Skip to main content

Sanayi ustasının büyük icadı

Muş Haber Fotoğrafı

  Uzun yıllardır Sanayi Sitesi´nde tarım aletleri imalat ve tamiri yapan Feridun Kirman (60), sert geçen kış şartlarında hem daha fazla yakıt tasarrufu sağlayıp hem de daha fazla ısı yayabilecek bir soba imal etmek için bir süre önce çalışmalarına başladı.

Kullanım dışına çıkmış su boruları ve iş yerindeki malzemelerle işe koyulan Kirman, tamamen kendi icadı olan fanlı sobayı üretmeyi başardı.

Soğuk kış günlerinde 200 metrekarelik işyerini bu sobayla ısıtmayı başaran Kirman, cami ve kahvehaneler ile büyük iş yerlerine de fanlı soba satışı yaptı. Üretimi usun süren bu fanlı soba hem daha geniş alanları kolaylıkla ısıtması hem de normal bir soba kadar yakıt harcaması dolayısıyla büyük rağbet görüyor. Kömür, odun gibi katı yakıt kullanılan sobanın arka kısmında bulunan deliklerden üflediği güçlü sıcak hava ile 200 metrekarelik bir alan dakikalar içerisinde ısınıyor.

Daha önce 1940 model olan Muş´un ilk motosikletine yaptığı damper ile herkesi kendine hayran bırakan Kirman Usta, bu yeni icadıyla da sanayi esnafına örnek oluyor.   Çok Tasarruflu Bir Sobadır Çalışkanlığının yanı sıra üretkenliğiyle de çevresinde övgüyle bahsedilen Feridun Kirman, soğuk kış günlerinde çare olabilecek kendi üretimi fanlı sobayı anlattı. Sobanın bin TL´den satıldığını ve çok büyük alanları rahatlıkla ısıtabildiğini söyleyen Kirman: Bu soba kendi icadımızdır. Kafamızı çalıştırdık ve yaptık.

Fanlı sobadır. Kömür, odun gibi katı yakıt yakar. Büyük iş yerlerine, camilere veriyoruz ısınması için. Çalıştığı zaman en az 3-4 metreye kadar hava veriyor. Çok tasarruflu bir sobadır. Bir soba yakıtı kadar yakar en fazla, fan çalıştığı zaman ortamı ısıtması amacıyla ürettik. Alan olarak en aşağı 150-200 metreyi rahatlıkla ısıtır. Sobaya fanlı soba ismini verdik. Büyük iş yerleri için çok idealdir, rahatlıkla ısıtır. Şu an bin TL´den satışa sunuyoruz şeklinde konuştu.   Ustamız Hepimize Örnek Oluyor Kirman´ın esnaf komşuları da bunun özellikle soğuk havalarda ısınma sorunu olan işyerleri için çok önemli bir icat olduğunu söylediler. Kirman´ın sürekli yenilik peşinde olduğunu belirten sanayi esnafı şunları söyledi: Bu soba fanlıdır. Kömür ve odunla ısıtıyor. Cami, kahve gibi yerlerde kullanılabilir. Bu ustanın kendi icadıdır.

Çok büyük alanları ısıtabiliyor. Hava ile ısıttığı için herhangi bir zararı da yoktur. Fiyatı şu an bin TL olan bu soba çok da tasarruflu. Hem az yakıt kullanıyorsunuz hem de çok büyük alanları rahatlıkla ısıtabiliyorsunuz. Feridun usta her zaman böyle yeniliklerle uğraşır. İşe yarar, çok pratik icatlar yapar. Açıkçası bu yönüyle ustamız hepimize örnek oluyor. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri