Skip to main content

Solgun çalışmaları değerlendirdi

Muş Haber Fotoğrafı

Tekel İşletmesinin kapanmasından sonra, tütün üretiminin Muş’ta durması beklenirken, gösterdiği üstün performansla, tütün üretimini canlandıran, Muş Tütün Ekicileri Kooperatif Başkanı Şehmus Solgun, bugüne kadar verilen mücadeleleri anlattı. Solgun, deneme tütünlerinden alınan başarılara da değinerek, Muş’ta tütün ekiminin her geçen yıl daha da artacağını vurguladı. Solgun yaptığı değerlendirmede: “2008 Ürünü Sonrası TTA Tekel’nin piyasadan alım yapmaması ildeki tütün üreticileri için önemli bir sorun olarak baş göstermiştir. Tütün üreticisinin İlimizde tütün alımları yapılmamasından dolayı yaşadığı sıkıntılar yine çalışmalarımız neticesinde alternatif tütün çeşitleri ile yaşanan bu sorunların üstesinden gelinmiştir. Bu Yıl Yaptığımız Çalışmalarımızda ALLIANCEone firması tarafından ilimizde tütün üreticisine yönelik yeni çalışma alanları ve yeni üretim kaynakları oluşturuldu. Kırgızistan’ın ve Kazakistan’ın Tolgar tütünü ekimlerinden yana geçen yıl elde edilen başarılı sonuçlardan dolayı ilimizde bu yıl sınırsız olarak Tolgar tütünün üretimini yapıldı. Son derece mutlu edici sonuçlar elde edildi. ALLIANCEone tarafından üreticiye tütün tohumu karşılıksız olarak verildi. TTL firması ise, yerli şark tütünün ilimizde, üretici istediği miktarda üretimini yaptı. yerli tütünün tohumu üreticimizin elinde olmasından dolayı bu ekimde tütün tohumu ihtiyacına gerek duyulmadı. Ayrıca TTL Firması bu yıl bir de deneme üretimi ile yeni bir çalışma alanı daha oluşturdu Makedonya’nın Piriler tütünün tohumu üreticimize yine firmamız tarafından karşılıksız olarak dağıtıldı. Bu yıl ilimizde yaptığımız tütün ile ilgili çalışmalar bunlardan ibaret olup, gelinen nokta bakımından yeni firmalar ve yeni tütün çeşitleri ile ilimizde bulunan tütün üreticilerimizin ekonomik anlamda yaşadığı sorun ve sıkıntılar yerini yeni kazançlara bırakmıştır.  Buda Muş İli ve Civarı Tütün Üreticileri Kooperatifi olarak bizlere mutluluk vermiştir. Tütün fidelerinin durumu şu anda çok iyi. 10 gün sonra tütün ekimine başlayacağız. Yıllarca var olan, ilimizin ekonomisine önemli katkıda bulunan Muş tütünün varlığını devam ettirmek ve her geçen yıl yeni bir denemeyle üretimi arttırmak için çabalarımın devam edeceğini söylemek istiyorum” dedi.
 
“17 YIL ARADAN SONRA EKİM YAPILDI”
17 yıl sonra, Zengök köyünde tütün ekimi yaptıran, Muş Tütün Ekicileri Kooperatif Başkanı Şehmus Solgun: “Yıllar yılı boşalan Zengök Köyünde, tütün ekimi yaptık. Muş ilinde adı olan Zengök’ün kırmızı toprağında, çok kaliteli tütün yetişirdi. Yaklaşık 17 yıldır o güzel, verimli topraklarımızda tütün ekimi yapılmıyordu. 17 yıl aradan sonra, tekrar burada tütün ekimi yaparak, çok kaliteli olan tütünümüze tekrar kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Zengök’te yetişen tütünün kalitesini ve lezzetini herkes bilir. Zengök’te yetişen tütünün, bizim için ayrı bir özelliği, yeri vardır. Unutulmuş topraklarda tütün ekimini yaparak, tekrar o kaliteli yerli tütünün tadına varacağız” dedi.Solgun açıklamasına şöyle devam etti; “Muş tütününü meşhur kılan Zengök Tütünü’dür. Çünkü burada kırmızı toprak ve soğuk su burada mevcut olduğu için çok kaliteli tütün yetişiyor. Bu verimli topraklarımız 17 yıldır terkedilmişti. Çiftçimiz topraklarını işlemeyi özlemişti. Bu yıl …. Köyümüzde tütün ekimine başladık. 8 üreticimiz 120 dekar alanda tütün ekimi yapılmış. Bu topraklarımızı tekrar yeşillendirmek istiyoruz, devletimize vergi ödemek, üreticimizin de cebine para koymak istiyoruz. Buralar bizim topraklarımız, huzura, barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var” dedi. Projeler hakkında da bilgilendirme yapan Solgun: “Kooperatifimize üye olan çiftçilerimiz ile bir araya gelip, desteklemelerden yararlanmak için proje hazırlamayı düşünüyoruz. İnşallah bu düşüncemiz ile mağdur olan üyelerimizin mağduriyetlerini bir nebzede olsa gidermiş oluruz” dedi. Tütünün bölge ve Muş için büyük önemi olduğunu ifade eden Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, her ne olursa olsun tütün ekimini devam ettireceklerini de sözlerine ekleyerek şöyle devam etti; “biz Muşlu tütün üreticileri olarak, ne olursa olsun tütün ekmeye ve üretmeye devam edeceğiz. Çünkü bu bize dedelerimizden kalan bir mirastır. Bunun içinde özel firmalarla kurmuş olduğumuz irtibatlarımız süreklilik gösterecektir. İnşallah yapacağımız görüşmeler sonucunda özel firmalar tütün ekimi işini devam ettirmeyi düşünüyoruz” dedi.
 
GÖLBAŞINDA TÜTÜN EKİMİ
Güroymağın Gölbaşı bölgesinde 2 Bin 500 dekarlık alanda Kırkızistan’ın Tolgar tütünü tohum dağıtımı yaptıklarını belirten Solgun ise, bu bölgedeki insanlarımızın tütün ekicilerimizin bu yöndeki eksikliklerini ihtiyaçlarını gidermek bizler adına mutluluktur. Çünkü Yurdun tüm karış topraklarında barınan yaşayan insanlar bizim için aynıdır. Bitlisin Güroymak bölgesi Muşun Kızılağaç bölgesi gibi aynı şekilde üretim alanı içermektedir. Buradaki insanlarımızın bize dönüşü ve üretimler bakımından destek arayışlarına cevap verebilmek adına seferber bir çalışma şekli içerisine girdik. Bugünde o bölgedeki insanlarımızın mutluluğuna ortak olmak bizler adına anlatılmaz olan bir duygudur. Özelleştirme sonrası ilimizde özel firmalara ait bütün ürünlerin denemesini yaptık. Ve başarı sağladık. Bugünde bu başarımızın meyvelerini almaya başlamış durumdayız. Özel sektör artık bizden sınırsız tütün almak istiyor. Bizde üreticilerimize çağrıda bulunarak, tütün ekmelerini istiyoruz” diye konuştu. ALLIANE one firması Muş’ta tütün üreticilerine sınırsız kota imkanı sağladı. Muş’ta Kırgızistan’ın Tolgar tütününün denemesini yapan firma, çalışmaları sonucu verim elde edince Muş’ta bulunan tüm üreticilere sınırsız kota imkanı sağladığını duyurdu. Konu ile ilgili basın açıklamasında bulunan Muş ili ve civarı tütün kooperatif başkanı Şehmus Solgun, “geçen yıl ilimizde denemesi yapılan tolgar tütünü Muş’ta verimli bir şekilde yetiştirildi. Bunun üzerine ALLIANE one firması kooperatifimize üye olan ve olmayan bütün üreticilere istedikleri kadar tütün ekme şansı verdi. Bende tütün kooperatifi başkanı olarak üreticilerimize çağrıda bulunup, Kırgızistan Tolgar tütününü ekmelerini tavsiye ediyorum. Şu ana kadar ekimi yapılan bütün ürünlerde verim elde etmiş bir il olarak Tolgar tütünü de istenilen kalitede yetiştirmeyi başardık. Bunun üzerine anlaşma yaptığımız ALLIANEone firması ilimizdeki tütün üreticilerine büyük bir fırsat sundu” dedi. Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri