Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, 2008 yılı sonu itibari ile Van, Bitlis ve Muş illerinde toplam 722 bin 660 dönümün sulamaya açıldığını ifade ederek, inşaatı devam eden sulama projelerinin de tamamlanması ile birlikte 142 bin 700 dönümün daha sulu tarıma kavuşturulacağını söyledi.
Mahmut Dündar, sulanan tarım alanları ile ilgili makamında İHA muhabirine yaptığı açıklamada bölgelerine bağlı 3 ilde toplam 8 milyon 36 bin 40 dönümde kuru ve sulu şartlarda tarım yapıldığını belirtti. Bugüne kadar hazırlanan projelerle birlikte 2 milyon 157 bin 150 dönüm arazinin teknik ve ekonomik olarak sulanabilirliğinin tespit edildiğini ifade eden Dündar, bölge sınırları içerisinde yer alan 3 havzanın toplam yüzeysel su potansiyelinin ise 12 milyar 795 milyon metreküp olduğunu kaydetti. İşletmeye açılan baraj, gölet ve sulama tesislerinin 2008 yılı sonu itibarı ile Van ilinde 447 bin 480 dönüm (yüzde 49), Bitlis ilinde 63 bin 560 dönüm (yüzde 56) ve Muş ilinde ise 211 bin 620 dönüm (yüzde 21) olmak üzere toplam 722 bin 660 dönüm alanın sulamaya açıldığını anlatan Dündar, “Bu miktar bugüne kadar teknik ve ekonomik olarak sulanabilirliği tespit edilen sahaların yaklaşık olarak yüzde 34’üne tekabül etmektedir. Yatırım programımızda olup inşaatı devam eden sulama projelerimizin de tamamlanması ile birlikte 142 bin 700 dönüm (yüzde 7) arazi daha sulu tarıma kavuşturularak, toplam sulanan alan 865 bin 360 dönüm olacaktır. Bu da teknik ve ekonomik sulanabilir alanın yüzde 41’inin sulamaya açılması demektir. Hedefimiz hükümetimizin sulama yatırımlarının gerçekleştirilmesine yönelik sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı eylem planı çerçevesinde bölgemizdeki sulama yatırımlarını belirlenen beş yıllık süreç içerisinde tamamen gerçekleştirmektir” dedi.
2008 yılı içerisinde Van’da gerçekleştirilen çalışmalarla da ilgili bilgiler veren Mahmut Dündar şöyle konuştu;
“Van ili sınırları içerisine baktığımız vakit 1991 yılında beri devam eden Van Karasu Akbulak Sulaması bu sene içerisinde temin ettiğimiz ödenekle tamamlanarak hizmete çalışmıştır. Bazı noktalardaki kumalaştırmadan kaynaklanan problemleri önümüzdeki sezonda tamamlayıp tamamen hizmete sokmuş olacağız. 2008 birim fiyatları ile bu proje için yaptığımız yatırım 285 milyon TL’dir. Bu tesis proje kapsamında Sarı Mehmet Barajı ile Van Gölü arasındaki 17 bin 700 hektarlık bir alanın sulanmasını sağlayacaktır. Şuanda sene sonlarına doğru zaten önemli bir kısmını hizmete açtık ve vatandaşlarımız burada sağlanan su ile sulama yaptılar. Bu yıl sonu itibariyle de bu tesisimizin tamamını bitirmiş olduk. Bunun açılışı da 17 Ocak 2009 ayı çerisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir’de katılacağı bir törenle toplu açılış merasimi kapsamında genel müdürlüğümüz bünyesinde yapılacaktır. Diğer taraftan da özellikle sulamaya yoğun istek duyulduğu vatandaşlarımızın sulamaya yaptığı alanlarda da yeni projelerimizi hayata geçirdik. Yıl içerisinde Erciş sınırları içerisinde yer alan Morgedik Barajı var. Burası sulama amaçlı bir barajdır. Yıllardır iz ödenekteydi. 2008 yılı başında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve milletvekillerimizin yapmış oldukları katkılar sayesinde iz ödenekten çıkarılarak, 2 milyon 500 TL ödenek tahsis edildi. Biz bu ödenek çerçevesinde yoğun ve planlı bir çalışma ile ulaşım yolunun geri kalan 8 kilometrelik kısmının ıslahı ve 1,5 kilometrelik baraj aks yerine yeni ulaşım yolu yaparak kazılara başladık. Projemize 10 milyon TL daha ödenek sağlanmış durumdadır. Bu ödenekle de önümüzdeki yıl çok önemli gerçekleşmeleri sağlayacağız. Bu ödenekler böyle devam ederse inşallah 3-4 sene içerisinde bu projeyi hayata geçirmeyi başarmış olacağız. Bir diğer önemli projemizde yine Van sınırları içerisinde yer alan Van Gürpınar Sulaması kapsamında yürütülen inşaat çalışmamızdır. Bu sene içerisinde bu projemize de 3 milyon TL ödenek tahsis edilmiş olup. Bu ödenek nispetince tüm çalışmaları gerçekleştirdik. Zernek Barajı ve Şamran kaynaklarından alınan su ile 130 bin 50 dönüm arazinin sulanması amacıyla eksik kalan imalatların tamamlanması için devam eden bu işin kapsamında Kadim Beyarkı Kanalının tamamen betonla kaplanması ön görülmüştü. Bizde proje çerçevesinde 26 bin 305 metre olan bu kanalın 25 bin 150 metrelik kısmını tamamladık. Geri kalanını da hava şartları nedeniyle yapamadık. Sezonun başlamasıyla birlikte bunu da tamamlayıp burada 4 bin hektarlık bir alanın önümüzdeki yıl sulanmasını sağlayacağız.” İHA