Kış mevsiminin çetin geçtiği Muşta, üzeri buz tutan sulara vatandaşların çıkmaması için Vali Vedat Büyükersoy tarafından genelge yayımlandı.
İstenmeyen sonuçların yaşanmaması için uyarılara dikkat edilmesi gerektiğinin vurgulandığı genelgede şu ifadelere yer verildi: İlimizde özellikle kış mevsimi hava şartları bakımından çok ağır geçmektedir. Vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması ile birlikte kamu güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması önem arz etmekte olup, su kaynaklarının yoğun olduğu ilimizde aşırı soğuklar nedeniyle buz tutan gölet, akarsu ve benzeri buz tutmuş sular üzerinde bazı kişilerin yaya gezdikleri veya bazılarının da her hangi bir araçla tur attıkları gazete haberlerinden anlaşılmaktadır.
Buz tutan sularda (akarsu, göl, gölet vb.) gezinen, kayan, araç kullanan veya avlanmak isteyen vatandaşlarımızın kırılan buz kütlesinin arasından suya düşerek boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmamaları ve istenmeyen üzücü olayların meydana gelmemesi için vatandaşlarımızın uyarılması ve gerekli önlemlerin alınması önem arz etmektedir.
Bu bilinç ve sorumluluk duygusundan hareket ederek özellikle soğuk kış mevsiminin hâkim olduğu bölgemizde aşırı soğuklar nedeniyle üzeri donmuş göller, göletler, akarsular ve su birikintilerinin tehlikeli olduğu, üzerinde hareket edilen buz tabakalarının kırılması halinde kişilerin can ve mal kaybı ile karşı karşıya kalabilecekleri, donan suların da her zaman kırılma tehlikesi taşıdığı gerçeği devamlı göz önünde bulundurulmalıdır.
İlimizde aşırı soğuklar nedeniyle buz tutan gölet, akarsu ve benzeri buz tutmuş tehlikeli su birikintilerine belli bir mesafeden fazla yaklaşmak suretiyle gezinmek zaman zaman üzücü hadiselerin yaşanmasına neden olduğundan yasaklandığı hususu mutat vasıtalar ile usulüne uygun ilanının temini ve ilgililere tebliği sağlanacaktır. Ayrıca, özellikle anne ve babaların çocukları üzerindeki sorumluluk ve gözetim görevlerini titizlilikle yerine getirerek tehlike arz eden buz tutmuş su birikintileri üzerinde gezmelerine müsaade etmeyeceklerdir.
İlimiz merkez ve ilçelerinde bulunan ve kış aylarında kar yağışı ve havaların soğumasıyla birlikte buz tutan ırmak, göl, gölet akarsu, baraj vb. çevrelere görevli ve sorumlu kurumlarca yapılacak çalışmalar ile mevcut tabelalara ilave olarak Dikkat Buz Tutan Göl Üzerine Çıkmak Tehlikeli ve Yasaktır. yazılı uyarı levhaları en kısa süre de yerleştirmeye başlayacaklardır. Ayrıca, yıpranan ve fonksiyonu kalmayan uyarı levhaları da yenilenecektir.
Başta Belediyeler olmak üzere diğer bütün kamu kurumların sorumluluk alanları içinde bulunan ve buz tutan ırmak, gölet, kanal, hafriyat çukuru ve benzeri yerlere ilgili kurumlarca uyarıcı levhalar veya şeritler konulacak ve bu çalışma en kısa sürede bitirilecektir.
Köy muhtarlarının köylerinde aşırı soğuklar nedeniyle üzeri buz tutmuş (akarsu, göl, gölet vb.) sularda ve can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden kontrolsüz alanlarla ilgili uyarılar yaparak gerekli tedbirleri önceden alacaklardır.
Yazılı ve görsel basın ile web ortamında ilanen duyurulan bu genelge hükümleri çerçevesinde, Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet alanlarında gerekli tedbirleri almalarını, vatandaşlarımızın da buz tutmuş göl, gölet, akarsu gibi su birikintileri üzerinde kesinlikle yürümemeleri ve herhangi bir araç ile dolaşmamaları konusunda hassasiyet göstermelerini önemle rica ederim.
Muş Manşet Gazetesi


