Skip to main content

Toplulaştırma çalışmaları tam gaz

Muş Haber Fotoğrafı

Hasköyün Eşmepınar köyünde yapımı devam eden toplulaştırma çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Vedat Büyükersoy, köylüler ile bir araya gelerek, toplulaştırmanın önemini anlattı. Köy girişindeki kahvede toplulaştırma çalışmalarını yürüten firma yetkililerinden bilgi alan ve köylülerle sohbet eden Vali Büyükersoy, daha sonra çalışmaları yerinde inceledi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Osman Akar da Vali Büyükersoya eşlik ettiler.

Vali Vedat Büyükersoy, arazi toplulaştırma çalışmaları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Ülkemizde tarım arazileri çeşitli nedenlerle küçülmüş, parçalara bölünmüş, verimliliği, karlılığı olması gerekenden çok aşağılarda kalmıştır. İşletme büyüklüklerinin istenen değerlerin altına düşmesi, ekonomik tarım yapılmasını imkânsız hale getirmektedir. Bunu önlemenin yolu, öncelikle tarım arazilerindeki daha fazla parçalanmayı ve bozulmayı önleyici, yasal, hukuksal düzenlemeler yapmak, sonrasında da bugüne kadar oluşmuş küçülmelerin, parçalanmaların, düzensizliklerin iyileştirilmesidir. Bunu yapmanın yolu, arazi toplulaştırması dediğimiz çalışmanın yapılmasıdır dedi.

Büyükersoy, Arazi toplulaştırması, tarımsal arazileri niteliklerine göre sınıflandırarak, bir kişiye ait, farklı alanlardaki küçük arazi grupları yerine, o arazinin toplamını karşılayacak kadar, en az miktarda parça arazinin, mümkün olursa tek bir parçanın, o kişiye verilmesidir. Böylece iş gücünden, akaryakıttan, tarla sınırlarındaki kayıplardan kar edilmiş olur. Ayrıca toprağın işlenebilme süresi ve kalitesi artar. Yapılacak diğer iyileştirme, drenaj, katkı gibi sulama, gübreleme ve ilaçlama gibi yatırımlar daha ucuza mal edilebilir şeklinde konuştu.

Arazi toplulaştırılması ile küçük arazileri birbirinden ayıran, kullanılmayan arazi şeritleri azaltılarak, bunların da tarımda kullanılması sağlanmış olacağını kaydeden Büyükersoy, Arazi toplulaştırması yapmak kolay değildir. Arazi toplulaştırmasını gerçekleştirebilmek bir dizi teknik, sosyal ve ekonomik çalışmaların yapılmasını gerekmektedir ifadelerini kullandı.

TOPLULAŞTIRMA İLE ARAZİLER DAHA KULLANIŞLI VE VERİMLİ HALE GELİYOR

Büyükersoy konuşmasını şöyle sürdürdü; Arazi toplulaştırılması, aynı şahsa veya çiftçi ailesine ait, çeşitli nedenlerle, ekonomik üretime imkan vermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede, parçalanmış, dağılmış, şekilleri bozulmuş, dağınık, küçük arazi parçalarının ve hisselerini bir araya getirilerek, muntazam şekiller halinde birleştirilmesi, bütünleştirilmesi ve işletmelerin yeniden düzenlenmesi işlemi olarak tarif edilebilir. Geniş anlamda, yapılan bu çalışma ile çiftçi ailesinin yaşam düzeyini yükseltecek, tüm teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almaktır. Bu sayede toprak muhafaza ve zirai sulama ve arazi ıslahı tedbirleri daha kolay ve ucuza mal olabilecektir. Arazi toplulaştırması çiftçi ailesinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri beraberinde getirecektir. Çeşitli sebeplerle parçalanmış küçük parçalar halinde olduğundan dolayı ekonomik üretime imkan vermeyecek olan arazi parçalarının bir araya getirilmesi işlemidir. Çiftçilik yapan köylümüzün, 10 yere gideceğine tek yere gitmesini sağlayacak. Yakıttan ve zamandan tasarruf sağlanacak, arazi bütünleşeceği için ekonomik katkı sağlanacak. Bu proje bunun için çok önemli. Bunun yanı sıra Toprak Reformu Genel Müdürlüğü, toplulaştırma yaptığı yerlere ilave hizmetler de yapıyor. Toplulaştırma yapıldığı için çiftçinin arazisi daha ekonomik hale geliyor. Ayrıca, oraya kanalizasyon, sulama, artıma tesisler, tarla içi yolar gibi hizmetler de yapılıyor. Bu toplulaştırma da aynı öyledir. Aslında Muş Ovası, Türkiyenin üçüncü büyük ovası. Burada toplulaştırma yapıldığı takdirde bizim gelirimiz artacak, cebimize giren para artacak. O bakımdan toplulaştırmanın bir an önce tamamlanması için hep beraber çalışacağız.

TÜRKİYEDE ARAZİ PARÇALANMASI ÇOK BÜYÜK ORANLARDADIR

Vali Büyükersoy, Özellikle miras hukukundan kaynaklanan sebeplerden dolayı Türkiyede arazi parçalanması, bölünmesi çok büyük oranlardadır. Bu da ekonomik üretimi engelleyici bir faktördür. Eğer siz Kanadada, Amerikada olsanız 4-5 bin dönümün altında tahıl ekmeye müsaade etmezler. Biz de 10 dönüme buğday ekiyor. Çünkü arazi parçalanmış. 10 dönüme buğday eken adama ne iş yapıyorsun diye sorulduğunda çiftçiyim diyor. Köyde oturmakla, köylü olmakla çiftçi olmak farklı şeydir. Bunu da anlamak lazım. köyde oturabilirsin ama çiftçi olamazsın. Çiftçi olmanın şartları farklıdır. Üretimin ekonomik olması için arazinin bütünlüğünü çok büyük faydası vardır. Toplulaştırmadan memnun olmayan vatandaşımız olabilir ama yüzde 99 civarında memnuniyet görüyoruz. İnşallah toplulaştırma bittiğinde köylümüz bulunduğu notadan çok daha iyi bir noktaya gelmiş olacak. Köy içinde toplulaştırma yapılırken, kanalizasyonlar da yapılmış olacak. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü hiçbir köyümüzün kendi imkanıyla kanalizasyonunu yapması mümkün görünmüyor. Bizim de Özel İdare olarak kanalizasyon yapmamız maliyet açısından çok külfet getirir. Biz kanalizasyondan önce yolları yapmakla meşgulüz. Bu bakımdan toplulaştırma büyük bir fırsattır. Toplulaştırma vasıtasıyla diğer hizmetleri de alıyoruz. 2-3 yıl içerisinde toplulaştırmanın semeresini hep birlikte görmüş olacağız. Toplulaştırma çalışmasının yapılacağı yerlerdeki hazine arazilerinin köylülerimize satışı yapılabilir. Öncelikli olarak kullanana satış imkanı var. Biz de buna müspet bakıyoruz. Toplulaştırma bittiğinde vatandaşlarımızın hazine arazilerinden de istifade etme imkanı ortaya çıkmış olacak şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Osman Akar ise, Nüfusumuz artıyor ve bizim özellikle gıda maddelerine olan ihtiyacımız da bu paralelde artıyor. Bunun için bizim alandan daha fazla verim alabilmemiz gerekiyor. Bunların bir aşaması da parçalanmış, üretimde kullanılması zor görünen, tarımsal alet ve ekipmanın çalışmasının zor olan arazilerin bir araya getirilerek birim alandan hem zaman, hem yakıt, hem de diğer tüm aşamalar açısından daha fazla verim alabilecek şekilde arazilerin bir araya getirilmesi amacıyla toplulaştırma yapıyoruz. 4 kısımda yaklaşık 78 köyde, 93 bin hektarlık alanda toplulaştırma yapılıyor dedi.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri