Öğrenciler çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek, son olarak kuluçka makinesi yaptı.
Varto Yibo öğrencileri tarafından hazırlanan kuluçka makinesi büyük beğeni topladı. Hazırladığı kuluçka makinesinde dolaba konulmamış taze yumurtalar üzerinde etkili oluyor. Makinenin içerisine yerleştirilen yumurtalar 20 gün sonra civciv olarak makineden çıkıyor.
Öğrencilerimizin araştırma ve proje hazırlama süreçleri bizleri mutlu ediyor
Varto Milli Eğitim Müdürü Yalçın Süne Programın öncelikli amacı, yenilikçi ve gelişmiş projeler geliştirmekten ziyade, öğrencileri bilimsel bir disiplinle çalışmaya yönlendirmek ve proje sonuçlarıyla, okular da bilim fuarları organize edebilmektir. Öğrencilerimiz kendilerine gerekli yol gösterildiğinde, Her Türlü proje çalışmaları yürütebileceklerini ortaya koyuyorlar. Sonuçta ortaya güzel ürünler çıkıyor. Varto Yibo öğrencilerimizi bir kez daha tebrik ediyorum, Öğrencilerimizin araştırma ve proje hazırlama süreçleri bizleri mutlu ediyor. Kulaçka makinası yapmaları ve bu makine sayesinde onlarca ÇivÇiv çıkarmaları bizleri mutlu etti, bizlerin amacı her zaman ki gibi, geleceğin nesillerini, geleceğin mimarlarını yetiştirmek bu bağlamda Emeği geçen tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.” dedi.
Varto Yatılı Bölge Ortaokulu Müdürü Alper Akkaya “Öğrencilerimiz tarafından hazırlanan ve uygulamaya konulan böyle bir proje gerek okulumuz, gerekse de ilçemiz için bir ilk olma özelliği taşıyor. Isısı ayarlanmış kuluçka makinesindeki civcivler, kuluçkaya yatırılmalarının 21’inci gününde yumurtadan çıkmaya başlıyor, bu başarılı projeyi hayata geçirip çivçiv elde eden ögrencilerimizi tebrik ediyorum ” dedi.
Varto Yatılı Bölge Ortaokulu Müdürü Alper Akkaya da
Varto YİBO`nun Başarılı öğrencileri projeyle ilgili yaptıkları açıklamada. Bu makineyi nesli tükenmekte olan hayvanları yeniden üreterek doğaya kazandırabilmek amacıyla yaptığını söylediler, “Bu bir kuluçka makinesi. Bu projemiz de nesli tükenen hayvanları yeniden doğaya kazandırabilmeyi amaçladık. Bunun için bir strafordan yapılan Kap, Nemlendirici, bir adet ısı sabitleyici termostat, bir adet ampul ve bir adette bilgisayar fanı kullandık.” dediler. Kullandığı bu malzemelerin ne işe yaradığını da anlatan Varto YİBO öğrencileri, “Bilgisayar fanı içeriye temiz hava oksijenin girmesini sağlıyor. Ampulümüzü termostata bağladık. İçerinin ısısı belirli dereceye geldiğinde ampulümüz sönüyor. Isı düştüğünde ise ampul yeniden devreye giriyor. Ampul içeriyi ısıtmaya yarıyor. içerideki nemi sağlamak için nemlendirici aparat koyduk. Birde Vivyol korduk bu da yumurtayı belirli periyotlarla çevirmemize yarıyor. Her tarafı gelişmiş bir şekilde oluşuyor. Bunun için yumurtamızın döllenmiş olması lazım. Biz bu yöntemle şimdiye kadar onlarca ÇivÇiv elde ettik” dediler