Dünya Süt Günü nedeniyle, Vali Adil Yazar İlköğretim Okulunda düzenlenen etkinlikte, süt dağıtıldı.
 
Dünya Süt Günü kutlandı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Vali Adil Yazar İlköğretim Okulunda etkinlik düzenledi. Öğrencilere süt ile ilgili seminer veren ilgililer, süt dağıttı. Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada: “Uluslararası Sütçülük Federasyonunun (IDF) 1956 yılında aldığı bir kararla 21 Mayıs , bütün üye ülkelerde “Dünya Süt Günü” olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde Gıda Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığı nın koordinatörlüğünde yürütülmekte olan bu kampanya çerçevesinde bu yıl 21-28 Mayıs haftası,”SÜT HAFTASI” olarak kutlanmaktadır. Hafta nedeniyle ilimizde Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan bu kampanya dolayısıyla İlimiz Merkez Adil Yazar  İlköğretim Okulunda etkinlik düzenlenmiştir. Bu etkinlik çerçevesinde video  ve slayt gösterimi eşliğinde öğrencilere süt tüketiminin önemi anlatılmıştır. Bu etkinliğe Okul Müdürü Savaş YILDIRAK , İl Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürümüz Murat YILDIZ, Gıda ve Yem  Şube Müdürü Mehmet AYDIN, Şube Müdürlüğü teknik personeli, Okul Müdür Yardımcısı, öğretmenler ve öğrenciler katılmıştır.Etkinlik sonrası günün anlam ve önemine uygun olarak öğrencilere süt dağıtımı yapılmıştır.    Kutlama gününün amacı; Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine yardımcı olmak , yurt içi talebi canlandırmak, her yaş grubundaki bireylere süt içme alışkanlığı kazandırmak , süt ve süt mamullerinin besin değeri konusunda kamu oyunu aydınlatarak tüketimi artırmaktır. Kampanyanın hedef gruplarını çocuklar, gençler ve orta yaşlılar ile bu grupların davranışlarını yönlendiren öğretmenler ile anne ve babalar oluşturmaktadır. Süt; Bilindiği gibi süt, insanoğlunun doğduğu anda ilk tanıştığı gıda maddesi olmakla beraber yaşamı boyunca sağlıklı kalabilmesi için tüketmesi gereken bir gıda maddesidir. Yapılan araştırmalar, vücudun yapı taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri bulunduğunu göstermektedir. Süt proteininin biyolojik değeri, bitkisel proteinlere göre daha yüksek olduğundan diğer proteinlere göre, vücut, süt proteininden daha iyi yararlanmaktadır. Bu yüzden süt, Tam gıda olarak anılmaktadır. Sütün içerisinde bulunan yağ çok zengin bir enerji kaynağıdır ve esansiyel yağ asitleri ile A, D, E, K vitaminlerini de barındırması açısından önemlidir. Ayrıca süt, eksikliği çok görülen B2 vitamini (riboflerin) ve B12 vitamini için en iyi kaynaktır. 2 bardak süt ile B2 ve B12 vitamin ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanabilmektedir. C vitamini süt dışında hiçbir hayvansal gıdada bulunmamaktadır. Birçok gıda maddesi canlının ihtiyaç duyduğu besin elementlerinin sadece bir bölümünü karşılar. Örneğin ya karbonhidrat, yağ ya da protein yönünden zengindir. Yani tek yönlü bir gıdadır. Oysa Süt bütün besin maddelerini, ayrıca vitaminleri, enzimleri ve daha birçok maddeleri hem yeterli miktarda hem de dengeli bir oranda bulunduran tek gıda maddesidir. Süt, bütün besin maddelerini, yaşamsal işlevler için gerekli olan vitaminleri, enzimleri, antikorları ve daha birçok yararlı maddeyi bünyesinde yeterli ve dengeli biçimde barındırıyor. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere herkesin vücudu için gerekli olan süt, vazgeçilmez tek besin kaynağı. Süt tüketimi, çocukluk döneminde alışkanlık haline getirilmelidir. Süt, yapısındaki kalsiyum ve fosfor ile kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar. Bünyesindeki şeker ise beyin ve sinir sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca; Bağırsak kanserini önleyici etkisi, Kalp ritmini ve kan basıncını aşağı çekerek yüksek tansiyon riskini azaltması, Vücuttaki kolesterol düzeyini düşürerek kilo kontrolü sağlaması, yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olması dolayısıyla yaşamımızda vazgeçilmez bir besin maddesidir. Büyüme ve gelişmeyi destekler. Dişleri korur ve çürükleri önler. Hücre ve doku oluşumunda rol alır. Saç ve tırnak oluşumunda rol alır. Yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olur. Kilo kontrolü kolaylaştırır. Sindirim sistemini düzene sokar. Beynin gelişiminde ve çalışmasında faydalıdır. Hücreleri onarır. Kemikleri sertleştirir. Bağışıklığı güçlendirir. Özellikle beslenme konusunda yapılan araştırmalarda, yaşamın her çağında ihtiyaç duyulan temel besin öğelerinin ancak süt ürünleri tüketimi ile karşılanabileceği artık kanıtlanmıştır. Tüm bu yararlarına rağmen ülkemiz çok az süt tüketen ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemizde tüketim miktarı yıllık 24-26 litre dolayında olmaktadır. Bu rakam pek çok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. 21 Mayıs Dünya Süt Günü bir başlangıç olsun ve lütfen kendiniz için günde 2 bardak günlük süt içmeyi alışkanlık haline getirelim” denildi.

 Muş Ovası Gazetesi