Skip to main content

Sakık Solgun`u ziyaret etti

Muş Haber Fotoğrafı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Muş İli ve Civarı Tütün ekicileri kooperatif Başkanı Şehmus Solgun’u ziyaret etti. Muş İli ve Civarı Tütün ekicileri kooperatif Başkanı Şehmus Solgun u ziyaret eden Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, yapılan çalışmalardan dolayı Solgunu tebrik etti. Muş’ta yapılan tütün çalışmaları hakkında bilgiler alan BDP Muş Milletvekili Sakık, dünyanın en iyi tütünün kendi köyü olan Zengök’te yetiştirildiğini belirterek 17 yıl aradan sonra Zengök’’te yapılan tütün ekimlerine yönelik ise, “Acı hissediyorum. Şekilci olmamak lazım ve ben şekilci değilim. Devlet 17 yıl önce o köyde ne vahşet uyguladı o vahşetin bedeli halen ödenmedi” dedi. TBMM’de Bakanlarla sürekli tütün ile ilgili görüşmelerde bulunduklarını belirten BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, yaptığı konuşmasında “Meclis’te Bakanlara sorduk, tütün yasaklandı ama alternatif bir ürününü var mı diye. Tütün üreticisi perişandır. Hatta Muş’ta kendi köyümden örnekler verdik. İşte Dünyanın en iyi tütünün Zengök’te yetiştiğini söyledim. Sorun sadece Muş’ta değil, Bitlis, Hakkari ve Adıyaman gibi illerde aynıdır. Bir diğer konumuz ise Muş bağları oldu. Üzüm bağlarının Cumhuriyet öncesi iki şarap fabrikasının olduğunu ve çok güçlü bir bağcılığın olduğunu söyledik. Bu savaş bitmediği sürece bu sıkıntıların yaşanacağını söyledik. Biz Antep’ten her yıl ve her gün orta doğuya binlerce hayvan ihracat ediliyordu. Ama öyle bir hale geldi ki bu savaş sadece Kürt coğrafyasını değil bir bütünlüğü etkiliyor. Söylenen verilerle hayat verileri arasında kat ve kat farklar var” dedi.

SAKIK, “SOLGUN’U TEBRİK EDİYORUM”
Muş İli ve Civarı Tütün ekicileri kooperatif Başkanı Şehmus Solgun’un çalışmalarından dolayı bir Muş’lu olarak tebrik ettiğini belirten BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, bireysel çalışmaların kalıcı bir çözüm olmadığını dile getirerek devletin kalıcı çözümler üretmesi gerektiğini söyledi. Sakık, “Bizim Başkanımızın çalışmaları takdir ediyoruz. Ama bu emek birey olarak kalmamalıdır. Bizde her seferinde parlamento da dile getiriyoruz. Buna devlet olarak kalıcı bir çözüm getirilmelidir. Sosyal devlet vatandaşını ortada bırakmaz. Başkanımızın da dile getirdiği gibi tütün yoksa başka alternatiflerde olmalıdır. Vatandaş bu konuda mağdur ve bu mağduriyette giderilmiyor. Devletin daha sosyal olması gerekir ve vatandaşına sahip çıkması gerekiyor. İktidarın bu konuda bir şeyler yapması lazım. Ama ne yazık ki bu konuda hiçbir çalışması yoktur. Gelinen nokta ortadadır. Daha önce ki tekel işçilerinin de durumu ortadadır. Bu ülkede birçok sıcak parayı kestiler. Bir taraftan hayvancılık yok. Bir taraftan tütün yok. Muş Şeker fabrikasının da konumu ortada ha gitti gidecek. Peki, bu Türkiye’nin en yoksul illerinden biriyiz. Bu mağdurların bir birlik oluşturması lazım. Siyasi bir rant elde etmek için buralara gelmemek lazım. Gerçekten birçok evde bir ekmeğin bile girmediğini de biliyoruz. Biz bu parti, Milletvekili olarak hazırız. Halkımızın ve ilimizin sorunlarını tartışalım” dedi.

“TÜRKİYE’DE Kİ ANA TEMEL SORUN KÜRT SORUNUDUR”
Türkiye’deki ana temel sorunun Kürt sorunu olduğunu belirten BDP Muş Milletvekili Sakık, Kürt sorunun çözülmediği sürece bu ülkede felaketin bitmeyeceğini söyledi. Sakık, “Türkiye deki ana temel sorun Kürt sorunudur. Bu Kürt sorunu çözülmeyene kadar bu yoksulluk, felaket bitmeyecek. Bu çatışmaya, kirli savaşa ve kana gidiyor. Silaha giden parayı ekonomiye dönüştürürsek aslında bu sıkıntı ortadan kaldırılır. Bu ülkenin çıkarları nereye gidiyor bunun için gözümüzü kapatmamalıyız. Siyaset çözme sanatıdır. Sorunları terk edip üstünü örtmekle çözülmez. Bu kardeşkanının durması ve bu sorunun çözülmesi gerekiyor” dedi. Muş İli ve Civarı Tütün ekicileri kooperatif Başkanı Şehmus Solgun’nun girişimleri ile Zengök köyünde yapılan tütün ekimlerine yönelik açıklamalarda bulunan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, acı his ettiğini söyledi. Sakık, yaptığı konuşmasında “17 yıl sonra Zengök’te yapılan tütün ekimlerinden dolayı acı his ediyorum. Şekilci olmamak lazım ve ben şekilci değilim. Devlet 17 yıl önce o köyde ne vahşet uyguladı o vahşetin bedeli halen ödenmedi. Halen orada ev yok. Kim o evleri yaktıysa, kim yıktıysa kim orda insanlığa karşı suç işlediyse o insanlara bir özür borcu vardır. O insanların evini, yurdunu yıkarak talan mantığı uygulanmıştır. 17 yıldır evlerini, barkını yakıp yıktığınız ve arazilerine el koyduğunuz o insanların hakkını hukukunu diyebildi mi? devlet hiçbir şey yapmamış. 1993‘te neler olup bitmişse halen o enkazlar orada ortadadır” dedi.

SOLGUN, “FİRMALAR MUŞ’A AKIN ETTİ”
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın yaptığı ziyaretten dolayı memnuniyetlerini dile getiren Muş İli ve Civarı Tütün ekicileri kooperatif Başkanı Şehmus Solgun, Muş’ta yapılan tütün denemeleri sonucu firmaların akın ettiğini söyledi. Solgun, yaptığı açıklamasında “yapılan ziyaretten dolayı memnun oldum. Tütün üreticilerine alternatifler sunuldu. 1940 yılından beri tütün cüzdanları babadan oğla kaldı. Bizim maalesef tütün üreticilerine bir alternatif sağlanmadı. Yaklaşık ilimizde 8 bin tütün üreticilerimiz bulunmaktaydı. Üzerinde tapu bulunanların üzerinde yüzlerce alternatifler sundular. Doğu ve Güneydoğu olmak üzere 82 bin tütün üreticisi bölgemizde vardı. Biz her ne kadar kendi çabamız üzerine birçok firma ile çalışmaktayız. İlimizde çalışan bu ülkeler daha önce Karadeniz’e gelip çalışmışlardır. Firmalar hiçbir şekilde üreticilerimizi mağdur etmemişlerdir. Firmalar ilimize akın etmişlerdir. Makedonya’nın denemelerini yaptık. Bu tütünde oldukça pahalıdır” dedi. Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri