Muş Belediyesi Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen seçimlere, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya başkanlık etti. Toplantıya, Varto, Hasköy, Korkut, Malazgirt ve Bulanık ilçe belediye başkanları ile belde belediye başkanları katıldı.
Türkiye Belediyeler Birliği hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Feyat Asya, Tüm belediyelerin üye olduğu, belediyelerin sorunlarıyla ilgilenen, Ankarada Bakanlıklar nezdinde Belediyelerin problemlerini hükümete taşıyan bir kuruluş. Ayrıca dünya belediyeleriyle birlikte çalışan, daha gelişmiş şehirler oluşturmaya çalışan, tüm belediyelerimize lojistik destek sağlayan bir kuruluştur. Şu anda Genel Başkanı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş, Genel Sekreter ise İçişleri Bakanlığından Hayrettin Güngördür. Fonksiyonel bir birlik ve teşkilat sürekli belediyelere destek veriyor dedi.
Yapılan seçimler sonucunda Asil üyeliğe Bulanık Belediye Başkanı Figen Yaşar, Hasköy Belediye Başkanı Mürsel Özen ve Malazgirt Belediye Başkanı Halis Coşkun, Yedek üyeliğe ise Varto Belediye Başkanı Sabite Kaya ile Korkut Belediye Başkanı Haşim Arık seçildiler.
Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ise Türkiye Belediyeler Birliği daimi üyelik görevini yürütecek.
BİRLİK MECLİSİ
Birlik Meclisi, Birliğin karar organı olup, büyük şehir, il merkezi ve nüfusu yüz bin ve daha fazla olan belediyelerin belediye başkanları ile her ilden belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin kendi aralarından o ilin milletvekili sayısı kadar gizli oyla seçeceği üyelerden oluşur. Ayrıca, bu seçimlerde asıl üye sayısının yarısı kadar yedek üye seçilir. Her ilden o ilin milletvekili sayısı kadar seçilecek üyelerin %80i belediye başkanları arasından, %20sinin belediye meclis üyeleri arasından seçilmesi şarttır. Seçim, Birlik Başkanlığının talebi üzerine Büyükşehirlerde büyük şehir belediye başkanlığı, diğer yerlerde il belediye başkanlığınca tespit edilen gün ve yerde, o il içindeki belediyelerin başkanları ve belediye meclis üyelerinin katılımıyla yapılır. Seçime katılacaklar kendilerini temsilen oy kullanmak üzere başka bir üyeye yazılı olarak yetki verebilirler. Belediye başkanlığını veya belediye meclis üyeliğini kaybedenler, Birlik Meclis üyeliğini de kaybetmiş sayılırlar.
Birlik Meclisi, her yıl Mayıs ve Eylül aylarının üçüncü haftasında Meclis tarafından önceden belirlenen günde, olağan olarak mutat toplantı yerinde toplanır. Mayıs ayı toplantısı dönem başı toplantısıdır. Birlik Meclisi, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve katılanların salt çoğunluğuyla karar verir. Ancak, karar yeter sayısı, üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Oylamada eşitlik çıkması durumunda, Meclis Başkanının bulunduğu taraf çoğunluk sayılır.
Muş Manşet Gazetesi