Skip to main content

Ulaşım ücretlerindeki artışı dikkate almayın

Muş Haber Fotoğrafı

Muş Belediye Başkanlığı tarafından şehir içi toplu taşıma araçlarının ücret tarifesi ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada belediye meclisinin herhangi bir artış yapmadığı, fazla ücret talep edilmesi durumunda vatandaşların belediyeye şikayetlerini bildirmeleri belirtildi.

Şehir içi ulaşım ile ilgili kararların Belediye Meclisi tarafından alındığı belirtilen açıklamada, 5393 sayılı Belediye Kanununun 15 maddesinin (p) fıkrasında belirtildiği gibi, Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek, belediyenin görevleri arasındadır. Bunun dışında alınan kararlar yok hükmündedir. Konu ilgili Muş Valiliğine, İl Emniyet Müdürlüğüne, Muş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine ve S.S. 55 Nolu Şehiriçi Karayolu Yolcu Taşıma Kooperatifine gerekli yazılar gönderildi denildi.

Muş Belediyesi tarafından Muş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: Muş Şoförler ve Otomobilciler federasyonunun 42 numaralı tebliğ üzerine odanızca harekete geçilerek her ne kadar şehir içi dolmuş ücreti, birliğinizin 11.01.2016 tarih ve 2016/01 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile ise de, alınan karar hukuk çerçevesinde değerlendirilemeyecek kararlardan olup, yok hükmündedir. Belediye Başkanlığı açısından ise kararın tebliğ tarihi olan 12.01.2016 tarihi itibariyle tavsiye niteliğinde bir karar olup, bu karar kendisinden sonraki mümkün olan ilk belediye meclisince görüşülerek kabul ya da reddedilebilecek bir karardır. Ancak bu aşamaya kadar bu kararın uygulanması kesinlikle yasaya aykırıdır. Zira, her ne kadar Muş Şoförler ve Otomobilciler federasyonunun 42 nolu genelgesinde belirtilmiş olan 03.10.2012 tarih ve 1764 sayılı 42 nolu tebliğde, belirtilmiş olan Eskişehir İdare Mahkemesinin kararı sadece ücret tarifesine ilişkin bir karar olmayıp, usule ilişkin yapılan idare işlemlerinin iptali davası olduğundan konuyla herhangi bir ilişki veya bağlantı kurulması mümkün değildir.

Ancak, 42 numaralı tebliğde değinilen İdare Mahkemesi Kararından sonra ve yeni tarihli hem İdare Mahkemesi Kararları ve hem de Danıştay Kararlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi neticesinde, Danıştay 8.Dairesince 2010/746 K sayılı karada,…bilet ücret ve tarifeleri zaman ve güzergahlarını belirlemenin kanunların beledilere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmenin belediyenin yetki ve imtiyazları arasında olduğu kuskusuzdur… Bu itibarla, belediye sınırları içerisinde, belediyeye yasa ile verilen yetki ve imtiyazlar çerçevesinde her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile ticari taksi sayılarını belirleme, bilet ücret ve tarifelerini belirleme yetkisi belediyelere ait olup, bu yetkinin esnaf odalarına bırakılamayacağı düşünülemeyeceği gibi, toplu taşıma hizmetinin belirli ve sınırlı alanlarda esnafa gördürülmüş olması, tarife düzenleme yetkisinin esnaf odasına geçtiği anlamına gelmeyeceğinden şehir içi ücret tarifelerinin belirlenmesine ilişkin Kütahya Belediye Meclisinin kararında hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Yine Eskişehir 2. İdare Mahkemesince 2011/880 E ve 2011/836 K. sayılı kararda da aynı niteliktedir.

Yukarıda belirttiğimiz nedenlerle, alınan karar, Muş Belediye Başkanlığınca ilgili birimlerinde değerlendirilerek, Belediye Meclisince görüşülerek, alınan nihai karar tarafınıza bildirilecektir.

Belediye Meclisince alınacak karar tarihine kadar, yasal olarak yok hükmünde olan ücret tarife zammının uygulanmasının yasaya aykırılığı dikkate alınarak uygulanmaması için gerekli tedbir ve tebliğlerin yapılması, aksi takdirde vatandaşların mağduriyetine sebebiyet verileceğinden ilgililer hakkında gerekli cezai ve hukuki yollara başvuracağı hususunda bilgi ve gereği rica olunur.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri