Tütüne getirilen kota ve sonrasında sağlanan sözleşmeninde sona erdirilmesi yüzünden isyan edecek konuma getirilen tütün ekicilerinin bölgedeki sesi konumunda olan Muş İli ve Civarı Tütün Ekicileri Kooperatifi Başkanı Şeyhmus Solgun telefon aracılığı ile Ulusal kanalda canlı yayın programına katılarak ekicilerin sıkıntılarını anlattı ve çözüm noktasında Başbakan ve Tarım Bakanına çağrıda bulundu.
Programda kendilerine destekte bulunan ve her zaman yanlarında olduğunu gösteren İl Valimiz Erdoğan Bektaş’a da katkılarından dolayı teşekkürlerini ileten Solgun bölge Milletvekillerini de Bitlis Milletvekili Vahit Kiler gibi girişimci olmaya davet etti.
Muş İli ve Civarı Tütün Ekicileri Kooperatifi Başkanı Şeyhmus Solgun Ulusal kanalda canlı yayın programına katılarak ekicilerin sıkıntılarını anlattı ve çözüm noktasında Başbakan ve Tarım Bakanına çağrıda bulundu.
Programda kendilerine destekte bulunan ve her zaman yanlarında olduğunu gösteren İl Valimiz Erdoğan Bektaş’a da katkılarından dolayı teşekkürlerini ileten Solgun bölge Vekillerini de Bitlis Milletvekili Vahit Kiler gibi girişimci olmaya davet etti. Ulusal kanalın 17:00 Haber saatinde canlı yayın programına telefonla katılarak tütün ekicilerinin yaşadıkları sıkıntılara değinen Muş İli ve Civarı Tütün Ekicileri Başkanı Şeyhmus Solgun yaptığı konuşmasında, “1941 yılından 1994 yılına kadar çiftçilerimiz dilediği kadar tütün ekebiliyorlardı. 1994 yılından itibaren kota sistemiyle yılda 200 kilo tütün ekiciler üretiyorlardı. Bu 200 kilo tütün bir kurtuluş değildi. Ama amacımız dileğimiz, yarım asırdır bu ilde tütüncülük yapılıyorsa, bu tütün üretimini devam ettirmek istiyorduk. Maalesef bize bu 200 kiloyu da fazla gördüler, 200 kiloyu da elimizden aldılar. İlimizde yaklaşık 8 bin tütün üreticisi var. Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde ise, 82 bin civarında tütün üreticisi var. Yaklaşık 500 bin insan tütünden ekmek yiyordu. Bu 500 bin insanın ekmeğini kestiler, Birkaç yıldan beri, devletin bizlere uygulamış olduğu kotadan dolayı, tütün ekicisi 200 kilogram bir kotayla sınırlandırıldı. Durum böyle olunca da, yarı aç yarı tok yaşantımızı sürdürüyoruz. Başka ürünlerde alternatif ürün arayışına girdiler. Acaba bu bölgedeki arazide ne gibi alternatif ürün yetişecek anlamış değiliz. Biz yıllarca tütüncülükle uğraşmış, bunu görmüşüz. Muş’un Kızılağaç bölgesi tütünü, Türkiye’de değil dünyada en kaliteli tütünler arasındadır. Neden devlet bizim tütünümüzü işlemiyor da, Amerika’dan tütün getirilip işletiliyor. Bizler bunu anlamış değiliz. İstirhamımız bu, devletimizden, Başbakanımızdan, yetkili mercilerden, tütünümüzü bize versinler şeklinde konuştu.
Ulusal Kanal 17:00 Ana Haber canlı yayın programında telefonla katılarak Başkan Solgun yaptığı konuşmasında son olarak, İl Valimiz Erdoğan Bektaş’a tütün ekicilerinin ekim döneminden Tekel’e teslim dönemine kadar yanlarında yer almasından dolayı teşekkür dileklerini iletirken Bölge Milletvekillerinin de Meclise tütüne yönelik soru önergesi sunan Bitlis Milletvekili Vahit Kiler gibi girişimci olmalarını isteyerek 6 ay karın altında kalan bölge insanının geçim kaynaklarının başında gelen tütününe yeniden dönüşünün sağlanması için Başbakan ve Tarım Bakanlığına da çağrıda bulundu. Günaydın Muş Gazetesi