Skip to main content

Uzmanlar hava kirliliği ile mücadele haftasında uyardı

Muş Haber Fotoğrafı

Her yıl Aralık ayının üçüncü haftası kutlanan Hava Kirliliği ile Mücadele Haftası sebebiyle uzmanlar vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Aralık ayının üçüncü haftası kutlanan hava Kirliliği ile Mücadele Haftası sebebiyle vatandaşlara uyarılarda bulunan uzmanlar, kirli havalarda atkı, şal veya maske kullanılması yönünde uyarılarda bulundular.

Muşta kış aylarında katı yakıt tüketiminin artmasıyla ortaya çıkan hava kirliliği toplum sağlığı için ciddi bir sorun oluşturuyor. Kirli hava özellikle çocuklar, hamileler, astım hastaları ve solunum yolu hastalıkları bulunan kişiler için tehdit oluşturuyor.

Hava kirliliği ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan uzmanlar, kirli havanın insan sağlığına etkileri ve korunma yollarıyla ilgili açıklamalarda bulundular. Uzmanlar, Hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıktığınızda akciğerinizi ve solunum yollarınızı mümkün olduğunca koruyun. Bunun için şal, kaşkol, atkı veya maske takarak hava kirliliğinin üzerinizdeki etkilerini azaltabilirsiniz. Solunum yolu ile alınan hava içerisindeki parçacıklar, teneffüs esnasında akciğerlere kadar ulaşır, solunum sisteminin derinliklerinde depolanan bu parçacıklar akciğer kanserlerine varan sorunlara neden olabilir. Hava kirliliği bronşlarda iltihaplara, daralmalara sebep olur, bu değişimler sonunda da kronik bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıkların gelişmesine neden olur dediler.

Hava kirliliğinin özellikle çocuk sağlığını ciddi oranlarda tehdit ettiğini söyleyen uzmanlar, geciken önlemlerle karşılaşılacak sorunların daha da artacağı ifade ederek, Hava kirliliğinin zararlı etkileri çocuklarda daha doğum öncesi başlamakta, intrauterin ölümlere, doğumsal anomalilere, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere neden olmaktadır. Doğum sonrasında da büyümekte olan bir çocuğun solunum yolları havadaki kirletici maddelere hem daha geçirgen hem de bebek akciğerlerinin savunma mekanizmaları yeterince gelişmemiş olduğundan zararlı maddelerden daha çok etkilenmektedir. Ayrıca çocukların fiziksel aktiviteleri erişkinlere göre daha fazla olduğundan akciğerlere daha fazla hava ve buna bağlı olarak daha fazla kirletici madde girişi olmaktadır. Fiziksel aktivite esnasında akciğerlerde kirletici madde depolanması da istirahat durumuna göre 5 kat artmıştır. Hava kirliliğine bağlı zararlı maddeler vücuda sadece solunum yolu ile değil deri yoluyla da alınabilmektedir. Hava kirliliği aynı zamanda hem doğrudan allerjik hastalıkların uyarılmasına hem de doğal allerjen maddelerin allerji yapma potansiyellerinin artmasına neden olmaktadırlar. Yapılan çalışmalar sonucunda hava kirliliğinin sadece astımı ve allerjik hastalıkları olan çocuklarda değil sağlıklı çocuklarda da solunum fonksiyonlarında bozulmalara neden olduğu görülmektedir şeklinde konuştular.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri