Skip to main content

Muş`a doğalgaz 2008`den sonra belki.

Muş Haber Fotoğrafı

Bakan Güler; “2008 yılından sonra Şırnak, Siirt, Batman, Sinop, Muğla, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Tunceli, Mardin, Artvin, Muş, Hatay ve Iğdır olmak üzere toplam 14 ilimize bütçe imkanları çerçevesinde doğalgaz arzı sağlanması planlanmaktadır.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. Hilmi Güler, 2007 yılında 16 ilin doğalgaza kavuşacağını söyledi. Bakan Güler, halen 34 ilde doğalgaz bulunduğunu belirterek, “2007 yılında 16, 2008 yılında 8, 2009 yılında 14 ilimiz daha doğalgaza kavuşacak” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. Hilmi Güler, yaptığı açıklamada, BOTAŞ tarafından ithal edilen doğalgazın tüketim noktalarına ulaştırılması ve doğalgazın ülke sathında yaygınlaştırılması için 2002-2006 yılları arasında 5 bin 409 kilometre uzunluğunda 36 adet yeni hat inşa edildiğini belirtti. Halihazırda 33 adet proje, 40 şantiye, 2 bin 700 iş makinesi ve 3 bin 500 kalifiye personel ile çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü ifade eden Bakan Güler, 2002 yılına kadar 9 ilin doğalgazla ısındığını, 2002-2006 yılları arasında ise 43 ilin doğalgaza kavuşturulduğunu kaydetti. Halen yapım çalışmaları sürdürülen ve planlanan hatların da tamamlanarak işletmeye alınmasıyla yaklaşık 10 bin kilometre uzunluğunda doğalgaz iletim ve dağıtım hattı ile doğalgaz kullanımının yapılan ithalat sözleşmeleriyle uyumlu şekilde yurt çapında yaygınlaştırılması hedefine ulaşılmış olunacağını ifade eden Bakan Güler, “BOTAŞ’ın yürüttüğü projeler doğrultusunda, 2002 yılı aralık ayından bugüne kadar Konya, Kayseri, Çorum, Erzurum, Kütahya, Uşak, Sivas, Samsun, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Balıkesir, Düzce, Yalova, Malatya, Bilecik, Manisa, İzmir illerimizde konut ve sanayide, Karaman, Niğde, Gaziantep, Denizli, Mersin, Adana, Yozgat, Antalya, Burdur, Isparta, Afyon, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kars, Ağrı, Adıyaman, Bayburt ve Kırklareli illerimizde sanayi müşterilerine doğalgaz ulaştırılmış olup, toplam 34 ile doğalgaz arzı sağlanmıştır. Diğer taraftan 2007 yılında, Edirne, Tekirdağ, Aydın, Çankırı, Kastamonu, Van, Ardahan, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kilis olmak üzere toplam 16 ilimize, 2008 yılında Bolu, Karabük, Zonguldak, Bartın, Nevşehir, Tokat, Amasya ve Erzincan olmak üzere 8 ilimize, 2008 yılından sonra Şırnak, Siirt, Batman, Sinop, Muğla, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Tunceli, Mardin, Artvin, Muş, Hatay ve Iğdır olmak üzere toplam 14 ilimize bütçe imkanları çerçevesinde doğalgaz arzı sağlanması planlanmaktadır” diye konuştu.

BOTAŞ’ın doğalgazın kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla bir taraftan bağlantı ve dağıtım hatları projelerini hızla yürütürken, diğer taraftan da Enerji Planlama ve Düzenleme Kurulu (EPDK) Doğalgaz Piyasası Yasası’nın kendisine yüklediği sorumluluk çerçevesinde şehir içi dağıtım projelerinin ihalelerini gerçekleştirdiğini, bu kapsamda bugüne kadar konut ve sanayi sektöründe doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılabilmesi için 53 şehir dağıtım ihalesine çıkıldığını, 47’sinin kurul tarafından sonuçlandırılarak ihaleyi kazanan 47 şirketten 42 tanesinin lisansını aldığını belirten Bakan Güler, ihaleyi kazanan diğer 5 şirketin dağıtım lisansı alma işlemlerinin EPDK tarafından devam ettiğini vurguladı

 “TUZ GÖLÜ’NE HAYAT VERİLECEK”
Doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılmasına paralel olarak doğalgazdaki mevsimsel, günlük ve saatlik talep değişikliklerini düzenlemek, böylece gaz arz güvenliğine katkıda bulunmak amacıyla doğalgaz depolama projelerinin de kesintisiz sürdürüldüğünü kaydeden Bakan Güler, bu meyanda kuzey Marmara’da TPAO tarafından yapılan Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi inşaatının son aşamaya getirildiğini, bu depolama tesisiyle 1.6 milyar metreküp gaz depolamasının mümkün olabileceğini söyledi. Bakan Güler, Tuz Gölü’nde sürdürülen doğalgaz depolama tesis inşaatı için Dünya Bankası kredisi kullanılacağını da ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projesi’nin gerçekleştirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Mühendislik çalışmaları kapsamında sismik ve sondaj çalışmaları tamamlanmış olup, ÇED Olumlu Belgesi alınmıştır. 8 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında leaching yöntemiyle 12 adet depo oluşturularak yaklaşık 1 milyar metreküp işletme gazı depolanması sağlanacaktır. İlk 6 deponun 2010 yılında, ikinci 6 deponun 2013 yılında devreye alınması planlanmaktadır. Tuz domlarında ilave kapasiteli tesislerin yapılmasına uygun potansiyel bulunmakta olup, zaman içinde değerlendirilecektir. Proje için Dünya Bankası kredisi kullanılacaktır. Proje kapsamında Hirfanlı Barajı’ndan 120 km mesafeden boru hattıyla tatlı su getirilecek ve prosesten çıkan tuzlu su 40 km’lik başka bir boru hattıyla Tuz Gölü’ne deşarj edilecektir. Projenin en önemli noktalarından biri olan tuzlu su deşarjıyla her geçen yıl kurumakta olan Tuz Gölü’ne de aynı zamanda hayat verilecektir.”

 NULL

Bu Haftanın En Popüler Haberleri..

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

İçişleri Bakanlığı Muş’a Personel Alıyor

İçişleri Bakanlığı çeşitli illerde görevlendirilmek üzere 1608 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu. Başvurular…

Eğitim Haberleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi

“İlimizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın Düzenlediği Dilimizin Zenginlikleri Projesi Ödül Töreni Gerçekleştirildi” Millî Eğitim…

Muşlu Öğrenciler Proje Yarışmasında Bölge Birincisi Oldu

Muş’taki ortaokul öğrencileri, bilimsel çalışmalarıyla büyük bir başarıya imza attı. TÜBİTAK 2204-B Ortaokul…

Alpaslan Üniversitesi’nde TÜBİTAK Projesi Heyecanı

“TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023/2 Dönemi Bilimsel Değerlendirme Sonuçları…

Kültür Sanat Haberleri

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Atık Kartonlarla işlediği resimlerin sergisini açtı

Dekoratif El Sanatları Öğretmeni Mükerrem Sur tarafından atıl durumdaki kartonlardan hazırlanan resim ve…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri