Skip to main content

Sürücü kursu sahipleri bilgilendirildi

Muş Haber Fotoğrafı

Milli Eğitim Şube Müdürü Şerif Turan başkanlığında öğretmenevinde yapılan toplantıya, ilde faaliyet yürüten sürücü kursu temsilcileri katıldı. Toplantıda yeni yönetmelikle ilgili sürücü kursu temsilcilerini bilgilendiren Şerif Turan, Milli Eğitim Bakanlığının 2016 Yılı Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı e-Kılavuzunu yayımladığını ifade etti. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kılavuzda yeni dönemde adayların yerine getirmesi gereken kurallarında belirlendiğini dile getiren Şerif Turan; Kılavuzda belirlenen takvime göre Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı (MTSKS) yılda 6 kez yapılacak. İlk sınav 13 Şubat 2016-Cumartesi günü yapılacak. Kursiyerler sırasıyla 14 Mayıs 2016, 16 Temmuz 2016, 27 Ağustos 2016, 8 Ekim 2016 ve 10 Aralık 2016 tarihlerinde sınava girebilecek. MTSKS, karayollarında seyreden araçları kullanacak sürücü kursiyerlerine yönelik yazılı sınavlar ile direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavlarını kapsayacak. Kursiyerler, devam ettiği MTSK müdürlüğünün bağlı bulunduğu il sınırları içinde sınava girecek. Sürücü belgesi almak isteyen kursiyerler yazılı ve uygulamalı sınavlara girmek zorunda dedi.

ÖNCE TEORİK EĞİTİM TAMAMLANACAK

Önce teorik eğitimin tamamlanacağını vurgulayan Turan sözlerini şöyle sürdürdü; Kursiyerlerin, öncelikle bir Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu (MTSK) müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğu teorik ve uygulama derslerinin eğitimlerini tamamlayacak. Sürücü belgesi veya sürücü sertifikası olanlardan farklı bir sınıfın sürücü sertifikasını almak isteyenler teorik derslerin eğitim ve sınavlarından muaf olacak. Özel MTSKya kayıt yaptıran, belgelerini süresi içerisinde tamamlayan, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından Özel MTSK Modülünden başvuruları kabul edilen ve elektronik onaylama işlemi yapılan kursiyerler MTSKSye girebilecek.

EN FAZLA 4 SINAV HAKKI

Kursiyer, en fazla 4 yazılı, 4 uygulama sınavına girme hakkına sahip olacak diyen Turan şöyle konuştu; Sınav döneminde sınava girmeyen kursiyerin bir hakkı kullanılmış sayılacak. Direksiyon usta öğreticisi tarafından, sınava gireceği düzeye ulaştığına karar verilen kursiyerler kurs tarafından direksiyon eğitimi dersi ön sınavına alınacak. Direksiyon eğitimi dersini tamamlayarak kurs tarafından yapılan ön sınavda başarılı olan ve sınava girmesi uygun görülerek sınavdan bir hafta önce Özel MTSK Modülü üzerinden onay verilen kursiyerler, direksiyon eğitimi dersi sınavına girecek. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, ücretini ödeyip belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilecek. Teorik derslerin sınavından dördüncü sınav hakkı sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavlarında ise ikinci dört sınav hakkı sonunda başarısız duruma düşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilecek.

12 İLK YARDIM, 23 TRAFİK VE ÇEVRE, 9 ARAÇ TEKNİĞİ VE 6 TRAFİK ADABI SORUSU

Turan şunları kaydetti; 2015 yılı ve daha önce MTSKya kayıtlı olup yazılı test sınava girecek kursiyerler, A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sertifika türlerine ait İlk Yardım, Trafik ve Çevre ve Araç Tekniği derslerden sorumlu olacak. 2016 yılından itibaren ise ilk defa yazılı test sınava girecek kursiyerler; M, A1, A2, A ,B1, B, D1, D, C1, C, F sertifika sınıfı türlerine ait; İlk Yardım, Trafik ve Çevre, Araç Tekniği ve Trafik Adabı derslerden sorumlu olacak. 2015 yılı ve daha önce MTSKya kayıtlı olan kursiyerlere MTSKSnin bütün sertifika sınıflarında teorik derslerin yazılı sınavlarında 13ü İlk Yardım, 27si Trafik ve Çevre, 10u Araç Tekniği olmak üzere 50 soruluk teste girecek. Adaylara 50 soru için 60 dakika süre verilecek. 2016 yılında ise yeni düzenleme ile adaylara artık Trafik Adabı dersinden de sorular sorulacak. 2016 yılından itibaren MTSKya kayıtlı olan kursiyerlere MTSKSnin bütün sertifika sınıflarında teorik derslerin sınavlarında 12si İlk Yardım, 23ü Trafik ve Çevre, 9u Araç Tekniği ve 6sı Trafik Adabı olmak üzere 50 soru sorulacak. Adaylara yine geçmiş dönemlerde olduğu gibi 50 soru için 60 dakika süre verilecek.

14 SAAT DİREKSİYON DERSİ

Ehliyet kurslarında sürücü adaylarına 14 saat direksiyon, 2 saat simülatör eğitimi ve 36 saat teorik ders saati alıyor. Trafik adabı dersi bu 36 saatlik teorik ders içinde alınacak. 4 saatlik Trafik Adabı dersi sonucunda sınavda adaylara bu dersten 6 soru sorulacak. Bu derste adaylara, kurallara uyma zorunlulukları ve sonuçları hakkında bilgiler verilecek, özellikle toplumda bir trafik kültürünün oluşması sağlanacak. Araç içinden dışarı çöp atmamak, kadın sürücülere nazik davranmak, gerginlik anında 5 saniye beklemek, araçta yüksek sesle müzik dinlememek, takip mesafesine uymak, trafikte makas atmamak, sinyal ve selektörleri gerektiğinde kullanmak gibi konular trafik adabı dersinde okutulacak.

60 LİRA ÜCRETİ VAR

Yazılı sınav sonuçları açıklandıktan sonra direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavı yapılacak. Kursiyer, yazılı ve uygulamalı sınavlardan başarılı olduğu takdirde sertifika almaya hak kazanacak. Emniyet Genel Müdürlüğü on-line olarak Özel MTSK Modülünden sertifika kontrolü yaptıktan sonra sürücü belgesi düzenleyecek. Kursiyer, 2016 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 70 TL MTSKS ücreti yatıracak. MTSK Kursları Taban Ücreti Muş İli için 1.050 TL olacak şekilde kararlaştırılmıştır. Yönetmelik gereği Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen karara tüm Sürücü Kursların uyma zorunluluğu getirilmiştir. Uymayanlar Hakkında mevzuat gereği haklarında yasal işlem başlatılacaktır.

Turan, bundan sonraki süreçte paydaşlarıyla birlikte daha profesyonel bir hizmet anlayışı içerisinde hareket edeceklerini de sözlerine ekledi.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri