Skip to main content

Muş karpuzu piyasada

Muş Haber Fotoğrafı

Muş’ta çiftçiler tarafından tarlalarda yetiştirilen Muş karpuzu piyasaya çıktı. Muş’un başta Güzeltepe köyü olmak üzere birçok köyde yetiştirilerek piyasaya sürülen Muş karpuzu tablada kilo fiyatı kesmece 30 kuruştan satılırken, hal çıkışının ise kilosu 20 kuruş olduğu belirtildi.

Yılmaz Ardil, isimli çiftçi, Muş Karpuzunun tam olarak olgunlaşması için daha 10-15 günlük süre bulunduğunu belirterek “daha fazla kar” uğruna erken hasat yapılmamalıdır” dedi.

Muş’ta tütün ve pancara getirilen kotanın ardından çiftçilerin mecburen ekmek zorunda kaldıkları karpuz piyasaya çıktı. Her yıl büyük umutlarla karpuz yetiştiren ve bekledikleri kazancı elde edemeyen çiftçiler ilgisizlikten yakındı.

Yetiştirdiği karpuzları Muş Şehir Stadyumu yanındaki boş arazide satışa çıkaran Yılmaz Ardil isimli ekici, 10 dönüm alanda karpuz ektiğini, bugün ilk defa karpuzları satışa çıkardığını belirtti. Muş Karpuzunun yeni çıkmasına karşın ilgi görmediğini söyleyen Ardil, satışların iyi olmadığını belirtti. Sabahtan akşama kadar açık alanda satış yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Ardil, “saatlerce güneşin altında bekliyoruz, ancak günde 10-15 tane karpuz satabiliyoruz” diye konuştu.

“TOPTANCILAR BİZDEN ALIŞVERİŞ YAPMIYOR”

Muş Belediyesi Toptan ve Perakende Sebze Halindeki komisyoncuların fiyat kırmak için Muş karpuzu almadıklarını söyleyen Yılmaz Ardil, “Karpuzun kilosunu 30 YKr’ye satıyoruz. Muş’taki komisyoncular bizden karpuz almıyorlar, amaçları fiyat kırmak. Biz zarar etmek istemiyoruz, bizi kurtaracak fiyatı istiyoruz ama onlar daha yüksek fiyata güney illerinden karpuz getirtiyorlar. Oysa orada yetişen karpuz Muş karpuzu gibi güzel ve lezzetli değil. Oralarda hormonlu ve aşılı karpuzlar yetişiyor, şekil olarak Muş karpuzundan daha güzel görünebilir ama kesinlikle tadı aynı değil. Buna yetkililerin çözüm bulması lazım, Muş’ta yüzlerce karpuz ekicisi var, neden başka illerden karpuz alınıyor ki, bu şekilde ilimiz nasıl kalkınacak, ekici nasıl kazanç elde edecek. Herkes kendisini düşünüyor, kimse bizleri düşünmüyor” dedi.

Muş karpuzu olgunlaştığında 7-10 gün arasında hasat edilmesi gerekiyor, diyen Yılmaz Ardil, “Yoksa içi geçiyor. Hasattan sonra 10-20 günlük raf ömrü var. Açık anlatımıyla, halkımız önümüzdeki 1 ay içinde lezzetli Muş Karpuzu yiyebilecek” dedi.

MALİYET YÜKSELDİ
Çok kişi karpuz üretimini “At karpuz çekirdeğini tarlaya. Olsun karpuz. Kopar kopar sat” şeklinde düşünüyor diyen Ardil, “Oysaki hem maliyeti yüksek hem de emek isteyen bir üretim. Ürünün tarla ve raf ömrünün kısalığı, arz ve talep dengesizliği nedeniyle üretici büyük risk altında. Muş’un hemen her köşesinde bir aydır manavlarda satılan karpuz, Adana’dan gelen karpuzdu. Muş Karpuzu çıkar çıkmaz fiyatlar yarı yarıya düşüyor. Ektiğimiz ürünlerimizden hiçbir fayda elde edemiyoruz” dedi.

 Muş`un Sesi Gazetesi

Bir Cevap Yaz

blank

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Meyve Ağaçlarında Aşılama Dönemi Başladı

Muş’ta baharın gelmesiyle birlikte bağ ve bahçelerde aşılama çalışmaları hız kazandı. Kentte kendi…

Muş’ta Dere Islah Seferberliği: 4 Köyde Çalışmalar Sürüyor

Muş’ta taşkın riskini azaltmak ve su akışını düzenlemek amacıyla başlatılan dere ıslah çalışmaları…

Muş’ta Araç Sayısı 43 Bini Aştı: Mart Ayında Trafiğe Kayıtlar Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Mart ayında ülke genelinde toplam 159 bin 931…

Eğitim Haberleri

Muş’ta Okul Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

Muş’ta okul çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla önemli bir toplantı düzenlendi. Muş Valisi Avni…

Öğretmenlere Silah Değil, Çikolata Layık

Son günlerde yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan acı olay, Muş eğitim camiasında…

Okul çevrelerinde denetimler artırılacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla okullar ve…

Kültür Sanat Haberleri

Gençler arası kültür ve sanat yarışmalarında başarı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 11. Gençler Arası…

Kocaeli’de Muş Halk Oyunları Rüzgarı

Kocaeli’de gerçekleştirilen folklor yarışması, Muş kültürünün görkemli bir başarısına sahne oldu. Kocaeli’de yaşayan…

Yarım Asırlık Bir Ses: Mehmet Ciğer, Türküleriyle Muş’un Hafızasını Yaşatıyor

Fırat Demir Muş Kent Haber Gazetesi 1959 doğumlu olan Ciğer, küçük yaşlardan itibaren…

blank

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri