Skip to main content

Prof. Dr. Kadri Yıldırım kutlu doğum etkinliğine katıldı

Muş Haber Fotoğrafı

Demokratik İslam Kongresi Yerel Girişimi ile KESK işbirliğiyle hazırlanan Kutlu Doğum etkinliği, Muş Öğretmenevi Konferans Salonunda yapıldı.

Etkinliğe Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve HDP Siirt Milletvekili Adayı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Adayları Burcu Çelik Özkan, Ahmet Yıldırım ve Mensur Işık ile Muş Baro Başkanı Feridun Taş, TEMA Vakfı Muş Şube Başkanı İhsan Aytemiş, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı. Kuran- Kerim Tilavetinin okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını yapan İmam Kamil Ballı, Peygamber Efendimizin hayatından kesitler anlattı. Yıldırım, alkışlarla sahneye çıktı Kutlu Doğum etkinliğine konuşmacı olarak katılan Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü ve HDP Siirt Milletvekili Adayı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkarken katılımcılardan büyük alkış aldı. Katılımın yoğun olduğu programda kendisini büyük bir dikkatle dinleyen katılımcılara seslenen Yıldırım, konuşmasına Kuran-ı Kerimde açıklanan barış, savaş ve zulüm kavramları üzerine açıklama yaparak başladı. Yıldırım konuşmasında: Kuranı Kerimi incelediğimizde şu üç kavramla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Barış, savaş ve zulüm önce hepimizin arzuladığı şey barış olduğu için önce bu konuya değinmek istiyorum.

Kuranı Kerimin bir ayetinde şöyle buyuruyor. Ey iman edenler, hepiniz topluca barış ve güvenliğe, İslama girin ve şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır. diyor ve barışın önemini vurguluyor. Savaş konusuna gelince savaşa izin verilen tek bir neden vardır o da zulmün karşısında durmaktır. Eğer bir topluluk herhangi bir nedenden dolayı zulüm görüyorsa onun kendini savunma hakkı vardır. Ancak bu şekilde savaş o mazlumlara verilen bir izindir. Savaş bile evrensel prensiplere uygun ve insanca olmalıdır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) onlara zulmeden kabilelere karşı savaşa giderken bütün askerlerini önce bir meydanda toplar ve onlara çocukları ve kadınları öldürmemeleri için öğüt verirdi dedi. Evlerin içindeki insanları yakıyorlar Hz. Muhammedin öldürmeyin talimatına karşın kendini muhafazakar zanneden kesimlerin bir kısmı tarafından Kürtlerin katledildiğini ifade eden Yıldırım: Savaş öncesinde askerlerine savaştığımız yerdeki ağaçları, ormanları harap etmemelerini söylerken kendine muhafazakârım diyen zihniyet, Kürdistan da ki ağaçları, içinde bulundukları evleri hatta evlerin içindeki insanları yakıyorlar. Bunların Müslümanlıkla hiçbir alakası yoktur demekten başka bir şey gelmiyor ifadelerini kullandı. Tekçi zihniyeti savunanlar bu ayetleri yok sayıyor Yıldırım konuşmasının devamında Kuran ayetlerinde ve hadislerde belirtilen tekçi zihniyete karşı ifadelere değinerek, İslamiyette tekçi zihniyetin yeri olmadığını belirtti. Anadilde savunma hakkıyla ilgili de Peygamber Efendimiz dönemindeki uygulamaları araştırdığını belirten Yıldırım, o zamanki adalet anlayışı ile şimdiki arasında büyük bir zıtlık olduğunu belirtti. Yıldırım konuşmasının son bölümünde: Sadece Allah (c.c) tektir. Allah kendisinin dışında her şeyin çok olmasını istemiştir.

Dillerin, renklerin ve kimliklerin çok olmasını istemiştir. Tekçi zihniyeti savunanlar bu ayetleri yok sayıyor. Anadilde savunmayla ilgili olarak merak ettim ve İslam ilminde araştırmak istedim hatta bir makale yazdım. Peygamberimiz döneminde Yahudi bir suçluyu mahkemede kendi dilinde savunma hakkı tanınmıştır. Daha sonraki yıllarda mahkemelerde tercümanlık yapması için birisi görevlendirildi. Bazı İslam âlimlerine sordum anadilde savunmayla ilgili neden konuşmuyorsunuz diyorum ama yine susuyorlar ve siyaset oluyor diyorlar.

Peki, hakkın hakikatin siyaseti olur mu? Eğer İslam da ki anadilde savunma hakkını talep edenler mazlum, mağdur, eziyet gören haksızlığa uğrayan Kürt halkı değil de sizin soydaşlarınız olsaydı ben bir makale yazdım siz kitaplar yazardınız. Ne diyor başka bir ayette Ey insanlar! Muhakkak ki Biz, sizi bir erkek ve bir kadından yarattık. Ve sizi milletler ve kabileler kıldık ki, birbirinizi (soyunuzu, babalarınızı) tanıyasınız. Muhakkak ki Allahın indinde en çok kerim olanınız (ikram olunanınız, en şerefli olanınız), (ırk ya da soy olarak değil) en çok takva sahibi olanınızdır. Muhakkak ki Allah, en iyi bilen ve haberdar olandır.

Yani. Kürt Türkü, Türk Kürtü herkes birbirini tanısın. Saidi Nursi ne güzel de açıklamış bu ayeti eğer birbirinizi tanırsanız birbirinizi seversiniz ifadelerine yer verdi. Yıldırım, konuşmasının ardından alkışlarla sahneden indikten sonra Siirtte dönmek üzere salondan ayrıldı. Program kısa bir aranın ardından Kuran-ı Kerim okumalarıyla devam etti.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri