Muş´ ta polis evinin arkasında açılan tandır evi 6 bayan elemanla günde yaklaşık iki bin tane ekmek çıkarıyor.
300 gr hamurdan yapılan ekmeklerin tanesi 1 TL den satışa sunuluyor. Muş´ta bir yenisi açılan tandır evi, tandır ekmeğine olan rağbetin de göstergesi oldu. Bekir Saygın isimli vatandaş, açtığı yeni tandır evi işyerinde İstanbul, Ankara, Bursa, Adana gibi illere sipariş gönderiyor. Siparişler dışında ortalama her gün tezgâhta 700-800 ekmek satıyor. İstanbul, Ankara, Bursa, Adana gibi illere sipariş gönderdiklerini vurgulayan Saygın, şunları söyledi: Bu tandır evini yaklaşık bir aydır açmışım. Benim asıl işim pideciliktir.
Pide fırınlarım var. Babadan kalma bir meslek fırıncılık. İş yerimizde 3 tane tandırımız var. 6 tane bayan elemanımız vardiyalı çalışıyor. Günlük ortalama bin 500 2 bin ekmek pişiriyoruz. Çıkardığımız ekmekler 300 gramdan tanesi 1 TL´dır. Ekmeklerimizde tam buğday un kullanıyoruz. İl dışına da satışlarımız oluyor. Gördüğünüz gibi kolilerimiz hazırlanmış durumda siparişlere göre 50- 60 ekmek paketleyip, İstanbul, Ankara, Bursa, Adana gibi illere sipariş gönderiyoruz. Biz tezgâhımızda yaklaşık 700-800 tane ekmek satıyoruz. Bir o kadar da il dışına gönderiyoruz.
Muş´ta yaklaşık olarak 10 tane tandırcı var. Ekonomik Güvenin Mutluluğunu Yaşıyorum Yeni açılan tandır evinde ekmek pişiren Aysel Çağlayan, günde ortalama 400 ekmek pişirdiğini söyledi. Bu tandır evinde çalışmaya başladıktan sonra kendisine gelen ekonomik güvenin mutluluğunu yaşadığını belirterek şunları ifade etti: Bu tandır işlerinde çalışmak bizim için büyük avantaj evde boş boş oturacağımıza gelip burada çalışıyoruz ev bütçesine katkıda bulunuyoruz.
Çocuklarımızın ihtiyaçlarını minnetsiz karşılıyoruz. Muş´taki kadınların kendi ayakları üzerinde durmaları gerekir bu bizim için fırsattır. Ben kendim burada günde 400 ekmek çıkarıyorum işimden ve işverenimden memnunum. Örneğin misafirlerim geldiğinde rahatlıkla istediğim ikramları alabilirim bu benim için gurur verici diye konuştu.
Tandır Ekmeği Kepekli Olduğu İçin Sağlıklıdır Her gün tandır ekmeğini tükettiğini ve zaman zaman İstanbul´da ki akrabalarına da gönderdiğini söyleyen İshak Güngör, anasının köyde pişirdiği ekmeklerin özlemini buradan ekmek alarak giderdiğini belirterek şunları söyledi: Günde 4-5 ekmek alıyorum. Biz köydeyken de tandır ekmeğini annelerimiz pişirir yerdik. Bunun için tandır ekmeğinin tadı, lezzeti bir başkadır.
Öte yandan hem doyurucu olması hem de kepekli olduğu için sağlık açısında da iyi. Ekmeğin tanesini 1 TL´den alıyoruz. Gramajına göre ekmeğin fiyatı gayet uygun. Bazen de İstanbul´da yaşayan amcalarıma ve halalarıma tandır ekmeği buradan alıp paketleyip ya kargoyla ya da otobüslerle gönderiyoruz. Onlara göndermiş olduğumuz tandır ekmeği ile bir nebze memleket hasretlerini gidermiş oluyoruz.
Muş Ovası Gazetesi