Skip to main content

Şentürk girişimciliğin önemini anlattı

Muş Haber Fotoğrafı

KOSGEB Muş İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen KOBİ Haftası programında konuşan Muş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şentürk, girişimciliğin önemine değindi.

Girişimcilik kültürünün önemini de anlatan Şentürk, Girişimcilik kültürü, girişimciye yeni bir statü veren yaptıklarını ödemeyi garanti eden başkalarının kendisine iş imkanı yaratmasını beklemek yerine başkaları için iş imkanı yaratan yepyeni bir neslin yetişmesini sağlayacak bir kültürdür dedi.

Girişimcilik ve girişimcilik kültürünün sağlam teorik ve pratik temelleri dünyanın küreselleşme boyutuna ulaştığı belirten Şentrük, Sağlam bir girişimcilik kültürünün olmadığı toplumlarda kurnazlık, köşe dönmecilik gibi dejenere olmuş kültürel davranışların olması kaçınılmaz bir olgudur diye konuştu.

KOSGEB Muş Hizmet Merkezi Müdürlüğünün 5. Avrupa KOBİ Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen törende konuşan Muş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şentürk, Avrupa KOBİ Haftası Avrupa Komisyonun 2009 yılında 37 ülkede KOBİlere yönelik olarak eş zamanlı faaliyetler gerçekleştirilmesi için başlattığı bir inisiyatiftir dedi.

Bu alandaki çalışmaları yürütmek üzere oluşturulan çalışma grubunda KOSGEB kamu sektörünü temsilen, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği ise Türk özel sektörünü temsilen ulusal koordinatör olarak yer aldığını kaydeden Şentürk, KOBİ haftası kapsamında yapılan faaliyetler kurum ve kuruluşların Avrupa komisyonu nezdinde görünürlüğünü artıracak ve referans niteliği taşıyacaktır. KOSGEB biz tacir, sanayici ile esnaf ve sanatkarlarımız için büyük öneme sahip bir kurumdur. 2000li yılların başına kadar sadece üretim yapan işletmelere destek veren bir kurum iken, bugün tüm KOBİlere destek veren bir kurum olmanın yanında yeni girişimcilere de destek vererek ülkemizin bu alandaki potansiyelinin de ortaya çıkmasını sağlamaktadır diye konuştu.

Şentürk, girişimci sürekli piyasaları izleyen piyasalarda gördüğü talep boşluklarını değerlendiren yeni talepler yaratan, değişen taleplere zamanında tepki göstererek doğru zamanda doğru yerde gerekli yatırımları yapan gerektiğinde risk almasını bilen sorumluluk üstlenen kişilerdir. Girişimci para sahibi kişi olabileceği gibi başkasının parasını da değerlendiren kişi olabilir. Girişimciliğe toplumda değer kazandıran özellik para kazanılması değil, ekonomik değerlerin yaratılmasıdır. Yani her ne pahasına olursa olsun tek amacın para kazanmak olması ve bunun sonucunda hiç bir değer yaratmaksızın ekonomik değerleri kendi tarafına aktaran kişi girişimci değildir diye konuştu.

MUŞ TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şentürk konuşmasında daha sonra şunları söyledi: Girişimcilik kültürü, girişimciye yeni bir statü veren yaptıklarını ödemeyi garanti eden başkalarının kendisine iş imkanı yaratmasını beklemek yerine başkaları için iş imkanı yaratan yepyeni bir neslin yetişmesini sağlayacak bir kültürdür. Girişimcilik kültürünün temel göstergelerinden risk taşıma ve cesaret başarıyı önemli ölçüde etkilemektedir.

Girişimcilik ve girişimcilik kültürünün sağlam teorik ve pratik temelleri dünyanın küreselleşme boyutuna ulaştığı günümüzde daha da geçerli hale gelmiştir. Bu yaklaşımla hareketle denilebilir ki günümüz Türkiyesinin en önemli işletmecilik sorunlarından birisi ülkemizde ve ilimizde girişimcilik kültürünün oluşturulması olgusudur. Sağlam bir girişimcilik kültürünün olmadığı toplumlarda kurnazlık, köşe dönmecilik gibi dejenere olmuş kültürel davranışların olması kaçınılmaz bir olgudur.

Özellikle gelişmiş ülkelerde başta üniversite mezunu gençler olmak üzere her yaştan insanı girişimciliğe yönlendiren başarılı bir girişimcilik sisteminin olması bu ülkelerin ekonomik yönden güçlü olmalarının en önemli nedenidir. Ayrıca son yıllarda dünya ekonomisinde görülen durgunluk da girişimciliğin önem kazanmasına neden olmuştur. Çok genç bir nüfusa sahip olan ülkemizin de güçlü bir ülke olabilmesinin yolu teknolojiye dayalı yatırım yapan girişimcilere sahip olmaktan ve girişimcilere destek olmaktan geçiyor. İşte bu önemli süreçte girişimcilerin başarılı bir iş hayatı sürdürerek büyümeyi sağlayabilmeleri için devlet, üniversiteler girişimcilere yönelik kuruluşların işbirliği yapmaları gerekmektedir. Üniversitelerde öğrenciler girişimciliğe özendirilmeli. Bu yönde ders ve konferanslarla öğrencilerin girişimcilik eğitimi ve yeteneği geliştirilmelidir. Muş Ticaret ve Sanayi Odası Olarak kısıtlı imkanlarımızla bu alanda açmış olduğumuz kurslar ile yeni girişimcilerin ortaya çıkmasına katkı sağlamaya çalışmaktayız. Bu çalışmalarımız bundan sonraki süreçte de artarak devam edecektir. Bu konuda diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, özelliklede teknik anlamda üniversitemizin maddi anlamda da bankaların girişimcilerin yanında olması ve onları desteklemesi temel arzumuzdur. Günümüzde değişimin hızı sadece teknolojide değil, ekonomik ve sosyal alanlarda kendini göstermektedir. Dünyadaki hızlı değişime ayak uydurmak ve toplumsal refahı artırmak ancak ve ancak girişimcilik olgusuna gereken önemim verilmesiyle mümkün olmaktadır. Çünkü bu olgu kişilerin başarısında çok ulusal ekonominin gelişimine ve başarısına katkıda bulunacaktır.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri