Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde kurulup çiftçiler için büyük hizmet atağı haline getirilen toprak ve su analizi laboratuarı, geçen yıllara oranla toprak ve su analizi için müracaatlarda yoğunluğun yaşandığı belirtildi. 2008 yıl boyunca 167 adet başvurunun geldiğini, 2009 yılında ise ilk üç haftalık sürede 278 adet başvurunun geldiği ve bunların analizlerinin yapılmakta olduğu belirtildi.
Müracaatların artmasında hem desteklemelerin, hem de çiftçilerin yapacakları sulama projelerinin etkili olduğu vurgulanarak. Tarım İl Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programındaki Makine Ekipman Desteklemeleri kapsamındaki Sulama alet ekipman alımlarında su analizi istendiğinden bunun için de fazlaca müracaat gelmekte olduğu öğrenildi.
TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ ARTIRILDI
Muş İl Tarım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 2009 yılında toprağını analiz ettirenlere daha önceki yıllarda 1,00 YTL olan destek %150 artırılarak 2,50 TL ‘ye çıkarıldı. ÇKS’ de 2009 üretim sezonundaki bilgilerini güncelleyen çiftçiler Analiz raporları ile birlikte ilgili destek başvurusunda bulunabileceklerdir. Ödeme miktarı dekar başına 2,5 TL olup Her analiz en fazla 50 dekarlık bir parseli temsil edecektir. Ayrıca parsel miktarı 50 dekarın üzerinde olan çiftçilerin diğer tüm desteklerden yararlanabilmeleri için mutlaka toprak analizi yaptırmaları gerekmekte olduğu belirtildi.
TOPRAK ANALİZİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Çiftçiler için, Tarım İl Müdürlüğünde yapılan açıklamada “Toprak analizinin önemine de değinildi. Bitki yetiştiriciliğinde en önemli husus toprakların verimlilik özelliklerinin korunması ve artırılması ile ilgili önlemleri almak ve toprağa üretkenlik kazandırmaktır. Toprağa üretkenlik kazandırmak için bilinçli bir gübreleme yapmak gerekir. Bilinçli gübreleme yapabilmek için, toprakta hangi bitki besin elementlerinin ne miktarda bulunduğunu önemlidir. Bunu bilmenin tek yolu da Toprak Analizi yaptırmaktır. Günümüze değin yapılan çalışmalar çiftçilerin büyük bir çoğunluğunun toprak analizi yaptırmaksızın rast gele gübreleme yaptığını ortaya koymaktadır. Muş ilinde yapmış olduğumuz toprak analizleri sonucunda Toprak pH sının alkalili olduğu ve Kükürtlü gübreler verilerek Ph nın Nötr hale getirilmesi gerekmektedir. Aksi halde bitki köklerinin bitki besin elementlerinden faydalanamayacağı açıktır. Örneğin buğdayda üst gübreleme olarak %26 CAN gübrelemesi de yapılmaktadır. Asitli gübre verileceği yerde Alkalin gübre verilmektedir. Bu yanlış uygulamanın önüne ancak Analiz yapılarak geçilebilir. Analize dayalı olmadan dekara verilecek bir kilogramlık fazla gübrenin bile zamanla çok fazla ekonomik zararlara yol açacağı bilinmelidir. Çevreyi kirletmeden, birim alandan amaçlanan verimi azaltmadan ürün kalitesini bozmadan bitki ve ürün gelişimi sağlamak ancak dengeli bir gübreleme ile mümkündür.
Oysaki tarımsal girdilerin içinde gübrelerin payı oldukça yüksektir ve yoğun tarımın giderek yaygınlaşmasıyla gübre kullanımı da hızla artmaktadır. Bilinçsizce yapılan gübreleme ürün maliyetlerini artırmakla beraber, üründe kimyasal kalıntı bırakacağından o ürünü tüketecek kişilerin sağlığı açısından da ayrı bir risk oluşturmaktadır. Organik tarımın ve buna bağlı olarak organik ürün tüketiminin öneminin giderek arttığı günümüzde bu hususlara çok dikkat etmek gerekmektedir. Bu nedenle bilinçli bir gübreleme yapılması gerekmektedir. Bilinçli ve dengeli bir gübrelemenin ilk adımı ise toprak analizleri ile bitkinin beslenme düzeyinin belirlenmesi ve buna göre gübreleme programları hazırlanmasıdır. Toprak analizleri bilinçli gübrelemenin olmazsa olmazıdır. Bozulan toprakları ve kirlenen suları eski haline döndürmenin çok pahalı ve bazı hallerde olanaksız olduğu düşünülürse, analize dayalı gübre kullanımının Ülke tarımına ve çiftçisine yapılabilecek en önemli stratejik yatırım ve eğitim hizmeti olduğu unutulmamalıdır. Bu bağlamda aslında ilimiz şanslı durumdadır. Çünkü İl Müdürlüğümüzce Sayın Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi Eker’in de katılımı ile 2006 yılında Muş Ovası Toprak Yaprak Su ve Gübre Analiz Laboratuarı açılışı yapılarak başta ilimiz çiftçisi olmak üzere bölge çiftçisinin hizmetine sunulmuştur. İlimiz çiftçisi ile beraber bölgemize de hitap eden laboratuar Toprak, Yaprak, Gübre ve Sulama suyu tahlillerini makro ve mikro elementler bazında yapabilme teknolojisi ile donatılmış durumadır.
Değerli Çiftçilerimiz. Tarlalarınızın topraklarını mutlaka analiz ettiriniz. Toprak analizi sayesinde toprağın ihtiyacı kadar ve doğru gübre kullanarak daha çok verim ve sağlıklı kaliteli ürün elde edebileceksiniz” diye bilgi aktarımında bulunuldu.
Günaydın Muş Gazetesi
Yorum Yapılmamış