Skip to main content

Mşü, bir ilke daha imza attı

Muş Haber Fotoğrafı

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile imzaladığı iş birliği protokolü ile dikkatleri üzerine çeken Muş Alparslan Üniversitesi, Türkiyede bir ilke imza atarak Detektör ve Sensör Teknolojileri alanında yüksek lisans programını açtı

Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bölümünde açılan Dedektör ve Sensör Teknolojileri alanında yüksek lisans programı ile bu alanda bilimsel yetkinliklere sahip uzman araştırmacılar yetiştirmek amaçlanıyor. Program hakkında konuşan Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, desteklerinden dolayı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraça teşekkür etti.

Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde dünyanın önde gelen üniversitelerinin lisansüstü programları arasında yoğun bir ilgiyle karşılanan Detektör ve Sensör Teknolojileri yüksek lisans programı açıldı. Türkiyede bu alanda ilk olan yüksek lisans programı ile ülkemizde Dedektör ve Sensör Teknolojileri alanında yetişmiş ve bilimsel yetkinliklere sahip, araştırma yapabilen ve edindiği uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri bu alanda karşılaşılan sorunları çözmek için kullanabilen, analitik düşünme yeteneğine sahip uzman kişiler yetiştirmek amaçlanıyor.

Açılan program, Dedektör ve Sensör Teknolojileri çalışmaların son yıllarda başta CERN olmak üzere tüm dünya ülkeleri açısından giderek öneminin arttığı bir ortamda ülkemizde yeni geliştirilen savunma sanayi teknolojileri, otomotiv sanayi, sağlık, parçacık fiziği, nükleer fizik, kimya, biyoloji, tarım ve hayvancılık gibi alanlar için büyük önem arz ediyor. Nükleer fizik alanında açtığı interdisipliner yüksek lisans programı ile daha önce adından söz ettiren Muş Alparslan Üniversitesi, açılan Dedektör ve Sensör Teknolojileri programı ile Avrupadan da öğrenci getirecek. Program ile bu alanda yetiştirilecek araştırmacıların yeni teknolojilerin gelişimine katkıda bulunması ve yerli-milli teknolojilerin geliştirilmesine dayalı projelerde görev almaları hedefleniyor.

Programın amaçlarından bir diğeri ise 10 Mayıs 2019da CERN RD51 İş Birliği ile Muş Alparslan Üniversitesi arasında imzalan protokol kapsamında bilimin güncel problemlerine cevap verebilecek, orijinal, kapsamlı, sanayi ve teknolojiye dönük projeler ve tezlerin üretilmesi olarak öne çıkıyor. İmzalanan protokol Dedektör ve Sensör Teknolojileri alanında Muş Alparslan Üniversitesine teknik ve bilimsel destek verilmesi, belirli periyotlarla CERNden akademisyenlerin Muş Alparslan Üniversitesine gelip dersler vermesi, ortak lisansüstü tezler yürütülmesi ve bu tezler için RD51 laboratuvarları, CERN kütüphane ve bilgisayar altyapısı gibi imkânların sınırsız olarak kullanılabilmesi gibi fırsatları da sunuyor.

Programın ile ülkemizin 11. Kalkınma Planı ve Yüksek Öğretim Kurulunun öncelikli alanlar listesinde de yer alan Dedektör ve Sensör Teknolojileri konusunda bir merkez haline getirilmesi ve bu alandaki teknoloji ithalat oranının önemli ölçüde azaltılması amaçlanıyor. Açılan program kapsamında Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polatın yoğun gayretleri ile Muş Alparslan Üniversitesi bünyesinde kurulan Dedektör ve Sensör Teknolojileri Laboratuvarı da öğrencilerin kullanımına sunularak laboratuvarın bilimsel işlevini artıracak çalışmaların devam ettirilmesi planlanıyor.

Programa Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak dünyanın birçok ülkesinden yabancı öğrenciler kabul edilecek. Yüksek lisans programı ve protokoller kapsamında yurt dışında bilimsel ziyaretler gerçekleştirilerek yurt dışından gelen araştırmacılar tarafından dersler verilecek. Programa öğrenci kabulü ise ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Sınavı ya da dengi bir sınavdan 55 dil puanı şartı ile yapılacak.

PROF. DR. YEKTA SARAÇ BEYEFENDİYE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM

İlimize ve Muş Alparslan Üniversitesine katkı sağlamak adına büyük bir adım olarak görülen yüksek lisans programı hakkında konuşan Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, şu ifadeleri kullandı: Muş Alparslan Üniversitesi için tarihi öneme sahip bir programı daha hayata geçirdik. Katkı sunan tüm akademisyenlerimize, YÖKün kıymetli Yürütme Kurulu üyelerine ve destekleri ile her zaman bizlere umut aşılayan çok değerli hocamız YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç Beyefendiye şükranlarımı sunuyorum. Açılan yüksek lisans programın ne kadar önemli olduğunu bu alanda çalışma yapan akademisyenlerimiz çok iyi biliyor. İlimizin hatta bölgemizin en çok ihtiyaç duyduğu 2 laboratuvar var. Bunlardan ilki Dedektör ve Sensör Teknolojileri Laboratuvarı ikincisi ise sanayinin çeşotli alanlarda ihtiyaç duyduğu kimyasal hammadde teminine yönelik bir laboratuvardır. Benim saygıdeğer hemşehrilerimizden ricam, bu önemli program için gerekli alt yapı çalışmaları ile laboratuvarların kurulması aşamalarına sponsor olmalarıdır. Üniversitemize ciddi bir laboratuvar kazandırabilirsek bölgedeki en önemli yatırımlardan birine öncülük etmiş oluruz. İlimize yapılacak en büyük hayır, eğitim yatırımıdır. Bu planı hayata geçirmek akademik başarının yanı sıra ilin istihdamının artırılması açısından da hayati derecede önem arz eden bir ilk adım olabilir. Değerli hemşehrilerimizin ve hayırseverlerin vereceği desteklerle çok stratejik ve kritik öneme sahip olan iki alanın ekipmanlarını da yaz ayları içerisinde hazır olacak şekilde tamamlayabiliriz şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Polat, Dr. Yalçın Kalkan tarafından yürütülen ve patenti kendisine ait olan Erken Uyarı Sistemine Sahip Yangın Dedektörü Tasarımı ve İmalatı isimli TÜBİTAK projesi kapsamında ülkemizde ilk yerli ve milli alev dedektörünün prototip çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunun ve önümüzdeki ay içerisinde külliyemizde ilk deneme testlerinin yapılacağının da müjdesini verdi.

 

Muş Manşet Gazetesi

Bir Cevap Yaz

Ekonomi Haberleri

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 37 bin 886 olarak açıklandı.

Muş’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 37 bin 886 oldu.…

Tescilli Muş Lalesi’ne büyük ilgi

Muş’ta baharla birlikte çiçek açan laleler, ovayı kırmızıya bürüdü. Koparana 387 bin 141…

Muş Havalimanı, Mart Ayında 35 Bin 961 Yolcu Ağırladı

Muş Sultan Alparslan Havalimanı, geçen ay gerçekleşen iç hat yolcu trafiğiyle büyük bir…

Eğitim Haberleri

Liseler arası bilgi yarışmasında birincisi EML öğrencileri

Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 9. sınıf öğrencileri Fatih Kandemir ve Muhammed…

Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden 2.lik

Muş Yaygın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin yetenekli öğrencisi İlayda ÇAMTOSUN, Erzurum’da düzenlenen Genç…

Üniversite öğrencileri fosil incelemesi yaptı

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Okulöncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencilerinin “Erken Çocukluk Dönemi Çevre…

Kültür Sanat Haberleri

Geçmişten Geleceğe Muş

Muş’un köklü tarihine ışık tutacak önemli bir eser hazırlanıyor. Muşlu Dağcı Ömer Faruk…

Behzat Yel’in yeni şiir kitabı

Yazar ve şair Behzat Yel’in ilk şiir kitabı “Bir Soluk Nefes”, Liz Yayınları…

Arşın Mal Alan Opereti Sahnelendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü repertuvarındaki Azerbaycanlı besteci…

Profesyonel internet sitesi için arayın..

Memleket Web Tasarım

 0532 514 50 57

  • Google Arama Kaydı
  • SEO Puanı Yüksek Tasarımlar
  • Türkçe Yönetim Paneli
  • Yedekleme Hizmeti

 

 

Haber ve İçerik Etiketleri

Haber Kategorileri