarımızda fırtına ve yağışlardan dolayı yan yattığı ve gelişemeyeceği için ondan da verim alamayacağız. Her haliyle yağışlar en çok çiftçiyi mağdur etti” diye konuştu
Şark Telgraf Gazetesi


