Skip to main content

Su değirmenleri tarihe karıştı

Muş Haber Fotoğrafı

Bir zamanlar en çok rağbet gören işletmelerin başında gelen su değirmenleri gelişen teknoloji sebebiyle tamamen yok oldu. Yıllardan beri kullanılan ve son yıllarda bir bir kapanarak harabeye dönen su değirmenleri tarihe karıştı.

Muşta kırsal bölgelerde bulunan çok sayıdaki su değirmeninden eser kalmadı. Buğday öğüterek un elde eden köylüler, yıllarca uğradıkları değirmenlere artık gitmez oldu ve değirmenler de unutulmaya yüz tutup birer harabeye döndüler. Muşun Korkut ilçesinin Sazlıkbaşı köyü yakınlarında bulunan ve yıllarca bölge halkına hizmet eden su değirmeni gelişen teknoloji karşısında tamamen yıkılırken, Vartonun Üçbulak köyündeki su değirmeni tamamen çalışamaz duruma geldi.

Vartonun Üçbulak köyünde bulunan ve çevre köylere hizmet veren su değirmeninin kullanılamaz duruma geldiği bildirildi. Su değirmeninin kuraklıktan nasibini aldığını söyleyen Üçbulak köyü sakinleri su değirmenlerinin artık kullanılmadığını söyledi. Köylüler, Biz bu su değirmenini yıllardır kullanıyoruz. Buğdaylarımızı burada öğütüyoruz. Bu değirmen Çaylar Nahiyesi’ne bağlı 20 köye hizmet veriyordu. Zaman zaman günlerce bize sıra gelmesini beklerdik. Ancak değirmen teknolojiye yenik düştü diye konuştular.

Korkutun Sazlıkbaşı köyü yakınlarında bulunan su değirmeninin ise köylülerin artık rağbet göstermemesi sebebiyle kapandığını söyleyen vatandaşlar, Su değirmeninde işler daha uzun sürüyor. Ancak elektrikli değirmenlerde zamandan yarı yarıya kazanma şansı bulunuyor. Ayrıca artık eskisi gibi kimse çok fazla un öğütmüyor şeklinde konuştular.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Malazgirt’te Şeker Pancarı Üreticilerine Yönelik Toplantı Düzenlendi

Malazgirt Kültür Merkezi konferans salonunda yapılan toplantıya üreticiler yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda konuşan…

Muş’ta Zincir Marketlerde Kırtasiye Ürünleri Denetlendi

Muş Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, yaklaşan yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde zincir marketlerde kırtasiye…

Aromasıyla Meşhur Muş Üzümü Bu Yıl Erken Olgunlaştı

Üreticiler, Muş üzümünün mideyi rahatsız etmediğini, şişkinlik yapmadığını ve tamamen organik olduğundan dolayı…

Eğitim Haberleri

Muş’ta 2025–2026 Eğitim-Öğretim Yılı Başladı

Muş’ta 2025–2026 eğitim-öğretim yılı, İlköğretim Haftası etkinlikleriyle başladı. Vali Avni Çakır, yayımladığı mesajda…

18 bin 430 öğrenci için ders zili çaldı.

Muş’ta ilkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitime başlayacak öğrencilerin, yüz yüze yürütülecek…

Bir milyondan fazla kitap sıralarda hazır bekliyor.

Muş’ta 699 okulda 104 bin 231 öğrenci için toplam 1 milyon 139 bin…

Kültür Sanat Haberleri

Vali Avni Çakır, Adem Sönmez Sanat Galerisi’ni ziyaret etti

Muş Valisi Avni Çakır, fotoğraf sanatçısı Adem Sönmez’in sanat galerisini ziyaret etti. Ardından…

Muşlu Genç Sanatçı Esma Asi’den “Gençses” Yarışmasında Unutulmaz Performans

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen…

Yunus Teke’den Memleket Türküsü: “Arınç Yolu” Yayınlandı

Muşlu hemşehrimiz Yunus Teke’nin “Arınç Yolu” adlı şarkısı müzik platformlarında yayınlandı. Memleketi Muş’un…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri