Skip to main content

Odalar Diyarbakır’da toplandı

Muş Haber Fotoğrafı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde, bölgenin ekonomik durumunu ve çözüm sürecini değerlendirmek üzere bölgenin Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsalarının meclis ve yönetim kurulu başkanlarının katılımıyla değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Murat Güresmer ile Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Cengiz ile birlikte 27 oda ve borsanın bir araya geldiği toplantıda oluşturulan sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesinde: Cumhuriyet tarihi boyunca bölgeler arası süregelen gelişmişlik farkının en ağır etkileri bölgemizde yaşanmıştır. Son on yıl içinde bölgeler arası ekonomik dengesizliğin ortadan kaldırılması çabaları olmakla beraber, bölgemizdeki toplumsal refah istenilen düzeye gelmemiştir. Bölgenin ekonomik kalkınmasını sağlayarak toplumun refah düzeyini ileriye taşıyacak faktörlerin başında; Bölgemizdeki ihracatın arttırılması için bölgenin önemli şehirlerinde lojistik merkezler kurularak gümrük hizmetlerinin ve ulaşımın geliştirilmesi, Bölgede demiryolu ulaşımının geliştirilerek, uluslararası uçuşların gerçekleştirilmesi ve Diyarbakır-Hewlêr(Erbil) arasındaki uçak seferlerinin bir an önce başlatılması, Suriye’nin Rojava bölgesi ile olan sınırlarımızda kapalı olan sınır kapılarının açılması ve başta Habur olmak üzere, bölgemizin komşu ülkelerle olan sınır kapılarının gümrük hizmet kapasitelerinin arttırılması.

Bölgemizin yenilenebilir enerji(güneş enerjisi) üretmek açısından en verimli bölge olması sebebiyle, temiz enerji üretmeyi özendirici politikaların yapılması, doğayı ve kültürel yapıyı tahrip eden enerji politikalarından vaz geçilmesi, Merkezi ekonomik kaynakların dağılımı konusunda daha adil bir yaklaşım gösterilmesi, Stratejik bir yaklaşımla, başta organik tarım olmak üzere, yeni tarım politikalarının hayata geçirilmesi gerekmektedir. Dönem dönem askeri darbelerle yönetilmiş olan ülkemiz, halen 12 Eylül darbe anayasası ile yönetilmektedir. Bu durum ülkemizin demokratik gelişmesini önlediği kadar ekonomiyi de olumsuz etkilemiş, özellikle bölgemizde daha ağır sonuçlara yol açmıştır. Bu nedenle çağdaş, demokratik bir anayasanın meclis tarafından hayata geçirilmesi gerekmektedir. Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı olarak otuz yıla yakın bir süredir bölgemizde yaşanan çatışma ortamı; büyük can ve mal kaybına sebep olmuş, bölgenin ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel yapısını alt üst etmiş ve ülkemizin insanlarına büyük acılar yaşatmıştır. Son on yılda çıkarılan demokratikleşme paketleri ile Türkiye, demokrasi açısından gelişme göstermiş ve sivilleşmede mesafe kat etmiştir.

Bu çabalar, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümüne katkı sağlamakla birlikte sorunun köklü ve nihai çözümü noktasında yetersiz kalmaktadır. Çünkü, bölgede yaşanan sorunların tarihsel derinliğinin yanı sıra, kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasal bir derinliği vardır. Bu nedenle, başlatılan çözüm sürecini destekliyoruz ve devletin stratejik bir yaklaşım ile Kürt sorununu demokratik ve barışçıl bir şekilde nihai çözüme kavuşturmasını diliyoruz. Çatışmalı ortam bölge halkını olduğu kadar biz bölge işverenlerini de direk ve doğrudan, olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bölge oda ve borsaları olarak, bir daha çatışma ortamına dönülmemesi adına sorunun çözümüne katkı sunacağını düşündüğümüz aşağıdaki adımların acilen atılmasını istiyoruz: 1-Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve merkez ile yerel arasındaki yetki paylaşımının yeniden düzenlenmesi, 2-Çözüm sürecine katkı sunması açısından, başta hasta ve seçilmişler olmak üzere, fikirlerinden dolayı suçlananlara verilen cezaların kaldırılması ve bunun geriye dönük olarak da işletilmesi, 3-Devlet yetkililerinin İmralı ile yaptığı müzakere ve görüşmelerin kapsamının genişletilerek; bu görüşmelerin sağlıklı yürüyebilmesi için kanaat önderlerinin de görüşmelere katılabileceği ortam ve imkanların yaratılması, 4-Türkiye’deki tüm halkların temel hak ve özgürlüklerinin anayasal güvence altına alınması, 5-Başta Aleviler olmak üzere, ülkede yaşayan tüm inanç guruplarının kendi inançlarını özgürce ifade edebilecekleri yasaların yapılması gerekmektedir. Bölge oda ve borsaları olarak bölgenin ekonomik kalkınması ve çözüm sürecinin başarıya ulaşması için elimizden gelen çabayı göstererek, bu çerçevedeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz” denildi.

Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri