Skip to main content

Planetaryum çadırında evreni izlediler

Muş Haber Fotoğrafı

    Muş Bilim Sanat Merkezi (MUŞ BİLSEM), bugüne kadar TÜBİTAK projelerinden çeşitli bilimsel etkinliklere, eğitim ve fuarlara kadar birçok önemli çalışmaya imza attı.

Gençlerin bilimle tanışması ve bilgi, birikimlerinin artması amacıyla düzenlenen bu önemli çalışmalara hava sıcaklıklarının artmasıyla yenileri eklendi. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak köy okullarını gezen MUŞ BİLSEM Müdürü Murat Taşdemir, okul idareci ve öğretmenleri, kimi zaman öğrencilerinde katılımıyla köy okulu öğrencilerine bilimsel etkinlikler düzenliyorlar. Bugüne kadar 7 okulda yapılan çalışmalar kapsamında akıl oyunları, robot çalışmaları, bilimsel deneyler ile minik öğrencilere çok faydalı bilgiler aktarılıyor.

Aynı zamanda çok eğlenceli olan bu etkinliklerin en dikkat çekici kısmı ise planetaryum (gök evi) uzay çadırı´. İçindeki projeksiyon cihazı ile üç boyutlu görsellik imkanı tanıyan bu çadırda öğrencilere uzay ve yıldız sistemi tanıtılıyor. MUŞ BİLSEM, taşınabilir olan bu sistemle kendi öğrencilerinin yanı sıra il ve ilçelerdeki en ücra köy okullarına da ulaşarak öğrencilere bilimi sevdirmeyi, uzayı tanıtmayı, öğrencilerde merak oluşturmayı hedefliyor.

Bu kapsamda son olarak il merkezine bağlı Donatım Köyü İlkokulu´nda düzenlenen etkinlikte öğrenciler hem eğlendi hem de çok faydalı ve dikkat çekici bilgiler edindi. Okul öğretmenlerinin gözetiminde gerçekleştirilen bilim etkinliğine İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan da katıldı.

Okul bahçesinde kurulan planetaryum çadırında öğrencilere uzay ve yıldız sistemi tanıtılırken akıl oyunları, robot çalışmaları da etkinliğin dikkat çeken kısımları oldu. Amacımız Çocuklara Bilimin Önemini Kavratmak Etkinliğe katılan İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, öğrencilerle birlikte deney çalışmalarına katıldı, öğrencilerle akıl oyunları oynadı. Ardından, bu anlamlı etkinlikle ilgili bir açıklamada bulunan Arslan: Bugün Muş merkez Donatım Köyü´ndeyiz. Muş Bilim Sanat Merkezimiz tarafından okullarımıza gidip okulların bahçelerine planetaryum (gök evi) uzay çadırı, akıl oyunları ve deneysel ve bilişsel çocuklarımızın zekâsını geliştirmek amacıyla deney aletleriyle gelip burada adeta çocuklara küçük bir bilim şenliği düzenlenmektedir.

Amacımız çocuklara okumanın önemini, bilimin önemini kavratmak. Bu yaşta da olsa beyinlerinde şimşekler çakmasını sağlamak. Bu uzay bilim çadırında çocuklarımız uzay sistemlerini, yıldız sistemlerini görmektedirler. Bu da hem öğretici hem de eğlendirici oluyor dedi. Çalışmalarından ötürü Muş Bilim ve Sanat Merkezi idareci ve öğretmenlerine teşekkür eden Arslan: Şu ana kadar 7 köyümüzde bu bilim çadırımızı kurduk. İnşallah yetişebildiğimiz bütün köylerimizde bu çadırlarımızı kurup çocuklarımızın bilgisini artırmayı amaçlamaktayız. Ben bu çalışmaları yapan Bilim Sanat Merkezi müdürümüzü, öğretmenlerimizi kutluyorum gerçekten. Güzel bir çalışma, tebrik ediyoruz şeklinde konuştu.   Taşdemir, Planetaryum Çadırını Anlattı MUŞ BİLSEM Müdürü Murat Taşdemir ise uzay çadırı ile ilgili olarak: Türkçe karşılığına Uzay küresi dediğimiz yarım küre şeklindeki bir yapının içerisinde özel bir sistem kullanılarak son derece gerçekçi gökyüzü simülasyonlarının oluşturulduğu bir tiyatrodur ifadelerini kullandı.

Taşdemir, bununla öğrencilere; yer, ay ve gezegenlerin güneş etrafındaki konumları ve göreli hareketleri, takımyıldızlarının görünümleri gibi pek çok astronomik olayların gösterildiğini belirtti.   3 Boyutlu Gösteriler Yapılıyor Özel firmalar tarafından yüksek maliyetlerle yapılan planetaryum (gök evi) uzay çadırı gösterimini tamamen ücretsiz yapan MUŞ BİLSEM´in sınıf öğretmenlerinden Arslan Ali Demirkol, gönüllülük esaslı bu çalışmayla öğrencileri bilimle buluşturmaya çalıştıklarını ifade etti. Biz bu çalışmalarımızla hedeflediğimiz şey dezavantajlı durumda olan öğrencilerimize ulaşabilmek, bunlara bilimi sevdire bilmek diyen Demirkol: Bilimle birlikte düşünmeyi ve daha üretken hale gelmeyi, gelmiş olan bireyleri yetiştirmeye başlıyoruz.

Neler yapıyoruz, deneylerimiz var, akıllı oyunlarımız var. Uzay küresi dediğimiz çadırımız var. İçerisinde 3 boyutlu gösteriler yapılıyor. Neyle ilgili, çocukların okullarda işlediği derslerle ilgili gösteriler yapılıyor. Böylece daha kalıcı oluyor. Kalıcı olduğu gibi öğrencilerimiz hem düşünce hem de yaratıcı şeyleri elde etmeyi ediniyorlar. Aynı zamanda 3 boyutlu gösterilerle çocukları eğlendirmeyi de amaçlıyoruz. Öğretmenlerin gönüllü bir şekilde dezavantajlı öğrencilere ulaşmak noktasında yapılan herhangi bir çalışmaya rastlamadık şeklinde konuştu.

Daha parlak bir gelecek için bu çalışmalarına il genelinde devam edeceklerini de dile getiren Demirkol: Biz köylere gidiyoruz. Aslında neden köylere gidiyoruz, köylerin bizlere öğrettiği çok güzel bir yöntem var. Nedir, imece usulü o zaman biz bunu eğitime de uyarlayabilir miyiz evet uyarlayabiliriz. Nasıl uyarlayabiliriz, bütün okullarla işbirliği haline geldiğimiz zaman birlikte çalışmalar yaptığımız zaman yarının geleceği olan bu öğrencilerimiz eminiz ki daha düzenli ve daha parlak bir geleceğe ülke olarak sahip olabiliriz inşallah dedi.   Bilimle Eğlendiler Köy okulunun minik öğrencileri, ilk defa katıldıkları ve ayaklarına gelen bilim etkinliğinde doyasıya eğlendiler.

Öğrencilerden Agit Şimşek, ilk defa okullarında böyle bir etkinlik düzenlendiğini ve gezegenleri tanıdıklarını belirtti. Muhammed Şimşek adlı öğrenci, etkinliğin hem öğretici hem de eğlenceli geçtiğini belirtirken, Rabia Yıldız ise ilgililere bu bilim etkinliği nedeniyle teşekkür etti. Etkinlik sonunda İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan ve Muş Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Murat Taşdemir, öğrencilere kitap hediye ettiler. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri