Başkan Sancar, yaptığı açıklamada, AB ülkelerinde kişi başına düşen tatlandırıcı tüketiminin 1,5 kilogram, Türkiye’de ise bu sayının 6 kilogramın üzerinde olduğuna dikkat çekerek, nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığına büyük ölçüde zarar verdiğini söyledi.
Sancar, “Dünyada üretimine büyük ölçüde son verilen veya üretimlerinin yüzde 2’lerde olan tatlandırıcıların, ülkemizde yüzde 15’lerde olması üzücü ve düşündürücüdür. Pancar çiftçimize kotalar uygulayarak tarlaların boş ve çiftçinin emeğini karşılıksız bırakırken, yılda 600 bin ton ile 1 milyon ton arasında Amerikan mısırından elde edilen nişasta bazlı şekerin korunması ülkemizde her defasında kota artırımına gidilmesi gayri milli bir politikadır” dedi.
Türkiye’de pek çok meyve suları ve asitli içeceklerde daha ucuz ama sağlıksız tatlandırıcı kullanımının yaygınlaştığını belirten Sancar, okul kantinlerinde satılan sağlıksız ürünlerin, obezite gibi hastalıklara sebebiyet verdiğini, toplumun bilinçlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Anadolu Ajansı