Skip to main content

Mukadder; kadına şiddet yüzde 70 lerde

Muş Haber Fotoğrafı

Radyo FM 49’da Medya Günlüğü programına konuk olarak katılan Muş Kadın Derneği (MUKADDER) Başkanı Nurcan Çetinbaş ve kurucu üye Saniye Çetinbaş, Muş’taki kadınların sorunlarına dikkat çektiler. Muş’ta şiddete uğrayan kadın sayısının çok yüksek olduğunu, erken evlilik sorununun da ciddi rakamlara ulaştığını belirttiler. Nurcan Çetinbaş: “Toplamda 4 tane kadın derneği var Muş’ta. Muş Kadın Derneği MUKADDER, 2009 yılında kuruldu. 7 kurucu üye tarafından kuruldu. Daha önceden 3 yıl kadar kadınlarla ilgili çalışmalarımız oldu. Van Kadın Derneğinden de destek aldık. Örgütlenirsek daha çok faaliyet göstereceğimiz için örgütlendik. Araştırmalarımız oldu. Aynı zamanda genel merkezi Ankara’da olan uçan süpürge ile de çalışmalarımız oldu. Kadınların bilinçlendirilmesi yönünde, bir çok çalışmalarımız oldu. Kadınlarımıza yönelik genel bir sağlık taraması yapacağız. Köylerimizdeki kadınlarımızla sürekli iletişim içerisindeyiz. Derneğimizin merkezi Muş ve hiçbir siyasi partiye bağımlı değiliz. Kadınlarımız, konu ile ilgili bilgiye sahip olmadıklarından biraz çekiniyorlar. Derneğimiz, başta kadınlar olmak üzere toplumun her kesiminden destek bekliyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarından özellikle kadınlar adına destek bekliyoruz. Maddi açıdan güçlü olan bir dernek değiliz. Sıkıntılarımız var ama bu sıkıntılarımızı hiçbir kamu kurum ve kuruluşuna yansıtmadık ve yansıtmayacağız da. Bizim istediğimiz mesela Milli Eğitim Müdürlüğünden bir öğretmen alıp, okuma yazma bilmeyen kadınlarımızın eğitilmesi gibi. Şu an 35 üyemiz var. 7’de kurucu üyemiz var. Bunların hepsi de kadındır. Amacımız, kadınları topluma, sosyal hayata kazandırmak. Biz kesinlikle kadının erkekten önde veya erkeğin kadından önde olmasını hedeflemiyoruz. Doğu’da kadınların çok sorunları var. Evden çıkamayan, alışverişe gidemeyen, toplum önünde kendisini ifade edemeyen bir çok kadın var. Sokak çocuklarına yönelik projemiz var. ASKF ve Emniyet Müdürlüğü ile birlikte bu projemizi hayata sokmak istiyoruz. Sokak çocukları ve sokaktaki madde bağımlısı çocukların, topluma kazandırılması yönündeki bu projemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.  
 
“ŞİDDET CİDDİ ORANDA”
Nurcan Çetinbaş: “Şiddet var ve bu çok ciddi bir oranda. Biz derneğimizi açtıktan sonra, bu oranın ne kadar yüksek olduğunu anladık. Şiddet derken, şiddeti sadece dayak olarak anlamamak gerekir. Sözlü şiddet de vardır. Biz kadınlarımıza bize gelmelerini söylüyoruz. Bu konuda yapabileceğimiz bir çok şey var. Kendimizce sonuçlandırdığımız şiddet oranı Muş’ta yüzde 70’ler civarında. Çocuk yaşta evlilik, çok ciddi oranda var. Torununun yaşındaki bir çocuğu kendisine eş diye alıp insanlar var. Malazgirt İlçesi civarında bu yönde çok sayıdaki olaya rastladık. Kamu kurum ve kuruluşlarından istediğimiz desteği göremedik, bizi duymadılar. Ben özellikle Malazgirt’e dikkat çekmek istiyorum. 2 inek karşılığında çocuk yaştaki kızları, dedesi yaşındaki insanlara verenler var” diye konuştu.
 
“KADINLARDAN DESTEK ALMAK İSTİYORUZ”
Muş Kadın Derneği (MUKADDER) kurucu üyesi Saniye Çetinbaş. “Biz Nurcan hanımın yönlendirmesiyle en baştan beraberiz. Hepimizin bu tür faaliyetlere çok ihtiyaç duyduğunu hissediyoruz. Kadınlardan da büyük destek almak istiyoruz ama, kadınlar bu konuda biraz çekimser davranıyorlar. Toplantılara bile katılmıyorlar. Katılmayınca bizim biraz isteğimiz azalıyor. Biz çoğunluğa hitap etmek istiyoruz. Faaliyetlerimize katılmaları yönünde Muşlu kadınlara seslenmek istiyorum. Muş’taki kadınlar, kendilerini geliştirmekten korkuyorlar. Çok çekimserler. Eğitim vermek istiyoruz ancak çekimser davranıyorlar. Bu durum eşlerinin baskısından olabilir. Biz feminist bir örgüt değiliz. Biz beraber güzel yaşamayı öğreniyoruz. Eğer bir sorunları varsa, beraberce bunları aşmak istiyoruz. Biz beraber, güzel nasıl yaşanır onu hedefliyoruz. Ev kadınları için çok güzel şeyler düşünüyoruz. Evde oturup da ürettikleri el emeklerini bir fuarda satışa sunmayı düşünüyoruz. Kadınları üretkenliğin içinde bulmak istiyoruz” dedi.  
Cevat Danış Muş Ovası Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta Besiciler Yaylalarda Koyun Kırpmaya Başladı

Muş’ta havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara çıkan besiciler, hayvanlarının yazlık bakımlarına başladı. Kurtik Dağı…

Muş’a kayıtlı kaç araç var?

Türkiye’deki Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı ve Muş İli Araç İstatistikleri Geçen yıl itibarıyla…

Muş Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı 2024 Mayıs İstatistikleri Açıklandı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı…

Eğitim Haberleri

Bejna Fırat’ın İlham Veren Hikayesi

Varto’dan Yükselen Bir Başarı Hikayesi: Bejna’nın Azmi ve İyilikseverlerin Dayanışması Muş’un Varto ilçesine…

Muş’ta Coşkulu Mezuniyet Töreni

Muş’ta gerçekleşen mezuniyet töreni, Vali Avni Çakır ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alican’ın…

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Yenilikçi Proje Yarışması

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Eğitim…

Kültür Sanat Haberleri

“Yüreğimdeki Mürekkep” raflarda yerini aldı

Dr. Yunus Soydan’ın İlk Şiir Kitabı “Yüreğimdeki Mürekkep” Raflarda Edebiyat dünyasına yeni bir…

Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri: Edebiyatseverlerin İlgi Odağı

Muş Alparslan Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Muş Alparslan Üniversitesi Öykü Günleri”, 2-3 Mayıs…

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri