Skip to main content

Onun hızına kimse yetişemiyor

Muş Haber Fotoğrafı

  39 yaşında olan Erdal Gündeş, baba mesleği olan kasaplığa 6 yaşında başlamış.

Babasıyla birlikte hem bayramlarda hem de bayram dışında hayvan kesimlerine giden Gündeş, babasından öğrendikleriyle mesleğe başlamış. 6 yaşında kasaplığa çırak olarak adım atan Gündeş, tam 33 yıldır işini sürdürüyor.

Bugüne kadar ufak yaralanmaların dışında ciddi bir yaralanma yaşamayan Gündeş, hayvan kesimindeki ustalığının yanı sıra hızıyla da dikkat çekiyor. Kurmuş olduğu ekiple bayramlarda çok yoğun çalışan Gündeş´in bu maharetini duyanlar bayram öncesi kendisiyle kurban kesimin için anlaşmaya çalışıyorlar. Yardımcılarıyla birlikte her kurban bayramında hayvan kesimi yapan Gündeş, bayramlar dışında da il merkezi ve köylerde hayvan kesimleri yapıyor.  

Bir Günde 30 Büyükbaş Hayvan Kesiyor Baba mesleği olan kasaplıkta ustalığa ulaşan Gündeş, bu Kurban Bayramı´nda da adeta rekora imza attı. Hayvanın nasıl sakinleştirileceğini ve İslami açıdan nasıl kesilmesi gerektiğini çok iyi bildiğini ifade eden Gündeş, Kurban Bayramı´nın ilk gününde 30 büyükbaş, 70 de küçükbaş hayvan kesti. Yardımcılarıyla birlikte bu kadar fazla sayıda kurban kesimini gerçekleştiren Gündeş, hayvanın kesilmesinin ardından temizlenmesi ve parçalanması işlemini de ustalıkla yapıyor. Kasaplığın çok önemli ve maharet isteyen bir meslek olduğunu belirten Gündeş, 33 yıllık meslek geçmişine ilişkin şunları söyledi: Ben 39 yaşındayım. Babam kasaptı, bende daha 6 yaşındayken babamla birlikte hayvan kesimine giderdim. Bu işi babamdan öğrendim. Ben babamın çırağıydım diyebilirim. Gerek bayramlarda gerekse bayram dışında çok yoğun çalışıyorum.

Ekip arkadaşlarımla birlikte hayvanın kesimini, temizlenmesini ve parçalama işlemlerini yapıyoruz.

Çalışma arkadaşlarım da kasaplıkta tecrübeli oldukları için benim işim kolaylaşıyor.   Usulüne uygun davranırsanız kesim kolay olur Geride bıraktığımız Kurban Bayramı´nın ilk gününde yoğun bir şekilde çalışan Gündeş, bayramdaki hayvan kesimlerine ilişkin ise: Bu bayramda birçok kişi arayıp hayvanını kesmemi istedi. Bugün 30 büyükbaş, 70 de küçükbaş hayvan kesimi yapıyoruz. Koyun, keçi, koç ve inek gibi hayvanların kesimi çok rahattır. İneği tek başıma yere yatırıp kesebiliyorum. Bir tek tosun kesimi biraz daha zor ancak onun da yöntemi var. Hayvana zarar vermeden, korkutmadan usulüne uygun davranırsanız kesim kolay olur. Sonuçta yaptığımız işin riski de var. Hayvan tehlikeli olabilir.

O nedenle eğer hayvan çok sinirliyse biraz sakinleşmesini beklemek gerekir. Ardından hayvanı yatırmak için ekip olarak organize çalışıyoruz ve bu şekilde kesimleri gerçekleştiriyoruz. Küçükbaş hayvanı ekibimle birlikte 1 dakikada kesip 1,5 dakikada parçalıyoruz. Büyükbaş hayvanın kesim işlemi ise 15 dakika kadar sürüyor. Biz işimizi iyi yapmamızın yanı sıra hızımızla da tanınan bir ekibiz. Kurban Bayramı olması dolayısıyla işlerimiz çok yoğun. Yemek yemeden, dinlenmeden çalışıp müşterilerin kurbanlıklarını bir an önce kesmeye çalışıyoruz.

Biz de işin düzgün ve hızlı bir şekilde yürümesine özen gösteriyoruz. Bayramın ilk iki günü çalışır daha sonra dinleniriz. Bazen siparişlerin bir kısmını geri çevirmek zorunda kalıyoruz çünkü gerçekten yetiştirmek zor ifadelerini kullandı. Kurbanlık hayvanlarının kesimi için kasap Erdal Gündeş´i aradıklarını belirten vatandaşlar da kendisinin bu işte usta olduğunu ve her bayram kurban kesimi için ilk aradıkları kasabın kendisi olduğunu belirttiler. 

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri