Skip to main content

Suriyeli dilenciler bıktırdı

Muş Haber Fotoğrafı

Çevre vilayetlerden gelen dilencilerden sonra şimdi de yurt dışından gelen dilenciler Muşa akın etmeye başladı. Kentin çeşitli bölgelerinde dilenen kadın, çocuk, genç dilenciler vatandaşı canından bezdirdi.

Bir süreden beri kentin çeşitli bölgelerinde ikamet eden ve neredeyse her türlü ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan Suriyelilerin dilenirken ısrarcı olması tepkilerin artmasına neden oluyor. Dilenci çocuklar esnaf ve vatandaşlardan para alamadıklarında ya küfür ediyorlar ya da beddua ediyorlar. BU duruma bir süredir tanıklık eden esnaflar artık isyan etmeye başladılar.

Bu şehirde polis, zabıta, denetimle ilgili hiç mi yetkili yok? diyen esnaflar, iş yerimize müşteriden çok dilenciler gelmeye başladı. Tek tük gelen müşterilerimizi de huzursuz etmeye başladılar. Dilenciliğinde bir adabı var. Bunlar sülük gibi vatandaşa yapışıyor. Zorla para istiyorlar. Para vermeyenlere de küfür ediyorlar, beddua ediyorlar. Böyle bir rezillik dünyanın hiçbir yerinde yoktur diyerek sitemde bulundular.

Dilenciliği meslek haline getiren ve çoğunluğu il dışından gelen kadın, çocuk, genç dilenciler esnaflar başta olmak üzere vatandaşların büyük tepkisine neden oluyorlar. Dilenciler gün boyu iş yeri, resmi kurum, apartman ve sitelerde dolaşarak dilenenler kaldırım boylarında bir araya gelip istişarelerde bulunuyorlar.

ÇOCUK İSTİSMARI

İstasyon Caddesi güzergahında kaldırımda oturarak dilenen ve Suriyeli olduğunu iddia eden kadın hem çocuk istismarı yapıyor hem de duygu sömürüsü yapıyor. İç savaştan kaçan ve Türkiyeye sığınan Suriyelilere hükümetin her türlü olanağı tanıdığını belirten vatandaşlar, dilencilik yapanlara da bir anlam veremediklerini söylediler.

Fakirlik ve yoksulluğun kol gezdiği ilimizde dilencilik başlıca geçim kaynaklarından oldu. Cadde ve sokaklarda sayılarında her geçen gün artış olduğu gözlenen dilenciler başta esnaflar olmak üzere vatandaşları canından bıktırdı.

Belediye Zabıta ekiplerinin sıkı denetimlerine rağmen kentte cirit atan dilenciler şehri mesken tuttular. Kenti adeta parselleyen dilenciler, başta Devlet Hastanesi, iş merkezleri gibi vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde dilenerek geçimlerini sürdürmeye çalışıyorlar.

Türkiyenin her şeyi ile en geri kalmış vilayeti olan ilimiz dilencilerin kontrolü altında. Adım başı dilenciler ile karşılaşan vatandaşlar, buna köklü çözüm bulunmasını istiyor. Ana ve ara sokaklarda boy gösteren dilenciler, ev ve işyerlerini de sık sık rahatsız ederek, özellikle esnafın iş yaşamını engelliyorlar.

İL DIŞINDAN GELİYORLAR

Dilencilerin her geçen gün çoğaldığını ancak gerçek fakirin kim olduğunu ayırt etmekte zorlandıklarını belirten vatandaşlar, çoğu il dışından gelen bayan ve çocuk dilencilerden artık bıktıklarını söylediler. Vatandaşların yoğun şikayetleri üzerine başlatılan operasyon kapsamında aralıklarla toplatılan dilenciler önce belediyenin bodrum katına daha sonra araçlarla il dışına gönderilmesine rağmen bu durum kalıcı bir çözüm getirmedi.

CUMA GÜNLERİ CAMİ ÖNLERİNE AKIN EDİYORLAR

İstasyon caddesinin yanı sıra çok sayıda iş merkezinin merdivenleri de dilencilerin mekânı oldu. Cuma günleri başta olmak üzere vazgeçemedikleri mekânlardan biride cami önleri. Cuma günleri her caminin önünde 6-7 dilencinin mekan tuttuğunu kaydeden vatandaşlar, insanların dini duygularını dahi dilenerek kullanıyorlar diyerek tepki gösterdiler.

Bazıları da esnafları tek tek dolaşarak ya da caddelerde yürüyenlerin ardına takılarak para almaya çalışıyorlar. Dilencilerin diğer çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor. Bunun yanı sıra bazı genç kadınlar ve yaşlılar da dilenenler arasında. Özellikle kimi genç kadınlar, caddenin ortasına serdiği bir parça bezin üzerine körpe çocuğunu bırakarak, insanların duygularıyla oynamak suretiyle para alma yolunu deniyor.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri