Skip to main content

Sosyal Hizmetlerde kalan 3bin çocuk ailesine kavuştu

Muş Haber Fotoğrafı

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarafından başlatılan “Aileye dönüş ve aile yanında destek projesi” kapsamında yaklaşık 3 bin çocuk ailesinin yanına döndü. Proje kapsamında aileye döndürülmesi planlanan 12 bin çocukla ilgili çalışmaların ise 2009 yılı sonunda tamamlanması bekleniyor. Üç yılda projeye 156 milyon 735 bin 800 YTL harcandı. 2009 yılında ise projeye 53 milyon 560 bin YTL ödenek ayrıldı.
Maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını sosyal hizmetlere bırakan ailelerin imdadına SHÇEK yetişti. 2005 yılında başlatılan “Aileye dönüş ve aile yanında destek projesi” sayesinde çocukların öz ailesinin yanına dönmesi için imkan oluşturuluyor. Proje kapsamında çocuklar için ailelere yapılan ödemeler Ayni ve Nakdi Yardım Yönetmeliği çerçevesinde yürütülüyor.

Sosyal hizmetlerde bakılan çocuklar için tespit, inceleme ve değerlendirme çalışmaları, SHÇEK, İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlükleri tarafından koordine ediliyor. İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, çocuklarının korunma altına alınması için başvuruda bulunan ailelerin, bu isteminin ekonomik yoksunluktan kaynaklandığının belirlenmesi durumunda korunma kararı alınmaksızın aileye yönelik Ayni ve Nakdi Yardım hizmetleri ile diğer koruyucu, önleyici, destekleyici ve geliştirici sosyal hizmetleri devreye sokuyor. Çocukların aileler ve yakınları yanında bakımlarının sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.

Projeye 2005 yılında devlet 15 milyon 980 bin 800 YTL, 2006 yılında 41 milyon YTL, 2007 yılında 48 milyon 255 bin YTL, 2008 yılında ise 51 milyon 500 bin YTL harcadı. 2009 yılında ise bu rakam 53 milyon 560 bin YTL’ye çıkarıldı. “Aileye dönüş ve aile yanında destek projesi” kapsamında SHÇEK’in başlattığı projenin olumlu sonuçları da görülmeye başlandı.

Yapılan çalışmalar sonucu şimdiye kadar 3 bin 326 çocuk ailesinin yanına döndü. En fazla çocuk İstanbul’da evine dönerken; Iğdır’da ise ailesinin yanına dönen çocuk olmadı. Diyarbakır’da 37, Şanlıurfa’da 51, Artvin’de 40, Adana’da 66, Şırnak’ta 2 çocuk evine döndü.

Çocukların en fazla ailesinin yanına döndüğü ilk 10 il ise şöyle: “İstanbul 394, İzmir’de 195, Ankara’da 159, Kayseri 89, Mersin 84, Aydın 82, Muş 80, Balıkesir 77, Aksaray 71, Elazığ 69.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 71’İ EKONOMİK NEDENLERDEN KORUMA ALTINA ALINIYOR

SHÇEK’in yaptığı araştırmada çocukların yüzde 59.6’sının gerekli ortam ve destek sağlandığında öz ebeveynlerinin yanına dönebileceği tespit edildi. “Çocuk koruma sisteminin değerlendirilmesi”ne ilişkin nihai rapora göre yuvalardaki çocukların koruma altına alınmasının ilk sırada gelen nedeni yüzde 71.6 ile ‘ekonomik ve sosyal yoksunluk.’ Terk nedeniyle koruma altına alınmış çocuk oranı ise yüzde 25,6.

Çocuğun esenliğini ya da güvenliğini tehdit eden diğer nedenlerden en az biri daha söz konusu olmaksızın yalnızca ailenin ekonomik ya da sosyal yoksunluğu nedeniyle koruma altına alınan çocukların oranı yüzde 38. Koruma kararının yalnızca ölüm ya da ölümün yanı sıra yalnızca ekonomik sosyal yoksunluk nedeniyle alındığı, ama en az bir ebeveyni sağ olan çocukların oranı ise yüzde 21,6. Bu verilerden hareketle hazırlanan raporda, “Çocukların yüzde 59,6’sının gerekli ortam ve destek sağlandığında öz ebeveynlerinin yanına dönebilecek koşullara sahip olduğu anlaşılmaktadır.” denildi.
 

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

MAUN futsal takımı bölgesel ligde ikinci oldu

Muş Alparslan Üniversitesi Futsal Takımı, 16-20 Nisan tarihleri arasında Erzurum Teknik Üniversitesi’nin ev…

Muş’tan TÜBİTAK Bölge Finallerinde Büyük Başarı

Muş’tan gönderilen 16 proje, TÜBİTAK 2204/B Ortaokul Araştırma Projeleri Bölge Finallerinde dikkat çekici…

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri