Skip to main content

Sazanlar göletlere bırakılıyor

Muş Haber Fotoğrafı

2008 Balıklandırma Programı çerçevesinde, göletlere toplam 39 bin sazan balığı bırakıldı.

Vatandaşlara geçim kaynağı olması nedeni ile Merkeze bağlı ilçe ve beldelerde yapılan sulama göletlerine sazan balığı bırakıldı. Elazığ Keban Barajından ilimize gönderilen toplam 39 bin balık, Tarım İl Müdürlüğü tarafından dün itibariyle göletlere bırakılmaya başladı. Hazırlanan program ile ilgili açıklamalarda bulunan Tarım İl Müdür yardımcısı Osman Akar Sazan Balığı ile ilgili bilgiler verdi. Akar; “Ilıman iklim bölgelerinin ekonomik öneme sahip türü olan sazan (Cyprinus carpio ) sıcağı sevmesinin yanında soğuğa da dayanıklı olup, entansif yetiştiricilik için çok uygundur. Az miktarda oksijene gereksinim duyması ve yetiştirme sırasında boylama, kepçeyle yakalanma ve tartım gibi işlemlere duyarlı değildir ve kolayca yaralanmaz. 4–30°C arasındaki su sıcaklığı değişimlerine kısa sürede uyum sağlar. Sazan müstesna bir çevre toleransına sahiptir. 20 °C nin üzerinde uygun değer büyümesine karşın, uzun süre <1 °C su sıcaklığına ve ani sıcaklık değişikliklerine maruz kaldığında da yaşayabilir. Türkiye nin bütün bölgelerinde bulunan ve içsu balıkları üretimimizin önemli bir kısmını oluşturan türdür. Bazı su kaynaklarında I. yılda 350 g, 2. yılda 1500 g ın üzerine ve 3. yılda da 2,5 kg. üzerine çıkabilmektedir. Doğal yaşam alanı havuzlar, göller ve nehirlerdir. Su sıcaklığı ve yem durumuna bağlı olarak hızlı büyüyen bir balıktır. 20–25 yıl hatta 35–40 yıl yaşadıkları ve boylarının 1 m nin üzerine çıktığı ağırlıklarının ise 25–30 kg. ulaştığı bildirilmektedir.

Sazan dipten beslenen omnivor bir balıktır. Besinlerini bentik su hayvanları, planktonlar, bitki parçaları ve bitkisel artıklar oluşturur. Dipteki küçük su canlılarını çamurla birlikte alıp, çamuru geri atar. Bu nedenle, çamur içinde oyuklar açar. Büyük sazanların bazı küçük balıkları yedikleri de gözlenmiştir. En iyi yem alımı ve değerlendirmesi, 16–25 °C su sıcaklıklarında ve özellikle 23–24 °C de olur. Doğal ortamda gruplar halinde, göller ve yavaş akan nehirlerde su sıcaklığı 18–22 °C olduğunda yumurtlar. Bitkilere yapışan yumurtalardan 3–4 günde larva çıkışı olur. Yumurtlama Mayıs-Temmuz ayları arasında su sıcaklığı 18–20 °C ye ulaştığında sığ ve bol bitkili su kesimlerinde olur. Sazanın üremesinde en önemli faktör su sıcaklığı olduğundan, Kuzey ülkelerinde nadiren ürer veya hiç üremez. Yumurtlama bir haftada tamamlanır. 1 kg vücut ağırlığına 200–300 bin yumurta bırakır. Yumurtaları şeffaf ve yapışkan olup yaklaşık 1 mm çapındadır. Şişmiş yumurtanın çapı 1,6 mm kadardır. Su bitkilerinin üzerine bırakılan yumurtalar 3–4 günde (60–70 günderece) açılır. Yumurtadan çıkan larvaların boyu, 5 mm dir. Yumurtadan çıkan larvalar 1–3 gün süreyle tutunma organları ile su bitkilerine tutunurlar. Bu süre sonunda, su yüzeyine çıkarak yüzme keselerini hava ile doldurup, yüzmeye ve yem almaya başlarlar. Önceleri bitkisel ve hayvansal planktonlarla (algler, rotiferler, küçük kabuklular) beslenirler. Boyları 18 mm olduğunda bentik organizmalarla beslenmeye başlarlar.

 Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta ‘Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda’ Projesi Kapanış Töreni Gerçekleşti

Muş’un Bulanık ilçesinde, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Muş’ta Gençler…

Muş Ovası’nda Yetişen Meyan Kökü İlaç Sanayisine Can Veriyor

Muş Ovası’nda doğal olarak yetişen meyan kökü, hem bölge halkının geçim kaynağı haline…

Belediye Personellerine Zam

Muş Belediyesi’nde çalışan işçilerin ekonomik koşullarının iyileştirmesi adına önemli bir adım atıldı. İşçilerin…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

O köy İkinci Göbeklitepe olmaya aday

2024 Yılı Yatırım Programı kapsamında gerçekleştirilen 2. kat asfalt sathi kaplama çalışmaları ile…

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri