Skip to main content

Peşmergeler vefa borçlarını ödüyor

Muş Haber Fotoğrafı

 

Saddam Hüseyin döneminde yapılan saldırıda Türkiye’nin kucak açtığı, Muş, Mardin ve Diyarbakır’daki kamplarda kalan Kuzey Iraklı Peşmergeler’in Vanlı depremzedeler için hazırladığı 113 TIR’lık yardım konvoyu, Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı. Yardım sorumlusu Bayar Ahmedi, “Biz vefa borcumuzdan da ötesi için geldik. Zamanında bizi soğuk kış günlerinde sahiplenen Van ve Hakkari halkının biz de yanında olmak için geldik” dedi.

Van’daki depremlerin ardından Kuzey Irak’tan dün yola çıkan ve bugün Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan 113 TIR’dan oluşan yardım konvoyu Siirt’te ulaştı. Akşam saatlerinde Baykan’dan çıkış yapan konvoy, Van’a doğru hareket etti. Yardım konvoyundaki araçların üzerine asılan Kürtçe ve Türkçe “Van acınızı paylaşıyoruz”, “Barzani İnsani Yardım Vakfı, yardım kampanyası çerçevesinde (karavana, yorgan, perde, soba vb.) insani yardımları Van kenti ve diğer deprem bölgelerindeki depremzedelere ulaştırıyor” yazılı pankartlar dikkat çekti. Yardımları Türkiye’ye getiren yetkililer, TIR’larda 220 konteynır ve konteynırların içinde insani yardım malzemeleri bulunduğunu belirttiler.

Peşmerge konyov sorumlusu Bayar Ahmedi, “Irak’ın Kürdistan bölgesinden geldik. TIR’ları Erbil’den yükledik. 113 TIR’la geldik, 220 prefabrike ev var. Barzani İnsani Yardım Vakfı’ndan yükledik. Van’daki depremzede kardeşlerimize götürüyoruz” diye konuştu. Dağa çıktılarında Türkiye’nin kendilerine yaptıkları yardımları unutmadıklarını belirten Ahmedi, “Biz Türkiye’ye olan vefa borcumuzu unutmadık. Biz vefa borcumuzdan da öte dağa çıktığımız gün yağmur altında, kar altında kaldığımız günlerde özelikle Van ve Hakkari bölgesinden ve Türkiye geneli, Türkiye Cumhuriyeti’nin bize yaptığı yardımları unutmadık ve unutmayacağız. Elimizden geldiği kadarı ile ne gerekiyorsa yardım etmeye hazırız. Yalnız gümrüklerde problem çıkarıyorlar bize. Prosedür gereği Türkiye’deki bir vakfın dışarıdan gelen yardımları teslim alması gerekiyor. Dün akşam saat 17.00’de Habur gümrüğe giriş yaptık, sabah saat 06.00’da çıkış yapabildik. Halen yoldayız, çekmediğimiz rezillik kalmadı ama değdi. En azından Van’daki depremzede kardeşlerimize bir şeyler getirebilmişsek ne mutlu bize” şeklinde konuştu.

Konvoya Kuzey Irak’ın Duhok kentine bağlı Zaho Kaymakamı ve Barzani İnsani Yardım Vakfı Genel Müdürü’nün de katılacağı öğrenildi.

Saddam Hüseyin’e bağlı güçler tarafından 16 Mart 1988 tarihinde İran sınırında bulunan Halepçe kasabasına atılan kimyasal bombalarla 5 bin Kürt’ün ölmesinden sonra yollara dökülen yaklaşık 500 bin Kürt, kendilerine kucak açan Türkiye’ye sığınmıştı. Diyarbakır, Muş ve Mardin’in Kızıltepe ilçesinde kurulan kamplara yerleştirilen Kürtler, Irak’taki yeni yapılanma üzerine 1992 yılında Kuzey Irak’a dönmüştü.
 Şark Telgraf Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri