Skip to main content

Toprak analizi desteği arttırıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Muş İl Tarım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 2008 yılında toprağını analiz ettirenlere daha önceki yıllarda 1,00 YTL olan destek % 150 artırılarak 2,50 TL’ye çıkarıldı. Söz konusu açıklamada 2008 yılı içerisinde toprağını analiz ettirerek bu destekten yararlanmak isteyen Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin analiz raporları ile beraber en geç 29 Ocak 2009 tarihine kadar İl Tarım Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.

Toprak Analiz Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair 2008/14353 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 05/12/2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

ÇKS’ de 2008 üretim sezonundaki bilgilerini güncelleyen çiftçiler 29 Ocak 2009 tarihine kadar Analiz raporları ile birlikte ilgili destek başvurusunda bulunabileceklerdir.

Ödeme miktarı dekar başına 2,5 TL olup Her analiz en fazla 50 dekarlık bir parseli temsil edecektir.

TOPRAK ANALİZİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Tarım İl Müdürlüğünde yapılan açıklamada Toprak analizinin önemine de değinildi.
Bitki yetiştiriciliğinde en önemli husus toprakların verimlilik özelliklerinin korunması ve artırılması ile ilgili önlemleri almak ve toprağa üretkenlik kazandırmaktır.
Toprağa üretkenlik kazandırmak için bilinçli bir gübreleme yapmak gerekir. Bilinçli gübreleme yapabilmek için, toprakta hangi bitki besin elementlerinin ne miktarda bulunduğunu önemlidir. Bunu bilmenin tek yolu da TOPRAK ANALİZİ yaptırmaktır.

Günümüze değin yapılan çalışmalar çiftçilerin büyük bir çoğunluğunun toprak analizi yaptırmaksızın rastgele gübreleme yaptığını ortaya koymaktadır.
Muş ilinde yapmış olduğumuz toprak analizleri sonucunda Toprak pH sının alkalili olduğu ve Kükürtlü gübreler verilerek Ph nın Nötr hale getirilmesi gerekmektedir. Aksi halde bitki köklerinin bitki besin elementlerinden faydalanamayacağı açıktır. Örneğin buğdayda üst gübreleme olarak %26 CAN gübrelemesi de yapılmaktadır. Asitli gübre verileceği yerde Alkalin gübre verilmektedir. Bu yanlış uygulamanın önüne ancak ANALİZ yapılarak geçilebilir.

Analize dayalı olmadan dekara verilecek bir kilogramlık fazla gübrenin bile zamanla çok fazla ekonomik zararlara yol açacağı bilinmelidir. Çevreyi kirletmeden, birim alandan amaçlanan verimi azaltmadan ürün kalitesini bozmadan bitki ve ürün gelişimi sağlamak ancak dengeli bir gübreleme ile mümkündür.
Oysaki tarımsal girdilerin içinde gübrelerin payı oldukça yüksektir ve yoğun tarımın giderek yaygınlaşmasıyla gübre kullanımı da hızla artmaktadır.
Bilinçsizce yapılan gübreleme ürün maliyetlerini artırmakla beraber, üründe kimyasal kalıntı bırakacağından o ürünü tüketecek kişilerin sağlığı açısından da ayrı bir risk oluşturmaktadır. Organik tarımın ve buna bağlı olarak organik ürün tüketiminin öneminin giderek arttığı günümüzde bu hususlara çok dikkat etmek gerekmektedir. Bu nedenle bilinçli bir gübreleme yapılması gerekmektedir.

Bilinçli ve dengeli bir gübrelemenin ilk adımı ise toprak analizleri ile bitkinin beslenme düzeyinin belirlenmesi ve buna göre gübreleme programları hazırlanmasıdır.
Toprak analizleri bilinçli gübrelemenin olmazsa olmazıdır.

Bozulan toprakları ve kirlenen suları eski haline döndürmenin çok pahalı ve bazı hallerde olanaksız olduğu düşünülürse, analize dayalı gübre kullanımının Ülke tarımına ve çiftçisine yapılabilecek en önemli stratejik yatırım ve eğitim hizmeti olduğu unutulmamalıdır.
Bu bağlamda aslında ilimiz şanslı durumdadır. Çünkü İl Müdürlüğümüzce Sayın Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi EKER’in de katılımı ile 2006 yılında MUŞ OVASI TOPRAK YAPRAK SU VE GÜBRE ANALİZ LABORATUVARI açılışı yapılarak başta ilimiz çiftçisi olmak üzere bölge çiftçisinin hizmetine sunulmuştur.
İlimiz çiftçisi ile beraber bölgemize de hitap eden laboratuar Toprak, Yaprak, Gübre ve Sulama suyu tahlillerini makro ve mikro elementler bazında yapabilme teknolojisi ile donatılmış durumadır.
Değerli Çiftçilerimiz. Tarlalarınızın topraklarını mutlaka analiz ettiriniz. Toprak analizi sayesinde toprağın ihtiyacı kadar ve doğru gübre kullanarak daha çok verim ve sağlıklı kaliteli ürün elde edebileceksiniz.

 Muşun Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri