2008 Balıklandırma Programı çerçevesinde, göletlere toplam 39 bin sazan balığı bırakıldı.
Vatandaşlara geçim kaynağı olması nedeni ile Merkeze bağlı ilçe ve beldelerde yapılan sulama göletlerine sazan balığı bırakıldı. Elazığ Keban Barajından ilimize gönderilen toplam 39 bin balık, Tarım İl Müdürlüğü tarafından dün itibariyle göletlere bırakılmaya başladı. Hazırlanan program ile ilgili açıklamalarda bulunan Tarım İl Müdür yardımcısı Osman Akar Sazan Balığı ile ilgili bilgiler verdi. Akar; “Ilıman iklim bölgelerinin ekonomik öneme sahip türü olan sazan (Cyprinus carpio ) sıcağı sevmesinin yanında soğuğa da dayanıklı olup, entansif yetiştiricilik için çok uygundur. Az miktarda oksijene gereksinim duyması ve yetiştirme sırasında boylama, kepçeyle yakalanma ve tartım gibi işlemlere duyarlı değildir ve kolayca yaralanmaz. 4–30°C arasındaki su sıcaklığı değişimlerine kısa sürede uyum sağlar. Sazan müstesna bir çevre toleransına sahiptir. 20 °C nin üzerinde uygun değer büyümesine karşın, uzun süre <1 °C su sıcaklığına ve ani sıcaklık değişikliklerine maruz kaldığında da yaşayabilir. Türkiye nin bütün bölgelerinde bulunan ve içsu balıkları üretimimizin önemli bir kısmını oluşturan türdür. Bazı su kaynaklarında I. yılda 350 g, 2. yılda 1500 g ın üzerine ve 3. yılda da 2,5 kg. üzerine çıkabilmektedir. Doğal yaşam alanı havuzlar, göller ve nehirlerdir. Su sıcaklığı ve yem durumuna bağlı olarak hızlı büyüyen bir balıktır. 20–25 yıl hatta 35–40 yıl yaşadıkları ve boylarının 1 m nin üzerine çıktığı ağırlıklarının ise 25–30 kg. ulaştığı bildirilmektedir.
Sazan dipten beslenen omnivor bir balıktır. Besinlerini bentik su hayvanları, planktonlar, bitki parçaları ve bitkisel artıklar oluşturur. Dipteki küçük su canlılarını çamurla birlikte alıp, çamuru geri atar. Bu nedenle, çamur içinde oyuklar açar. Büyük sazanların bazı küçük balıkları yedikleri de gözlenmiştir. En iyi yem alımı ve değerlendirmesi, 16–25 °C su sıcaklıklarında ve özellikle 23–24 °C de olur. Doğal ortamda gruplar halinde, göller ve yavaş akan nehirlerde su sıcaklığı 18–22 °C olduğunda yumurtlar. Bitkilere yapışan yumurtalardan 3–4 günde larva çıkışı olur. Yumurtlama Mayıs-Temmuz ayları arasında su sıcaklığı 18–20 °C ye ulaştığında sığ ve bol bitkili su kesimlerinde olur. Sazanın üremesinde en önemli faktör su sıcaklığı olduğundan, Kuzey ülkelerinde nadiren ürer veya hiç üremez. Yumurtlama bir haftada tamamlanır. 1 kg vücut ağırlığına 200–300 bin yumurta bırakır. Yumurtaları şeffaf ve yapışkan olup yaklaşık 1 mm çapındadır. Şişmiş yumurtanın çapı 1,6 mm kadardır. Su bitkilerinin üzerine bırakılan yumurtalar 3–4 günde (60–70 günderece) açılır. Yumurtadan çıkan larvaların boyu, 5 mm dir. Yumurtadan çıkan larvalar 1–3 gün süreyle tutunma organları ile su bitkilerine tutunurlar. Bu süre sonunda, su yüzeyine çıkarak yüzme keselerini hava ile doldurup, yüzmeye ve yem almaya başlarlar. Önceleri bitkisel ve hayvansal planktonlarla (algler, rotiferler, küçük kabuklular) beslenirler. Boyları 18 mm olduğunda bentik organizmalarla beslenmeye başlarlar.
Muş Ovası Gazetesi