Muratpaşa Mahallesi sakinleri, eskiden Muş’un merkezi olan mahallelerinin, düzensiz yapılaşmadan dolayı, gittikçe daralan sokakların kış aylarında geçit vermediğini söyleyerek, yetkililerin Muratpaşa’ya ilgisiz kaldıklarını dile getirdiler.
Bir zamanlar Muş’un merkezi mahallelerinden olan Muratpaşa, köyden kente göçün etkisiyle çarpık yapılaşmaya manzara oluyor. Toprak evlerin çoğunlukla bulunduğu Muratpaşa Mahallesinde, yeni yapılan betonarme binaların, çarpık yapılaşmasından dolayı, sokakların gittikçe daraldığı, araçların bazı yerlerde zorlukla yol aldığı görülüyor.
Belediye Başkanı Necmettin Dede sayesinde, cadde ve sokaklarının asfaltlandığını, tozdan çamurdan kurtulduklarını söyleyen mahalle sakinleri, mahallelerinde bir çok sorunun olduğunu ancak yetkililerin mahalle sorunlarına ilgisiz kaldıklarını söylediler. 1965 yılından beri Muratpaşa Mahallesinde oturan 63 yaşındaki Fahri Akış şunları söyledi; “Ben 1965 yılından beri Muratpaşa Mahallesinde oturuyorum. Uzun yıllarım burada geçti. Bu mahallede uzun yıllar ikamet eden birisi olarak, bu mahalleye yetkililerin ilgisiz kaldıklarını görüyoruz. Bu mahalle, Muş’un bir zamanlar en merkezi yeriydi. Şimdilerde, köyden göçüp gelenlerin mahallesi oldu. Daha önceleri burada tozdan, çamurdan geçilmezken, Belediye Başkanımız Necmettin Dede’nin yolları asfaltlamasıyla bu sorundan kurtulduk. Ancak, mahallemizin daha birçok sorunu var. Öncelikle, bu mahallede imar yok. Çarpık yapılaşmayla yapılan evler nedeniyle, sokak yolları gün geçtikçe daralıyor. Kış aylarında karları temizlemek için kepçelerin yolun darlığından giremediği sokaklar var. Yol kenarlarına yapılan evlerin bazıları bir insan boyunda. Evler gittikçe yoldan pay alınarak yapılıyor. Bu da yolların daralmasına neden oluyor. Plan projeden uzak yapılan bu evler, çarpık yapılaşmanın neticesi. Bir diğer sorunumuz ise, Soğurman Deresidir. Lağım suyunun karıştığı, çöplük yuvası haline gelen bu dere mikrop saçıyor. Yaz aylarında kokudan durmak mümkün değil. Bizler de yaz aylarında çareyi köye kaçmakta buluyoruz. Bu dere için birçok müracaatlarımız oldu. Gerek Sağlık Müdürlüğüne, gerek Devlet Su İşlerine, gerek Valiliğe müracaatlarımız var. Bu derenin mutlaka ıslah edilmesi lazım. Bu dere, halkın sağlığını önemli ölçüde tehdit ediyor. Buradan yayılan mikroplar özellikle çocuklarımızı hasta ediyor. Hastalıklar her geçen gün artıyor. Bu derenin ıslahı için, projeyle birlikte yetkililer 2006 yılında geldiler. Burada incelemelerde bulundular. Sonra da gittiler ve bir daha da onlardan haber çıkmadı. Mahallemiz gözlerden uzak ve fakir olduğu için kimse ilgilenmiyor. Bu durum diğer mahallelerde olsaydı, inanın ki sorunları çoktan çözülmüştü. Biz üvey evlat muamelesi yapılmasın. Sorunlarımıza kulak verilsin” dedi. Muratpaşa Mahallesinde ikamet edenlerin büyük çoğunluğu, köyden kente göç edenlerden oluşuyor. Bu mahalledeki okul çağı gelmiş ve okul çağı geçmiş, ancak okulla hiç tanışmayan çocukların çokluğu da dikkat çekti. Mahalledeki tandır evleri ve ahırların varlığı, köyden kente göç edenlerin şehir hayatına uyum sağlayamadıklarının da göstergesi. Genelde çok çocuklu ailelerden oluşan Muratpaşa Mahallesi, şehrin en kalabalık Mahallelerinden. Mahalle sakinleri; “Bu mahallede oturanların büyük çoğunluğu kalabalık ailelerden oluşuyor. Burada çoğu aile fertleri iş bulamadığından işsiz durumda. Aile reisleri ve gençler, genelde gündelik işlerde çalışıyorlar. Zaten burada sokaklara baktığınızda çok sayıda çocuk görüyorsunuz. Kalabalık olan ailelerde çalışan olmayınca hayat çok zorlaşıyor” dediler.
Muş Ovası Gazetesi