Muş’ta sac soba üretimi yapan esnaflar, uzun kış mevsiminin ardından yaz sezonunu açtılar. Yaz mevsimi için semaver ve mangal üretimi yaparak satışa sunan sac soba üreticileri, bu dönemde satışların yüksek olmasını beklediklerini söylediler.
Gelişen teknolojiye yenik düşen ve geçmiş yılların en gözde meslekleri arasında yer alan sac soba üreticiliği, zor dönemler geçiriyor. Gelişen teknoloji karşısında çok fazla rağbet görmeyen sac soba üreticiliğini sürdürerek geçimlerini sağlamaya çalışan esnaflar, kış mevsiminin istedikleri gibi geçmediğini ve yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte semaver ve mangal satışına başladıklarını söylediler. Semaver ve mangal satışlarının başladığını söyleyen üreticiler, yaz mevsiminde satışların yüksek olmasını bekliyor.
Muş’ta uzun yıllardan beri sac soba üreticiliği yapan Metin Uçar isimli esnaf, kış mevsiminin bitmesinin ardından soba yerine yaz mevsiminde ihtiyaç duyulan semaver ve mangal satışlarına başladıklarını kaydetti. Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte mangal ve semaver üretimi yaptıklarını söyleyen Uçar, karların erimesi ve havaların ısınmasıyla semaver satışlarının gün geçtikçe daha iyiye gittiğini ifade ederek, “Bu işi 30 yıldır yapıyorum. Kışın sac soba yapıp satıyoruz. Karların erimeye başlamasıyla da semaver ve mangal yaparak piyasaya sürüyoruz. İşlerimiz eskisi gibi iyi değil ama yine de geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Günde yaklaşık 4 tane semaver ve iki tane mangal yapıyorum. Genelde bu semaverleri ve mangalları hafta sonları pikniğe giden vatandaşlar ve bahçeli evlerde oturanlar alıyor” dedi.
Ateşte çay pişirilmesine yarayan semaverde yapılan çayın daha lezzetli olduğunu, bunun için insanların semavere rağbet ettiğini ifade eden Uçar, semaver fiyatlarının 10 ile 25 YTL arasında, mangal fiyatlarının ise 10 ile 20 YTL arasında değiştiğini söyledi.


