Skip to main content

Tarsim’de prim bedelleri düşürülmeli

Muş Haber Fotoğrafı

Tarım sigortasında prim bedelleri düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım, muafiyet ve müşterek sigorta oranlarının yeniden belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım, üreticileri sigorta yaptırmaya teşvik edici tedbirler alınması gerektiğini söyleyerek, “Eksperlerin çalışması gözden geçirilmeli, 2012 yılı için sigortalanma oranı artışına yönelik hedef tespit edilmelidir. 2011 yılında tarla ürünlerinden patates ve şeker pancarı gibi ürünlerde yaşanan don afeti çiftçileri mağdur etmiştir. Bu nedenle kuraklık ile tarla ürünlerinde yaşanan don gibi önemli riskler, en kısa zamanda sigorta kapsamına alınmalıdır” dedi.

MZO Başkanı Yıldırım, tarımda üretimin artırılmasında en önemli girdi olan tohumluk fiyatlarının düşük tutulması gerektiğine dikkat çekerek, “Çiftçilerimizin sertifikalı tohumluk kullanımına özendirilmesi için verilen destekler artırılarak devam edilmelidir” dedi.

TAPULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI HIZLI BİR ŞEKİLDE SONUÇLANDIRILMALI

Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Türkiye genelinde toplulaştırmaya ihtiyaç olan 14 milyon hektar alanın 4 milyon hektarının 2012 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedefini memnuniyetle karşılandığını belirterek, toplulaştırma çalışmalarının hızlı bir şekilde sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı.

Başkan Yıldırım, ayrıca su kaynaklarının verimli kullanılması açısından basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Yıldırım, 2011 yılında baklagiller ve pirinçte fiyat farkı makasının açıldığına dikkat çekerek, “2012 yılında baklagiller pazarlama sisteminin gözden geçirilerek makası daraltıcı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Herkesin yeterli miktarda gıdaya, uygun fiyatlarla erişmesi, üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının kapatılabilmesiyle sağlanabilecektir. Fakat bugün gelinen noktada üreticiden tüketiciye ulaşan süreçte fiyatlar 2-3 kata varan oranlarda artmaktadır. Bu durumdan zarar gören yine üreticiler ve tüketiciler olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“BİZ ÜRETEMEZSEK TÜRKİYE AÇ KALIR”

Başkan Yıldırım, sonuç olarak 2011’de, 40-50 yıldır bekleyen yapısal sorunların bir bölümünde önemli adımlar atılsa da yapılması gereken, olmazsa olmaz gördüğümüz birçok sorunun hala çözüm beklediğini kaydetti.

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk çiftçisi olumsuzluklara, uluslararası rakipleri karşısındaki dezavantajlarına rağmen, 2011 yılında 74 milyonluk Türkiye nüfusunu, 30 milyon turisti doyurmuş, bunların yanı sıra yaklaşık 18 milyar dolarlık ihracatla bir rekora da imza atmıştır. Gelecekte, tarıma hükmeden ülkeler dünyaya da hükmedecektir. Akılcı devlet politikalarıyla desteklenecek, tüm paydaşların da aynı duyarlılıkla sektöre sahip çıkacağı bir ortamda üreticilerimiz, Türkiye’mizi de bu ülkeler arasına sokacak bilgi birikimi; tecrübe, azim ve kararlığa sahiptir. Şu gerçek asla unutulmamalıdır: Biz üretemezsek Türkiye aç kalır. Yapısal sorunlarımız çözülerek rakip ülkelerin şartlarına kavuştuğumuzda, Türk çiftçisi, Cumhuriyetimizin 100. yılında 85 milyonluk Türkiye nüfusuyla birlikte 50 milyon turisti besleyecek, çevre ülkelerin gıda açığını kapatacak, 30 milyar dolar ihracat geliri ve ekonomimize 150 milyar dolar hasıla sağlayacak gıda üretimini gerçekleştirecektir. Türkiye’nin potansiyeli buna elverişlidir. Yeter ki çiftçimiz desteklensin, akılcı devlet politikaları uygulansın. Biz bunu sağlayacak güçteyiz.”

 Şark Telgraf Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri