Skip to main content

TYP alımlarını meclise taşıdı

Muş Haber Fotoğrafı

  2011 yılında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından başlatılan İş-Kur il müdürlüklerince yönetilen Toplum Yararına Çalışma Programı´ kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlarda personel istihdamı sağlanıyor.

Program kapsamında tüm ülkede olduğu gibi ilimizde de başvuru yapan kişiler, kura ile belirlenerek istihdam ediliyor. Bu programın uygulamada iyi bir fikir olduğunu belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Avukat Burcu Çelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne (TBMM) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde; kamusal alandaki hizmetlerde kadrosuz çalışanların istihdam edilmesiyle esnek ve güvencesiz iş koşullarının doğduğunu ve yapılan kura çekimlerinde eşitsiz bir yaklaşım iddiaları olduğunu belirtti.

Av. Çelik verdiği soru önergesinde: Aşağıda belirtilen sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından Anayasanın 98´inci İçtüzüğün 99´uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 2011 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında İŞKUR´a kayıtlı 50 bin işsizin kamu yararına işlerde çalıştırılacağını açıklamıştır. İşsizliğin çok yüksek olduğu Türkiye´de bu soruna yanıt bulabilecek bir programın olması ve iş arayanların kamu yararına çalışacakları fikri oldukça iyi gözükmektedir.

Ancak programın uygulandığı süre içerisinde, uygulamada kadrolu çalışanlar tarafından sürekli ve güvenceli bir şekilde yapılması gereken kamusal hizmetleri devlet eliyle geçiştirilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Kimi kamusal hizmetlerin kadrolu çalışan alınmadan işlerin yürütülmesi söz konusudur.

Böylelikle esnek, güvencesiz bir çalışma alanı yaratılmaktadır. Üstelik bu program kapsamında istihdam bedeli işsizlik fonundan karşılanmaktadır. Hükümet işsizliğin sonlanması için kalıcı uzun vadeli politikalar üretmek yerine bu tür geçici yöntemlere başvurmaktadır. Ancak güvencesiz çalışmanın önünü açan bir program olması yanı sıra işsizler için bir tür ümit kapısı da olabilmektedir.

Benzer şekilde işsizliğin yüksek olduğu Muş ilinde bu program, iş arayanlar için bir ümit olabilmektedir. Ancak İŞKUR´un Toplum Yararına Program (TYP) ile işe alımlarda noter huzurunda kura çekerek işe alınacakları belirlemesi ve şeffaf, adil bir şekilde işe girecekleri belirlemesi gerekirken, bu konuda eşitsiz bir yaklaşım sergilendiği iddiaları bulunmaktadır.

1 Kasım seçimlerinden önce İŞ KUR´un Toplum Yararına Program (TYP) ile işe alımlarının noter huzurunda ve çekilişle yapıldığı, 1 Kasım seçimlerinden sonra ise TYP ile işe alımların kura dışı, atama ve keyfi uygulamalarla olduğu iddia edilmektedir. İşe alınan kişilerin isimleri askıya alınmıştır ancak işe alınmalarının şeffaf ve kuralına göre yürütülmediği iddialarının araştırılması gerekmektedir. Bu tür iddialar Muş´ta yaşayan vatandaşların kuruma yönelik güvenini zedelerken, haksızca işe alımların olduğuna dair endişelerini de artırmaktadır dedi. Av. Çelik´in soru önergesinde şu sorular yer aldı: Bu bağlamda,  Muş ilinde 2015 yılı için;

1- Toplum Yararına Program (TYP) için kaç defa ve hani kurumda ilana çıkılmıştır?

2- Hangi kurum ve kuruluşlar için TYP ilanına çıkılmıştır?

3- Kurum kuruluşlar bazında ayrı ayrı olmak üzere TYP ilanlarının başvuru başlangıç ve bitiş tarihleri nelerdir?

4- Her TYP ilanı kapsamında programdan yararlanmak amacıyla kurum kuruluşlar bazında ayrı ayrı olmak üzere başvuran kişi sayısı kaçtır?

5- Her TYP ilanı için, başvuran kişilerin belirlenme ve seçilme yöntemleri kurum kuruluşlar bazında ayrı ayrı olmak üzere ne/neler olmuştur?

6- Her TYP ilanı için başvuranlar içerisinden seçilenlerin kurum kuruluşlar bazında ayrı ayrı olmak üzere ne kadarı noter huzurunda kura veya çekiliş yöntemi ile belirlenmiştir? 

7- Noter kura veya çekiliş yöntemi dışında Toplum Yararına Program´dan yararlanan kişi sayısı kaçtır ve bu kişilerin belirlenme usulü nedir?

8- Her TYP ilanı için kurum kuruluşlar bazında ayrı ayrı olmak üzere TYP yararlanıcı kişi sayısı ve tüm ilanlar için toplam TYP yararlanıcı kişi sayısı kaçtır? 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri